Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1012757" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zielone zdrowie na talerzu</strong></p><p> </p><p></p><p> Zielenina jest najlepszym żródłem witamin, składników mineralnych, błonnika (najskuteczniejszego lekarstwa na zaparcia) oraz flawonoidów chroniących nas przed nowotworami. W dodatku nie tuczy, wręcz pomaga schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Nie zastąpi jej żaden preparat witaminowy. Dlatego postarajmy się nadrobić zaległości. </p><p></p><p> <strong>Natka pietruszki – </strong>Dzięki bogactwu witaminy C, karotenu, kwasu foliowego i sporej ilości żelaza chroni przed anemią, infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Działa też moczopędnie i regeneruje naczynia włosowate. Łyżka posiekanej natki dziennie zaspokaja niemal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. </p><p></p><p> <strong>Szczypiorek – </strong>Zawarta w 10 dkg tej zieleniny ilość witaminy K (zapobiegającej krwotokom) pokrywa w 200 % nasze dzienne zapotrzebowanie. Szczypiorek ma też dużo witaminy C, sporo karotenu, kwasu foliowego, sodu, potasu, manganu i żelaza. Specyficzny ostry smak i intensywny zapach nadają mu związki siarki, działające bakteriobójczo. </p><p></p><p> <strong>Koper – </strong>Jego gałązki zawierają olejek eteryczny, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Hamuje również rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach i działa wiatropędnie. Koper jest także bogaty w witaminę C.</p><p></p><p> <strong>Rzeżucha – </strong>Znajdziemy w niej sporo łatwo przyswajalnego jodu, co jest rzadkością w świecie roślin. Jest też cennym żródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin: C, A, B3, PP i E, a także chromu, który współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi</p><p></p><p> <strong>Szpinak – </strong>Co prawda nie ma tak dużo żelaza, jak kiedyś twierdzono, ale i tak jest cennym warzywem, chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Młode listki jedzmy na surowo albo duszone krotką chwilę, by nie traciły witamin. </p><p></p><p> <strong>Rzodkiewka – </strong>Zawiera sporo witamin i związków mineralnych, a mało kalorii. Polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość i stosującym diety odchudzające. .Pęczek rzodkiewek dostarcza tylko 14 kcal. Młode najlepiej jeść z listkami i łodyżkami, które również są wartościowe. </p><p></p><p> <strong>Sałata – </strong>Wszystkie jej odmiany mają niemal identyczną wartość odżywczą. Wzbogacają organizm w cenne składniki i przyspieszają przemianę materii. Sałata powinna być podstawą diety odchudzającej. Jest też polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego pozytywnie działającego na rozwój układu nerwowego dziecka.</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Listków sałaty nie kroimy nożem, lecz rwiemy palcami na kawałki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Cząstki powinny być tak drobne, żeby bez trudu mieściły się w ustach.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie zjadamy sałaty, jeżeli stanowi ona element dekoracji półmiska z potrawą.</li> </ul><p> Żródło: Poradnik domowy</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1012757, member: 10341"] [B]Zielone zdrowie na talerzu[/B] [B] [/B] Zielenina jest najlepszym żródłem witamin, składników mineralnych, błonnika (najskuteczniejszego lekarstwa na zaparcia) oraz flawonoidów chroniących nas przed nowotworami. W dodatku nie tuczy, wręcz pomaga schudnąć i utrzymać prawidłową masę ciała. Nie zastąpi jej żaden preparat witaminowy. Dlatego postarajmy się nadrobić zaległości. [B]Natka pietruszki – [/B]Dzięki bogactwu witaminy C, karotenu, kwasu foliowego i sporej ilości żelaza chroni przed anemią, infekcjami wirusowymi i bakteryjnymi. Działa też moczopędnie i regeneruje naczynia włosowate. Łyżka posiekanej natki dziennie zaspokaja niemal wszystkie nasze potrzeby witaminowe. [B]Szczypiorek – [/B]Zawarta w 10 dkg tej zieleniny ilość witaminy K (zapobiegającej krwotokom) pokrywa w 200 % nasze dzienne zapotrzebowanie. Szczypiorek ma też dużo witaminy C, sporo karotenu, kwasu foliowego, sodu, potasu, manganu i żelaza. Specyficzny ostry smak i intensywny zapach nadają mu związki siarki, działające bakteriobójczo. [B]Koper – [/B]Jego gałązki zawierają olejek eteryczny, który pobudza wydzielanie soków żołądkowych, co poprawia trawienie i przyswajanie pokarmów. Hamuje również rozwój szkodliwych drobnoustrojów w jelitach i działa wiatropędnie. Koper jest także bogaty w witaminę C. [B]Rzeżucha – [/B]Znajdziemy w niej sporo łatwo przyswajalnego jodu, co jest rzadkością w świecie roślin. Jest też cennym żródłem żelaza, siarki, wapnia i witamin: C, A, B3, PP i E, a także chromu, który współdziała z insuliną w regulowaniu poziomu glukozy we krwi [B]Szpinak – [/B]Co prawda nie ma tak dużo żelaza, jak kiedyś twierdzono, ale i tak jest cennym warzywem, chroniącym nas przed szkodliwym wpływem wolnych rodników. Młode listki jedzmy na surowo albo duszone krotką chwilę, by nie traciły witamin. [B]Rzodkiewka – [/B]Zawiera sporo witamin i związków mineralnych, a mało kalorii. Polecana jest osobom cierpiącym na niedokrwistość i stosującym diety odchudzające. .Pęczek rzodkiewek dostarcza tylko 14 kcal. Młode najlepiej jeść z listkami i łodyżkami, które również są wartościowe. [B]Sałata – [/B]Wszystkie jej odmiany mają niemal identyczną wartość odżywczą. Wzbogacają organizm w cenne składniki i przyspieszają przemianę materii. Sałata powinna być podstawą diety odchudzającej. Jest też polecana kobietom w ciąży, ze względu na zawartość kwasu foliowego pozytywnie działającego na rozwój układu nerwowego dziecka. [LIST][*]Listków sałaty nie kroimy nożem, lecz rwiemy palcami na kawałki. [*]Cząstki powinny być tak drobne, żeby bez trudu mieściły się w ustach. [*]Nie zjadamy sałaty, jeżeli stanowi ona element dekoracji półmiska z potrawą. [/LIST] Żródło: Poradnik domowy [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom