Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1009145" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co warto wiedzieć o przetworach</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Składniki tylko najlepszej jakości.</strong> Owoce i warzywa na przetwory powinny być świeże, dojrzałe (ale nieprzejrzałe) i nieuszkodzone. Najsmaczniejsze są oczywiście z własnych zbiorów z ogrodu. Kupować najlepiej na targach lub prosto z sadów i plantacji.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Niezbędne dodatki. </strong>Cukier, sól i ocet – to one nadają przetworom aromat i przedłużają ich przydatność do spożycia. W zasadzie można używać wszelkich dostępnych w handlu rodzajów cukru, soli i octu. Jeśli dodajemy specjalnego cukru żelującego, należy koniecznie zwrócić uwagę na zalecenia producenta dotyczące jego użycia. Miód i brązowy cukier nadadzą przetworom karmelowy, a octy winne i owocowe nieco bardziej pikantny smak.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Ważna jest czystość. </strong>Słoiki, butelki i nakrętki powinny być dokładnie umyte bezpośrednio przed użyciem. Do osuszenia najlepiej rozłożyć je na kuchennej ściereczce. Nawet najmniejsze zabrudzenie może zepsuć smak przetworów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Ułatwią pracę.</strong> Oto kilka urządzeń, które z pewnością ułatwią nam pracę: drylownica do wiśni lub śliwek, stabilne sitka różnej wielkości, duże wysokie garnki i tarki do warzyw, słoiki typu twist. Ponadto na pewno przydadzą się lejki i łyżki cedzakowe różnej wielkości.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Przechowywanie.</strong> Przetwory domowej roboty powinno się przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (najlepiej w piwnicy lub spiżarni). W optymalnych warunkach można je przechowywać rok lub dłużej.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1009145, member: 10341"] [B]Co warto wiedzieć o przetworach[/B] [B] [/B] [B]Składniki tylko najlepszej jakości.[/B] Owoce i warzywa na przetwory powinny być świeże, dojrzałe (ale nieprzejrzałe) i nieuszkodzone. Najsmaczniejsze są oczywiście z własnych zbiorów z ogrodu. Kupować najlepiej na targach lub prosto z sadów i plantacji. [LIST][*][B]Niezbędne dodatki. [/B]Cukier, sól i ocet – to one nadają przetworom aromat i przedłużają ich przydatność do spożycia. W zasadzie można używać wszelkich dostępnych w handlu rodzajów cukru, soli i octu. Jeśli dodajemy specjalnego cukru żelującego, należy koniecznie zwrócić uwagę na zalecenia producenta dotyczące jego użycia. Miód i brązowy cukier nadadzą przetworom karmelowy, a octy winne i owocowe nieco bardziej pikantny smak. [*][B]Ważna jest czystość. [/B]Słoiki, butelki i nakrętki powinny być dokładnie umyte bezpośrednio przed użyciem. Do osuszenia najlepiej rozłożyć je na kuchennej ściereczce. Nawet najmniejsze zabrudzenie może zepsuć smak przetworów. [*][B]Ułatwią pracę.[/B] Oto kilka urządzeń, które z pewnością ułatwią nam pracę: drylownica do wiśni lub śliwek, stabilne sitka różnej wielkości, duże wysokie garnki i tarki do warzyw, słoiki typu twist. Ponadto na pewno przydadzą się lejki i łyżki cedzakowe różnej wielkości. [*][B]Przechowywanie.[/B] Przetwory domowej roboty powinno się przechowywać w chłodnym, ciemnym i suchym miejscu (najlepiej w piwnicy lub spiżarni). W optymalnych warunkach można je przechowywać rok lub dłużej. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom