Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1010272" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki makaronowe</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Wszystkie makarony, których używamy do zapiekania, należy wcześniej ugotować al. dente (lekko twarde). Wyjątek stanowią płaty makaronowe lasagne oraz rurki canneloni – te miękną i pęcznieją w trakcie zapiekania, jednocześnie pochłaniając z sosów nadmiar płynów. Dlatego sosy do canneloni i lasagne nie powinny być bardzo gęste.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ugotowany makaron najlepiej jest wrzucić do dużego cedzaka. Im cedzak większy, tym szybciej z makaronu spływa nadmiar wody, a makaron wolniej stygnie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Czas gotowania makaronu zależy od jego rozmiaru, kształtu ni świeżości. Makarony suszone gotujemy 8 – 15 minut, świeże krócej 2 – 5 minut.</li> <li data-xf-list-type="ul">Makaron zazwyczaj gotujemy w proporcjach &#190; litra wrzątku na 100 g suchego makaronu. Solimy przynajmniej łyżeczką soli. Zbyt słabo posolony makaron będzie miał po ugotowaniu wodnisty smak.</li> <li data-xf-list-type="ul">Koniecznym dodatkiem do zapiekanych makaronów są zioła. Nie tylko dodają smaku potrawie, lecz także ułatwiają jej trawienie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pierożki ravioli czy tortellini przez Włochów też zostały zaliczone do makaronów. Dlatego suszone często znajdują się na półce z makaronami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">Makarony lepiej łączą się z serami, jeżeli po odcedzeniu, nie przelejesz ich zimną wodą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli chcesz przyspieszyć przygotowanie zapiekanki, użyj gorącego makaronu. Zimny możesz podgrzać, wrzucając go na 1 – 2 minuty do wrzątku.</li> <li data-xf-list-type="ul">Zapiekanki makaronowe łatwiej jest kroić, jeśli po wyjęciu z pieca odstawi się ją na 10 minut do przestygnięcia. .</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli chcesz ugotować makaron na półtwardo, najlepiej próbuj go w czasie gotowania. Czas przygotowania podany przez producenta na opakowaniu jest orientacyjny i może się zdarzyć, że twój makaron będzie zbyt miękki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Do zapiekania najlepiej nadają się makarony grubsze, a także spaghetti i wstążki.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1010272, member: 10341"] [B]Zapiekanki makaronowe[/B] [B] [/B] [LIST][*]Wszystkie makarony, których używamy do zapiekania, należy wcześniej ugotować al. dente (lekko twarde). Wyjątek stanowią płaty makaronowe lasagne oraz rurki canneloni – te miękną i pęcznieją w trakcie zapiekania, jednocześnie pochłaniając z sosów nadmiar płynów. Dlatego sosy do canneloni i lasagne nie powinny być bardzo gęste. [*]Ugotowany makaron najlepiej jest wrzucić do dużego cedzaka. Im cedzak większy, tym szybciej z makaronu spływa nadmiar wody, a makaron wolniej stygnie. [*]Czas gotowania makaronu zależy od jego rozmiaru, kształtu ni świeżości. Makarony suszone gotujemy 8 – 15 minut, świeże krócej 2 – 5 minut. [*]Makaron zazwyczaj gotujemy w proporcjach ¾ litra wrzątku na 100 g suchego makaronu. Solimy przynajmniej łyżeczką soli. Zbyt słabo posolony makaron będzie miał po ugotowaniu wodnisty smak. [*]Koniecznym dodatkiem do zapiekanych makaronów są zioła. Nie tylko dodają smaku potrawie, lecz także ułatwiają jej trawienie. [*]Pierożki ravioli czy tortellini przez Włochów też zostały zaliczone do makaronów. Dlatego suszone często znajdują się na półce z makaronami. [*][B]Czy wiesz, że…[/B] [*]Makarony lepiej łączą się z serami, jeżeli po odcedzeniu, nie przelejesz ich zimną wodą. [*]Jeżeli chcesz przyspieszyć przygotowanie zapiekanki, użyj gorącego makaronu. Zimny możesz podgrzać, wrzucając go na 1 – 2 minuty do wrzątku. [*]Zapiekanki makaronowe łatwiej jest kroić, jeśli po wyjęciu z pieca odstawi się ją na 10 minut do przestygnięcia. . [*]Jeżeli chcesz ugotować makaron na półtwardo, najlepiej próbuj go w czasie gotowania. Czas przygotowania podany przez producenta na opakowaniu jest orientacyjny i może się zdarzyć, że twój makaron będzie zbyt miękki. [*]Do zapiekania najlepiej nadają się makarony grubsze, a także spaghetti i wstążki. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom