Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1008355" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Międzynarodowe zapiekanie</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Gdy chcecie przyrządzić egzotyczną zapiekankę, na przykład indyjską, sięgnijcie po owoce, rodzynki i curry. Połączcie je z kurczakiem i makaronem: na warstwie makaronu ułożyć kawałki ugotowanego kurczaka, posypać rodzynkami wymieszanymi z cząstkami mandarynek i drobno pokrojonym ananasem, zalać mlekiem wymieszanym z sosem sojowym, curry, jajkiem i 2 – 3 łyżkami kwaśnej śmietany. Zapiec i na pewno w ten sposób zaskoczycie współbiesiadników niezwykłym połączeniem składników.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do przyrządzenia rozgrzewającej zapiekanki w meksykańskim stylu można wykorzystać gotowe placki tortilla i oczywiście ostrą papryczkę. Na ostry sos będziemy potrzebowali około 12 papryczek, które należy opiec w piekarniku i zdjąć z nich skórkę. Posiekany miąższ dodajemy do podsmażonych z czosnkiem cebul, wkładamy 2 dorodne pomidory i 3 ząbki czosnku, zalewamy 300 ml bulionu i całość miksujemy. Masę dusimy 10 minut. Smarujemy nią tortillę, posypujemy mięsem upieczonego kurczaka i zwijamy rolady. Zalewamy je śmietanką z jajkami i majerankiem, a następnie zapiekamy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby przygotować zapiekankę w stylu tureckim, będziemy potrzebowali bakłażanów, papryki słodkiej i ostrej, pomidorów, cebuli, czosnku, ryżu i natki. Opieczone plastry bakłażanów zasypujemy ryżem i natką, paseczkami papryki i podsmażoną cebulą, a następnie przykrywamy plastrami pomidorów. Zalewamy śmietanką z jajkami i roztartym czosnkiem. Potem zapiekamy.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">Niespotykany smak wielu potraw to często nie wynik oryginalnego połączenia składników, ale odpowiednio dobranych ziół i przypraw korzennych – tych, które zwykle pomijamy, bo nie bardzo wiemy, do czego je zastosować.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ostry korzenny smak nadaje potrawom kumin. Warto go polecić zwłaszcza do dań mięsnych i z dużą ilością sera.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kurkuma świetnie komponuje się z drobiem oraz z potrawami z fasoli i soi. Przydaje gorzkawego posmaku i korzennego aromatu.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kolendra ma słodkawy, a jednocześnie piekący smak. Dopraw nią potrawy z indyka</li> <li data-xf-list-type="ul">Doprawiając dania, pamiętaj o zachowaniu umiaru w stosowaniu ziół i korzeni.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przypraw nie kupuj na zapas. Długo przechowywane wietrzeją.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1008355, member: 10341"] [B]Międzynarodowe zapiekanie[/B] [B] [/B] [LIST][*]Gdy chcecie przyrządzić egzotyczną zapiekankę, na przykład indyjską, sięgnijcie po owoce, rodzynki i curry. Połączcie je z kurczakiem i makaronem: na warstwie makaronu ułożyć kawałki ugotowanego kurczaka, posypać rodzynkami wymieszanymi z cząstkami mandarynek i drobno pokrojonym ananasem, zalać mlekiem wymieszanym z sosem sojowym, curry, jajkiem i 2 – 3 łyżkami kwaśnej śmietany. Zapiec i na pewno w ten sposób zaskoczycie współbiesiadników niezwykłym połączeniem składników. [*]Do przyrządzenia rozgrzewającej zapiekanki w meksykańskim stylu można wykorzystać gotowe placki tortilla i oczywiście ostrą papryczkę. Na ostry sos będziemy potrzebowali około 12 papryczek, które należy opiec w piekarniku i zdjąć z nich skórkę. Posiekany miąższ dodajemy do podsmażonych z czosnkiem cebul, wkładamy 2 dorodne pomidory i 3 ząbki czosnku, zalewamy 300 ml bulionu i całość miksujemy. Masę dusimy 10 minut. Smarujemy nią tortillę, posypujemy mięsem upieczonego kurczaka i zwijamy rolady. Zalewamy je śmietanką z jajkami i majerankiem, a następnie zapiekamy. [*]Aby przygotować zapiekankę w stylu tureckim, będziemy potrzebowali bakłażanów, papryki słodkiej i ostrej, pomidorów, cebuli, czosnku, ryżu i natki. Opieczone plastry bakłażanów zasypujemy ryżem i natką, paseczkami papryki i podsmażoną cebulą, a następnie przykrywamy plastrami pomidorów. Zalewamy śmietanką z jajkami i roztartym czosnkiem. Potem zapiekamy. [*][B]Czy wiesz, że…[/B] [*]Niespotykany smak wielu potraw to często nie wynik oryginalnego połączenia składników, ale odpowiednio dobranych ziół i przypraw korzennych – tych, które zwykle pomijamy, bo nie bardzo wiemy, do czego je zastosować. [*]Ostry korzenny smak nadaje potrawom kumin. Warto go polecić zwłaszcza do dań mięsnych i z dużą ilością sera. [*]Kurkuma świetnie komponuje się z drobiem oraz z potrawami z fasoli i soi. Przydaje gorzkawego posmaku i korzennego aromatu. [*]Kolendra ma słodkawy, a jednocześnie piekący smak. Dopraw nią potrawy z indyka [*]Doprawiając dania, pamiętaj o zachowaniu umiaru w stosowaniu ziół i korzeni. [*]Przypraw nie kupuj na zapas. Długo przechowywane wietrzeją. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom