Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1011708" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Melony</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Melony wraz z arbuzami, cukinią i ogórkiem należą do rodziny dyniowatych. Znane już były 3 tysiące lat temu. W Polsce uprawia się je od XVII wieku (początkowo w oranżeriach).</li> <li data-xf-list-type="ul">Istnieje wiele odmian melona, różniących się wielkością, kształtem, kolorem miąższu i przede wszystkim smakiem. Jedne owoce są okrągłe, inne owalne lub wężowate, bywają melony wielkości orzecha włoskiego i okazy osiągające rozmiar sporej dyni. Miąższ, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny i soczysty albo mdły lub wręcz gorzkawy, a barwę mieć od białej poprzez żółtozieloną, do intensywnie pomarańczowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Melony jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki lub w kostkę, można też specjalną łyżeczką wydrążyć z miąższu kulki. Odmiany mniej aromatyczne doprawia się sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony są znakomitym składnikiem sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, a także przyrządza dżemy. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Owoce melona doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1011708, member: 10341"] [B]Melony[/B] [LIST][*]Melony wraz z arbuzami, cukinią i ogórkiem należą do rodziny dyniowatych. Znane już były 3 tysiące lat temu. W Polsce uprawia się je od XVII wieku (początkowo w oranżeriach). [*]Istnieje wiele odmian melona, różniących się wielkością, kształtem, kolorem miąższu i przede wszystkim smakiem. Jedne owoce są okrągłe, inne owalne lub wężowate, bywają melony wielkości orzecha włoskiego i okazy osiągające rozmiar sporej dyni. Miąższ, w zależności od odmiany, może być mniej lub bardziej słodki, aromatyczny i soczysty albo mdły lub wręcz gorzkawy, a barwę mieć od białej poprzez żółtozieloną, do intensywnie pomarańczowej. [*]Melony jada się w naturalnej postaci, pokrojone na ćwiartki lub w kostkę, można też specjalną łyżeczką wydrążyć z miąższu kulki. Odmiany mniej aromatyczne doprawia się sokiem z cytryny, porto lub odrobiną mielonego imbiru. Melony są znakomitym składnikiem sałatek, kompotów i deserów, robi się z nich lody, sorbety i zupy na zimno, a także przyrządza dżemy. Niektóre gatunki można też marynować i dusić. Owoce melona doskonale komponują się zarówno z potrawami słodkimi, jak i wytrawnymi. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom