Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1012950" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Brzoskwinie</strong></p><p></p><p></p><p><em>Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce</em></p><p></p><p>Wszystkim paniom znane są na pewno właściwości upiększające brzoskwiń. Niejedna z nich ma w swoim domowym archiwum przepisy na maseczki sporządzane z tych urokliwych owoców, mające nadać cerze zdrowego koloru i aksamitnej gładkości. Ta niezwykła moc działa jednak także od środka – miąższ tego owocu zawiera dużą dawkę witamin A, B, C oraz PP, dzięki którym ma silne działanie tonizujące i odświeżające. Po brzoskwinie powinni więc sięgnąć wszyscy, którzy wraz z początkiem wiosny chcą olśniewać zdrową i piękną cerą. </p><p></p><p>Kiedy decydujemy się zmienić swoją sylwetkę i zaczynamy stosować rozmaite diety odchudzające, ich naturalnym wspomożeniem będą właśnie brzoskwinie – ten niskokaloryczny owoc aktywnie pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego i reguluje pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości tych owoców pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nich keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać je często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochronią również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwiniowa esencja w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe. </p><p></p><p>Żródło: senior.pl</p><p></p><p>Tekst: Joanna Papiernik</p><p></p><p>Brzoskwinie można spożywać na surowo, dodawać do sałatek i przygotowywać z nich desery lub dekoracyjne koreczki. Owoce przerabia się też na kompoty, soki, nektary, syropy, dżemy, konfitury, marmolady oraz zalewa się je syropem. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, ser, maślanka i jogurt. Z pestek brzoskwiń produkuje się rzadki olej o zapachu migdałowym.</p><p></p><p>Brzoskwinie mają słodki, soczysty smak. Miąższ owocu charakteryzuje się pomarańczowo-żółtym kolorem, natomiast skórka jest czerwono-żółta. Owoce mają słodki i aromatyczny zapach. Kształtem przypominają jabłko. Mają średnicę około 7 cm. Można je przechowywać w lodówce ale przez krótki okres czasu. Świeże brzoskwinie mają jędrną, sprężystą i nieprzebarwioną skórkę. Pozbawione są odgnieceń i zgnilizny.</p><p></p><p>Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12497&hl=brzoskwiniami" target="_blank"><strong>śmietankowy sernik z brzoskwiniami</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1012950, member: 10341"] [B]Brzoskwinie[/B] [I]Brzoskwiniowe drzewka uprawiane są od niepamiętnych czasów. W starożytnych Chinach otaczano te owoce czcią i traktowano jak relikwię, ich rysunkiem ozdabiano ściany świątyń, a do dziś uważane są tam za symbol długowieczności. Nie każdy jednak wie, że już dwa tysiące lat temu doceniano lecznicze właściwości brzoskwiń i szeroko stosowano je zarówno w medycynie, jak i kosmetyce[/I] Wszystkim paniom znane są na pewno właściwości upiększające brzoskwiń. Niejedna z nich ma w swoim domowym archiwum przepisy na maseczki sporządzane z tych urokliwych owoców, mające nadać cerze zdrowego koloru i aksamitnej gładkości. Ta niezwykła moc działa jednak także od środka – miąższ tego owocu zawiera dużą dawkę witamin A, B, C oraz PP, dzięki którym ma silne działanie tonizujące i odświeżające. Po brzoskwinie powinni więc sięgnąć wszyscy, którzy wraz z początkiem wiosny chcą olśniewać zdrową i piękną cerą. Kiedy decydujemy się zmienić swoją sylwetkę i zaczynamy stosować rozmaite diety odchudzające, ich naturalnym wspomożeniem będą właśnie brzoskwinie – ten niskokaloryczny owoc aktywnie pobudza żołądek do wydzielania soku trawiennego i reguluje pracę układu pokarmowego, działając oczyszczająco i odtłuszczająco. Właściwości tych owoców pomogą nam także w utrzymaniu dobrej kondycji całego ciała – zawarte w nich keratoniny pełnią bowiem funkcję ochronną komórek i odmładzają, wzmacniając tkankę łączną. Spożywać je często powinny również osoby starsze – obecność boru, pierwiastka odpowiedzialnego za produkcję estrogenu, aktywnie zapobiega osteoporozie. Ochronią również przed anemią, pobudzając produkcję czerwonych krwinek. Brzoskwiniowa esencja w naszej diecie podziała również antystresowo – dzięki dużej zawartości niacyny i witamin z grupy B złagodzi niepokój, stresy i stany lękowe. Żródło: senior.pl Tekst: Joanna Papiernik Brzoskwinie można spożywać na surowo, dodawać do sałatek i przygotowywać z nich desery lub dekoracyjne koreczki. Owoce przerabia się też na kompoty, soki, nektary, syropy, dżemy, konfitury, marmolady oraz zalewa się je syropem. Świetnie komponują się z produktami mlecznymi, takimi jak mleko, ser, maślanka i jogurt. Z pestek brzoskwiń produkuje się rzadki olej o zapachu migdałowym. Brzoskwinie mają słodki, soczysty smak. Miąższ owocu charakteryzuje się pomarańczowo-żółtym kolorem, natomiast skórka jest czerwono-żółta. Owoce mają słodki i aromatyczny zapach. Kształtem przypominają jabłko. Mają średnicę około 7 cm. Można je przechowywać w lodówce ale przez krótki okres czasu. Świeże brzoskwinie mają jędrną, sprężystą i nieprzebarwioną skórkę. Pozbawione są odgnieceń i zgnilizny. Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=12497&hl=brzoskwiniami"][B]śmietankowy sernik z brzoskwiniami[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom