Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1013585" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kukurydza</strong></p><p></p><p></p><p><em>Żyjemy w świecie zbudowanym na kukurydzy. Jest w aspirynie, gumie do żucia, piwie i majonezie, w biopaliwach, paście do zębów, oponach i wielu innych przedmiotach. Nas jednak interesuje jej smak i zastosowanie oraz skąd się wzięła</em>.</p><p></p><p>Swoją popularność zawdzięcza Amerykanom z USA, ale to nie oni ją wynależli. Kukurydza była bowiem uprawiana od wielu tysięcy lat w obu Amerykach. Z botanicznego punktu widzenia jest trawą, początkowo jej kolby miały po kilka centymetrów i kilkadziesiąt ziaren. Nie wiadomo w jaki sposób została udomowiona. Natomiast wiadomo, ze dokonali tego 6 lub 5 tysięcy lat temu mieszkańcy obecnego Meksyku. I minęły następne 3 tysiąclecia, by w wyniku hodowli kukurydza stała się podstawą diety mieszkańców obu Ameryk.</p><p></p><p>Pierwsi osadnicy europejscy rozmaicie oceniali kukurydzę. Z jednej strony dzięki niej przetrwali ostrą zimę, jedząc podarowaną im przez Indian kaszkę kukurydziana z melasą. Nic też dziwnego, ze kukurydza pojawiła się na pierwszym wyprawionym w 1621 roku Święcie Dziękczynienia. Jednak im pewniej czuli się w Ameryce, zaczynali mieć wątpliwości Zwyciężyła jednak praktyczność kukurydzy i to, że świetnie radzi sobie w lokalnym klimacie, czego nie da się powiedzieć o pszenicy. Podpatrując miejscowych, brak niacyny uzupełniali fasolą, a zakalcowaty chleb z nasion kukurydzy wspomogli sodą oczyszczaną i proszkiem do pieczenia. Już w czasach wojny secesyjnej produkcja kukurydzy pięciokrotnie przewyższała uprawę pszenicy. Obecnie jest to najpopularniejsze zboże na świecie – jej plony sięgają 800 milionów ton rocznie.</p><p></p><p>Szybko okazało się, że kukurydza może mieć wiele zastosowań. Osadnicy z Irlandii zrobili z niej burbon, od początku robiony z kukurydzy, choć oficjalnie rozróżniony od whisky (i szkockiej whisky) dopiero w 1846 roku. Z czasem kukurydza stawała się coraz bardziej niezastąpiona. Pod koniec XIX wieku udoskonalono ją do postaci płatków kukurydzianych. Produkt podbił serca Amerykanów. Kukurydza zaczęła się kojarzyć z jedzeniem szybkim, smacznym i wygodnym. </p><p></p><p>Mało dziś miejsc na świecie wolnych od kukurydzy. Jest obecna w kuchniach narodowych, bo to najtańsze i najłatwiejsze w produkcji zboże. Zachwycamy się włoska polentą, czyli kaszką kukurydzianą, rozpowszechniona w Lombardii, gdzie podawana jest z parmezanem, czosnkiem i oliwą (ale też orzechami , figami, truflami). W Rumunii z kolei możemy skosztować przepysznej kaszki kukurydzianej mammaliga, a na Węgrzech kukurydzianych ciastek z kminem rzymskim i kolendrą. Ponoć właśnie z Węgier kukurydza trafiła na polskie stoły. </p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p>Anna Mejer</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1013585, member: 10341"] [B]Kukurydza[/B] [I]Żyjemy w świecie zbudowanym na kukurydzy. Jest w aspirynie, gumie do żucia, piwie i majonezie, w biopaliwach, paście do zębów, oponach i wielu innych przedmiotach. Nas jednak interesuje jej smak i zastosowanie oraz skąd się wzięła[/I]. Swoją popularność zawdzięcza Amerykanom z USA, ale to nie oni ją wynależli. Kukurydza była bowiem uprawiana od wielu tysięcy lat w obu Amerykach. Z botanicznego punktu widzenia jest trawą, początkowo jej kolby miały po kilka centymetrów i kilkadziesiąt ziaren. Nie wiadomo w jaki sposób została udomowiona. Natomiast wiadomo, ze dokonali tego 6 lub 5 tysięcy lat temu mieszkańcy obecnego Meksyku. I minęły następne 3 tysiąclecia, by w wyniku hodowli kukurydza stała się podstawą diety mieszkańców obu Ameryk. Pierwsi osadnicy europejscy rozmaicie oceniali kukurydzę. Z jednej strony dzięki niej przetrwali ostrą zimę, jedząc podarowaną im przez Indian kaszkę kukurydziana z melasą. Nic też dziwnego, ze kukurydza pojawiła się na pierwszym wyprawionym w 1621 roku Święcie Dziękczynienia. Jednak im pewniej czuli się w Ameryce, zaczynali mieć wątpliwości Zwyciężyła jednak praktyczność kukurydzy i to, że świetnie radzi sobie w lokalnym klimacie, czego nie da się powiedzieć o pszenicy. Podpatrując miejscowych, brak niacyny uzupełniali fasolą, a zakalcowaty chleb z nasion kukurydzy wspomogli sodą oczyszczaną i proszkiem do pieczenia. Już w czasach wojny secesyjnej produkcja kukurydzy pięciokrotnie przewyższała uprawę pszenicy. Obecnie jest to najpopularniejsze zboże na świecie – jej plony sięgają 800 milionów ton rocznie. Szybko okazało się, że kukurydza może mieć wiele zastosowań. Osadnicy z Irlandii zrobili z niej burbon, od początku robiony z kukurydzy, choć oficjalnie rozróżniony od whisky (i szkockiej whisky) dopiero w 1846 roku. Z czasem kukurydza stawała się coraz bardziej niezastąpiona. Pod koniec XIX wieku udoskonalono ją do postaci płatków kukurydzianych. Produkt podbił serca Amerykanów. Kukurydza zaczęła się kojarzyć z jedzeniem szybkim, smacznym i wygodnym. Mało dziś miejsc na świecie wolnych od kukurydzy. Jest obecna w kuchniach narodowych, bo to najtańsze i najłatwiejsze w produkcji zboże. Zachwycamy się włoska polentą, czyli kaszką kukurydzianą, rozpowszechniona w Lombardii, gdzie podawana jest z parmezanem, czosnkiem i oliwą (ale też orzechami , figami, truflami). W Rumunii z kolei możemy skosztować przepysznej kaszki kukurydzianej mammaliga, a na Węgrzech kukurydzianych ciastek z kminem rzymskim i kolendrą. Ponoć właśnie z Węgier kukurydza trafiła na polskie stoły. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Anna Mejer [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom