Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1005618" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Orzech włoski</strong></p><p> </p><p></p><p> Drogi, którymi drzewo orzecha włoskiego (Iuglans regia) zawędrowało z Azji do Europy gubią się w mrokach dziejów. Owoce znano i wysoko ceniono już w bardzo dalekiej starożytności. Starożytni zwrócili uwagę na to, że zamknięte w twardej skorupie, jak w czaszce, jądro orzecha do złudzenia przypomina miniaturowy mózg ludzki. Przypisywali więc orzechom właściwości lecznicze w chorobach mózgu, wierząc, iż działa między innymi kojąco na bóle głowy.</p><p></p><p> Oprócz dobroczynnego wpływu orzecha włoskiego na nasz umysł posiada on wiele innych właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa np. na cerę czy nawet układ krążenia, obniża ilość cholesterolu we krwi. U osób systematycznie spożywających orzechy zmniejsza się ryzyko zachorowania na serce i nowotwory. Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczów - w większości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego nadają się do spożycia dla osób z zaburzeniami przemiany tłuszczowej lub osób z miażdżycą. Dostarczają składników mineralnych i witamin. Wykorzystywane są również jako składnik kremów i maseczek oczyszczających pory czy też do leczenia trądziku młodzieńczego. Łupiny orzecha są cennym składnikiem pilingów.</p><p></p><p> Orzechy są pożywieniem wysoko kalorycznym: &#189; kg (bez łupin) dostarcza organizmowi 3500 kalorii. Niestety są one też ciężko strawne. Wyłuszczone i wysuszone orzechy nadają się w diecie wegetariańskiej do zastępowania mięsa. Orzechów - jak wiadomo – używa się głównie do wypieku ciast i przyrządzania deserów (ciasteczka, pierniki, torty, kremy, budynie itp.). Ale warto pamiętać o tym, że zielona sałata posypana niezbyt drobno posiekanymi orzechami jest nie tylko znakomita, ale posiada także spotęgowaną wartość odżywczą. Również i kotlety, np. cielęce, panierowane w drobno posiekanych orzechach – zamiast w bułce tartej nasiąkającej łatwo tłuszczem – są znakomite. </p><p></p><p> <strong>Orzechówka. </strong>Nalewka na zielonych niedojrzałych orzechach. Podobno skuteczna przy kolkach i bólach żołądka wywołanych ciężko strawnymi potrawami. Doskonała jako bardzo męski aperitif i pod tłuste zakąski jak np. boczek lub paprykowana słonina. Jedna z najbardziej rozgrzewających wódek. Orzechówka &#8222;nastawiona&#8221; w lipcu na zielonych (pokrojonych) orzechach dojrzewa dość powoli i dopiero po upływie pół roku nabiera pełni aromatu i wytrawnego smaku. Oczywiście roczna orzechówka jest jeszcze bardziej wytrawna, poza tym zachwyca ciemnozłocistą, szlachetną barwą.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p><p></p><p> Polecam wypróbowane przepisy na <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22722&hl=zielonych+orzechów" target="_blank"><strong>orzechówkę</strong></a> oraz <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=269&hl=orzechowe" target="_blank"><strong>pyszny tort orzechowy</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1005618, member: 10341"] [B]Orzech włoski[/B] Drogi, którymi drzewo orzecha włoskiego (Iuglans regia) zawędrowało z Azji do Europy gubią się w mrokach dziejów. Owoce znano i wysoko ceniono już w bardzo dalekiej starożytności. Starożytni zwrócili uwagę na to, że zamknięte w twardej skorupie, jak w czaszce, jądro orzecha do złudzenia przypomina miniaturowy mózg ludzki. Przypisywali więc orzechom właściwości lecznicze w chorobach mózgu, wierząc, iż działa między innymi kojąco na bóle głowy. Oprócz dobroczynnego wpływu orzecha włoskiego na nasz umysł posiada on wiele innych właściwości zdrowotnych. Bardzo dobrze wpływa np. na cerę czy nawet układ krążenia, obniża ilość cholesterolu we krwi. U osób systematycznie spożywających orzechy zmniejsza się ryzyko zachorowania na serce i nowotwory. Orzechy włoskie zawierają około 60% tłuszczów - w większości nienasyconych kwasów tłuszczowych. Dlatego nadają się do spożycia dla osób z zaburzeniami przemiany tłuszczowej lub osób z miażdżycą. Dostarczają składników mineralnych i witamin. Wykorzystywane są również jako składnik kremów i maseczek oczyszczających pory czy też do leczenia trądziku młodzieńczego. Łupiny orzecha są cennym składnikiem pilingów. Orzechy są pożywieniem wysoko kalorycznym: ½ kg (bez łupin) dostarcza organizmowi 3500 kalorii. Niestety są one też ciężko strawne. Wyłuszczone i wysuszone orzechy nadają się w diecie wegetariańskiej do zastępowania mięsa. Orzechów - jak wiadomo – używa się głównie do wypieku ciast i przyrządzania deserów (ciasteczka, pierniki, torty, kremy, budynie itp.). Ale warto pamiętać o tym, że zielona sałata posypana niezbyt drobno posiekanymi orzechami jest nie tylko znakomita, ale posiada także spotęgowaną wartość odżywczą. Również i kotlety, np. cielęce, panierowane w drobno posiekanych orzechach – zamiast w bułce tartej nasiąkającej łatwo tłuszczem – są znakomite. [B]Orzechówka. [/B]Nalewka na zielonych niedojrzałych orzechach. Podobno skuteczna przy kolkach i bólach żołądka wywołanych ciężko strawnymi potrawami. Doskonała jako bardzo męski aperitif i pod tłuste zakąski jak np. boczek lub paprykowana słonina. Jedna z najbardziej rozgrzewających wódek. Orzechówka „nastawiona” w lipcu na zielonych (pokrojonych) orzechach dojrzewa dość powoli i dopiero po upływie pół roku nabiera pełni aromatu i wytrawnego smaku. Oczywiście roczna orzechówka jest jeszcze bardziej wytrawna, poza tym zachwyca ciemnozłocistą, szlachetną barwą. Żródło: miesięcznik Ty i Ja Polecam wypróbowane przepisy na [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=22722&hl=zielonych+orzechów"][B]orzechówkę[/B][/URL] oraz [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=269&hl=orzechowe"][B]pyszny tort orzechowy[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom