Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1008065" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rady eksperta – o grillowaniu</strong></p><p> </p><p></p><p> Gwarancją udanych dań z grilla jest zawsze dobór i jakość składników. Powinny być świeże, soczyste i pachnące. Warzywa, ryby i mięso upieczone na ruszcie są najzdrowsze. </p><p></p><p> <strong>Marynaty</strong> nadają delikatny aromat i wydobywają głębię smaku. Warto przygotować je samodzielnie z mieszanki świeżych ziół, przypraw oraz oliwy z oliwek. Mięso najlepiej zamarynować na dzień przed planowanym grillowaniem. <strong> Do wieprzowiny</strong> polecam marynatę z &#188; szklanki piwa, &#188; szklanki oliwy wymieszanych z łyżką octu winnego i musztardy, 2 posiekanymi dymkami, łyżką natki i 2 listkami laurowymi. <strong>Do drobiu: </strong>&#189; szklanki oliwy wymieszać z sokiem i skórką otartą z cytryny oraz łyżką posiekanych ziół.</p><p></p><p> </p><p><strong>Warto wiedzieć</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Potraw nie należy zostawiać zbyt długo na palenisku, bo wysychają. Duże kawałki można ewentualnie zawinąć w folię.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aromat grillowanych dań można wzmocnić, dodając do węgla świeże zioła, liście drzew owocowych lub suszone owoce jałowca.</li> <li data-xf-list-type="ul">Faszerowane warzywa najlepiej piec na aluminiowych tackach.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p><p></p><p> Doradzał ekspert kulinarny pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1008065, member: 10341"] [B]Rady eksperta – o grillowaniu[/B] [B] [/B] Gwarancją udanych dań z grilla jest zawsze dobór i jakość składników. Powinny być świeże, soczyste i pachnące. Warzywa, ryby i mięso upieczone na ruszcie są najzdrowsze. [B]Marynaty[/B] nadają delikatny aromat i wydobywają głębię smaku. Warto przygotować je samodzielnie z mieszanki świeżych ziół, przypraw oraz oliwy z oliwek. Mięso najlepiej zamarynować na dzień przed planowanym grillowaniem. [B] Do wieprzowiny[/B] polecam marynatę z ¼ szklanki piwa, ¼ szklanki oliwy wymieszanych z łyżką octu winnego i musztardy, 2 posiekanymi dymkami, łyżką natki i 2 listkami laurowymi. [B]Do drobiu: [/B]½ szklanki oliwy wymieszać z sokiem i skórką otartą z cytryny oraz łyżką posiekanych ziół. [B]Warto wiedzieć[/B] [LIST][*]Potraw nie należy zostawiać zbyt długo na palenisku, bo wysychają. Duże kawałki można ewentualnie zawinąć w folię. [*]Aromat grillowanych dań można wzmocnić, dodając do węgla świeże zioła, liście drzew owocowych lub suszone owoce jałowca. [*]Faszerowane warzywa najlepiej piec na aluminiowych tackach. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz Doradzał ekspert kulinarny pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom