Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1007707" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Napoje mleczne</strong></p><p> </p><p></p><p> Tak można nazwać grupę, do której zaliczamy: kefir, maślankę, zsiadłe mleko i jogurt naturalny. Na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie, nie zawsze też potrafimy bezbłędnie rozróżnić ich smak. Jednak po dłuższym zastanowieniu musimy przyznać, że owe napoje rzeczywiście wyraźnie różnią się między sobą. Co powoduje, że maślanka nie jest kefirem, kefir nie jest jogurtem, a zsiadłe mleko smakuje zupełnie inaczej niż maślanka? Przecież wszystkie te produkty powstają z mleka krowiego.</p><p></p><p> <strong>Jogurt naturalny</strong></p><p> Powstaje w wyniku złożonego procesu fermentacji mleka pasteryzowanego z dodatkami żywych kultur bakterii i innych substancji takich jak mleko w proszku czy substancje smakowe. Bakterie jogurtowe w procesie fermentacji obniżają zawartość laktozy w produkcie, dlatego jogurt naturalny jest łatwiej tolerowany niż mleko. Różnorodność metod ukwaszania mleka wpływa zarówno na konsystencję produktu końcowego, jak i jego walory smakowe. Natomiast poddanie procesowi homogenizacji sprawia, że jogurt naturalny ma jednolitą strukturę i charakterystyczny aksamitny smak. Użyte w procesie fermentacji żywe kultury bakterii hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w organizmie, w naturalny sposób wzmacniają błonę śluzową, łagodzą dolegliwości jelitowe, działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto jogurt naturalny jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dodatkowo, spożywanie jogurtu wpływa na obniżenie wchłaniania cholesterolu.</p><p></p><p> <strong>Zsiadłe</strong><strong> mleko</strong></p><p> Nazywane także kwaśnym mlekiem, powstaje ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Proces fermentacji zachodzi samoistnie i przebiega dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Mleko po procesie fermentacji rozwarstwia się na dwie frakcje: gęstą z tłuszczem na górze i płynną serwatką potocznie zwaną maślanką. W zależności od pożądanego efektu usuwana jest część tłuszczu w postaci śmietany i obie frakcje zostają wymieszane. Zsiadłe mleko posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Pozytywnie wpływa na flor ę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B. Niepowtarzalny smak, tradycyjna receptura i naturalne składniki sprawiają, że zsiadłe mleko przeżywa obecnie prawdziwy renesans.</p><p></p><p> <strong>Kefir</strong></p><p> Uznawany jest za jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Wykorzystywane do jego produkcji mleko jest poddane najpierw pasteryzacji, a następnie ukwaszeniu, czyli fermentacji. Proces fermentacji mleka przebiega przy udziale specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych - potocznie zwanych grzybkami kefirowymi. Spożywanie kefiru pozytywnie wpływa na regulację procesów przemiany materii, odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Kefirowi zawdzięczamy usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, co sprawia, że uznawany jest za czynnik wspomagający leczenie chorób cywilizacyjnych.</p><p></p><p> <strong>Maślanka</strong></p><p> W swojej pierwotnej postaci jest mlecznym płynem powstałym w wyniku oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Postać charakterystycznego napoju mlecznego uzyskuje w wyniku zastosowania homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Odpowiednio dobrane szczepy bakterii fermentacji mlekowej nadają maślance aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak. Warto podkreślić, iż maślanka jest łatwiej trawiona niż mleko słodkie. Niski poziom tłuszczu i bogactwo witamin z grupy B sprawia, że posiada właściwości odżywcze i dietetyczne. Maślanka wzmacnia system immunologiczny organizmu, a regularne jej spożywanie korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych i perystaltykę jelit. Przedstawione grupy produktów występują także w odmianach owocowych, warzywnych, ziołowych. Jogurty owocowe z dodatkami ziaren towarzyszą naszym zwyczajom żywieniowym od dawna. Także maślanki owocowe są stałym składnikiem uatrakcyjniającym dietę. Kefiry owocowe i warzywne, z dodatkiem ziół zdobywają rynek z wielkim powodzeniem i znajdują amatorów we wszystkich grupach wiekowych. Jednak to co jest najważniejsze w przedstawionych napojach mlecznych to fakt, że są bardzo zdrowe, w sposób naturalny dostarczają substancji odżywczych i mają pozytywny wpływ na istotne procesy zachodzące w organizmie człowieka.</p><p></p><p> Żródło: makro.pl</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1007707, member: 10341"] [B]Napoje mleczne[/B] [B] [/B] Tak można nazwać grupę, do której zaliczamy: kefir, maślankę, zsiadłe mleko i jogurt naturalny. Na pierwszy rzut oka wyglądają niemal identycznie, nie zawsze też potrafimy bezbłędnie rozróżnić ich smak. Jednak po dłuższym zastanowieniu musimy przyznać, że owe napoje rzeczywiście wyraźnie różnią się między sobą. Co powoduje, że maślanka nie jest kefirem, kefir nie jest jogurtem, a zsiadłe mleko smakuje zupełnie inaczej niż maślanka? Przecież wszystkie te produkty powstają z mleka krowiego. [B]Jogurt naturalny[/B] Powstaje w wyniku złożonego procesu fermentacji mleka pasteryzowanego z dodatkami żywych kultur bakterii i innych substancji takich jak mleko w proszku czy substancje smakowe. Bakterie jogurtowe w procesie fermentacji obniżają zawartość laktozy w produkcie, dlatego jogurt naturalny jest łatwiej tolerowany niż mleko. Różnorodność metod ukwaszania mleka wpływa zarówno na konsystencję produktu końcowego, jak i jego walory smakowe. Natomiast poddanie procesowi homogenizacji sprawia, że jogurt naturalny ma jednolitą strukturę i charakterystyczny aksamitny smak. Użyte w procesie fermentacji żywe kultury bakterii hamują rozwój bakterii chorobotwórczych w organizmie, w naturalny sposób wzmacniają błonę śluzową, łagodzą dolegliwości jelitowe, działają przeciwzapalnie i wzmacniają układ odpornościowy. Ponadto jogurt naturalny jest źródłem łatwo przyswajalnego białka, a także wapnia, fosforu, potasu i witamin z grupy B. Dodatkowo, spożywanie jogurtu wpływa na obniżenie wchłaniania cholesterolu. [B]Zsiadłe[/B][B] mleko[/B] Nazywane także kwaśnym mlekiem, powstaje ze świeżego mleka odstawionego do skwaśnienia. Proces fermentacji zachodzi samoistnie i przebiega dzięki bakteriom żyjącym w mleku w stanie naturalnym. Mleko po procesie fermentacji rozwarstwia się na dwie frakcje: gęstą z tłuszczem na górze i płynną serwatką potocznie zwaną maślanką. W zależności od pożądanego efektu usuwana jest część tłuszczu w postaci śmietany i obie frakcje zostają wymieszane. Zsiadłe mleko posiada właściwości odżywcze i zdrowotne. Pozytywnie wpływa na flor ę bakteryjną przewodu pokarmowego, zawiera dobrze przyswajalny wapń i witaminy z grupy B. Niepowtarzalny smak, tradycyjna receptura i naturalne składniki sprawiają, że zsiadłe mleko przeżywa obecnie prawdziwy renesans. [B]Kefir[/B] Uznawany jest za jeden z najstarszych mlecznych napojów fermentowanych. Wykorzystywane do jego produkcji mleko jest poddane najpierw pasteryzacji, a następnie ukwaszeniu, czyli fermentacji. Proces fermentacji mleka przebiega przy udziale specyficznych mikroorganizmów koegzystujących w postaci tak zwanych ziaren kefirowych - potocznie zwanych grzybkami kefirowymi. Spożywanie kefiru pozytywnie wpływa na regulację procesów przemiany materii, odbudowuje florę bakteryjną przewodu pokarmowego, a także łagodzi skutki zatruć pokarmowych. Kefirowi zawdzięczamy usprawnienie procesów przyswajania białka i wapnia, obniżenie ciśnienia tętniczego i poziomu cholesterolu we krwi. Dzięki substancjom antybiotycznym hamuje też rozwój chorobotwórczych bakterii występujących w przewodzie pokarmowym oraz dostarcza organizmowi witamin, głównie z grupy B. Ponadto kefir ma zdolność rozkładania związków rakotwórczych przyswajanych przez organizm wraz z żywnością, co sprawia, że uznawany jest za czynnik wspomagający leczenie chorób cywilizacyjnych. [B]Maślanka[/B] W swojej pierwotnej postaci jest mlecznym płynem powstałym w wyniku oddzielenia tłuszczu od zmaślonej śmietany. Postać charakterystycznego napoju mlecznego uzyskuje w wyniku zastosowania homogenizacji, pasteryzacji i ukierunkowanej fermentacji. Odpowiednio dobrane szczepy bakterii fermentacji mlekowej nadają maślance aksamitną konsystencję i niepowtarzalny smak. Warto podkreślić, iż maślanka jest łatwiej trawiona niż mleko słodkie. Niski poziom tłuszczu i bogactwo witamin z grupy B sprawia, że posiada właściwości odżywcze i dietetyczne. Maślanka wzmacnia system immunologiczny organizmu, a regularne jej spożywanie korzystnie wpływa na wydzielanie soków trawiennych i perystaltykę jelit. Przedstawione grupy produktów występują także w odmianach owocowych, warzywnych, ziołowych. Jogurty owocowe z dodatkami ziaren towarzyszą naszym zwyczajom żywieniowym od dawna. Także maślanki owocowe są stałym składnikiem uatrakcyjniającym dietę. Kefiry owocowe i warzywne, z dodatkiem ziół zdobywają rynek z wielkim powodzeniem i znajdują amatorów we wszystkich grupach wiekowych. Jednak to co jest najważniejsze w przedstawionych napojach mlecznych to fakt, że są bardzo zdrowe, w sposób naturalny dostarczają substancji odżywczych i mają pozytywny wpływ na istotne procesy zachodzące w organizmie człowieka. Żródło: makro.pl [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom