Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1005996" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Fasolka szparagowa</strong></p><p> </p><p></p><p> Fasolka szparagowa stanowi odmianę zwyczajnej fasoli. Jej podłużne, cienkie strączki mogą być zielone, żółte, a nawet fioletowe. Bardzo popularna jest odmiana zwana &#8222;mamutem&#8221; , o strąkach długich, płaskich, szerokich i mięsistych. </p><p></p><p> Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest hodowana od 7000 lat. Do Europy przywieżli ją hiszpańscy odkrywcy, po nich pokochali ją Francuzi, i to już pod koniec XVI wieku. Strączki zawierają wiele witamin: A, B, C i K oraz składniki mineralne.: magnez, potas, żelazo, a także błonnik. Dają nam one energię, wzmacniają odporność, chronią wzrok i zapewniają dobrą przemianę materii. Białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka mięsnego, dlatego warto wykorzystywać ją w diecie wegetariańskiej. </p><p></p><p> Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, których nie należy jeść na surowo, przede wszystkim dlatego, że zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujemy ją w niewielkiej ilości osolonej wody, albo jeszcze lepiej - na parze. Będzie doskonała. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p><p></p><p> Polecam sprawdzoną <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29337&hl=szparagowa" target="_blank"><strong>fasolkę imbirowo-pomarańczową</strong></a> i <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1001&hl=szparagowa" target="_blank"><strong>fasolkę z Le Castellet</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1005996, member: 10341"] [B]Fasolka szparagowa[/B] Fasolka szparagowa stanowi odmianę zwyczajnej fasoli. Jej podłużne, cienkie strączki mogą być zielone, żółte, a nawet fioletowe. Bardzo popularna jest odmiana zwana „mamutem” , o strąkach długich, płaskich, szerokich i mięsistych. Fasolka szparagowa pochodzi z Ameryki Południowej, gdzie jest hodowana od 7000 lat. Do Europy przywieżli ją hiszpańscy odkrywcy, po nich pokochali ją Francuzi, i to już pod koniec XVI wieku. Strączki zawierają wiele witamin: A, B, C i K oraz składniki mineralne.: magnez, potas, żelazo, a także błonnik. Dają nam one energię, wzmacniają odporność, chronią wzrok i zapewniają dobrą przemianę materii. Białko fasolki ma skład zbliżony do składu białka mięsnego, dlatego warto wykorzystywać ją w diecie wegetariańskiej. Fasolka szparagowa jest jednym z tych warzyw, których nie należy jeść na surowo, przede wszystkim dlatego, że zawiera substancje toksyczne, które rozkładają się dopiero podczas gotowania. Gotujemy ją w niewielkiej ilości osolonej wody, albo jeszcze lepiej - na parze. Będzie doskonała. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie Polecam sprawdzoną [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=29337&hl=szparagowa"][B]fasolkę imbirowo-pomarańczową[/B][/URL] i [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=1001&hl=szparagowa"][B]fasolkę z Le Castellet[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom