Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1009925" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sałatki makaronowe</strong></p><p></p><p></p><p><em>Wstążki, rurki, pierożki, nitki, kokardki&#8230;Makaron ma tyle odmian, że trudno je zliczyć. Dlatego właśnie jest idealną podstawą dla wielu smakowitych i różnorodnych sałatek</em>.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Tortellini i ravioli to maleńkie pierożki, które Włosi zaliczyli do grupy makaronów. Ravioli najczęściej nadziewa się szpinakiem, ale też serem ricotta, mięsem lub warzywami. Tortellini – grzybami, mięsem lub serem. I jedne, i drugie, ugotowane i ostudzone są znakomitymi składnikami sałatek. Można je podawać z sosami majonezowymi, a także winegret.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do menu warto też wprowadzić makaron ryżowy, który każdej sałatce nada orientalny smak. Cienkie nitki tego makaronu najpierw należy moczyć 2 – 3 minuty, następnie trzeba go dobrze osączyć i np. usmażyć w głębokim tłuszczu. W trakcie smażenia nitki znacznie się powiększają, tworząc splątane, lekkie i kruche pasma, które są tradycyjnym składnikiem chińskiej sałatki z kurczaka. Obok białego makaronu ryżowego na rynku znajdziemy makaron z brązowego ryżu, który również doskonale nadaje się do różnych sałatek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Makaron sojowy to cienkie, przezroczyste nitki. Ze względu na skład nie jest tradycyjnym makaronem: w kuchni chińskiej traktowany jest jak warzywo. W czasie głębokiego smażenia również znacznie się powiększa, tworząc kruche pasma. Używany jest najczęściej jako dodatek do zup, mięsa oraz wszelkich sałatek, najczęściej w połączeniu z sosem sojowym.</li> <li data-xf-list-type="ul">Domowy makaron smakuje zupełnie inaczej niż ten wyrabiany przemysłowo. Jeśli wyjątkowo zależy nam na smaku dania, pokuśmy się więc o zrobienie makaronu własnoręcznie. Dla 2 – 3 osób wystarczy 20 dkg mąki pszennej (najlepiej 10 dkg tortowej i 10 dkg semoliny), 1 jajko, 1 żółtko, około &frac12; szklanki ciepłej wody, po łyżeczce soli i oliwy.</li> </ul><p>Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1009925, member: 10341"] [B]Sałatki makaronowe[/B] [I]Wstążki, rurki, pierożki, nitki, kokardki…Makaron ma tyle odmian, że trudno je zliczyć. Dlatego właśnie jest idealną podstawą dla wielu smakowitych i różnorodnych sałatek[/I]. [LIST][*]Tortellini i ravioli to maleńkie pierożki, które Włosi zaliczyli do grupy makaronów. Ravioli najczęściej nadziewa się szpinakiem, ale też serem ricotta, mięsem lub warzywami. Tortellini – grzybami, mięsem lub serem. I jedne, i drugie, ugotowane i ostudzone są znakomitymi składnikami sałatek. Można je podawać z sosami majonezowymi, a także winegret. [*]Do menu warto też wprowadzić makaron ryżowy, który każdej sałatce nada orientalny smak. Cienkie nitki tego makaronu najpierw należy moczyć 2 – 3 minuty, następnie trzeba go dobrze osączyć i np. usmażyć w głębokim tłuszczu. W trakcie smażenia nitki znacznie się powiększają, tworząc splątane, lekkie i kruche pasma, które są tradycyjnym składnikiem chińskiej sałatki z kurczaka. Obok białego makaronu ryżowego na rynku znajdziemy makaron z brązowego ryżu, który również doskonale nadaje się do różnych sałatek. [*]Makaron sojowy to cienkie, przezroczyste nitki. Ze względu na skład nie jest tradycyjnym makaronem: w kuchni chińskiej traktowany jest jak warzywo. W czasie głębokiego smażenia również znacznie się powiększa, tworząc kruche pasma. Używany jest najczęściej jako dodatek do zup, mięsa oraz wszelkich sałatek, najczęściej w połączeniu z sosem sojowym. [*]Domowy makaron smakuje zupełnie inaczej niż ten wyrabiany przemysłowo. Jeśli wyjątkowo zależy nam na smaku dania, pokuśmy się więc o zrobienie makaronu własnoręcznie. Dla 2 – 3 osób wystarczy 20 dkg mąki pszennej (najlepiej 10 dkg tortowej i 10 dkg semoliny), 1 jajko, 1 żółtko, około ½ szklanki ciepłej wody, po łyżeczce soli i oliwy. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom