Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1014583" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Owoce morza</strong></p><p></p><p></p><p></p><p></p><p><em>Dla wielu z nas wciąż są egzotyczne i ekskluzywne. Frutti di mare, jak je nazywamy, coraz łatwiej dziś kupić. Warto je poznać, spróbować i rozsmakować się w nich, bo są zdrowe, lekkostrawne, bogate w białko i pyszne</em>.</p><p></p><p>W krajach, w których wszelkie owoce morza sa odławiane uchodzą za proste pożywienie biedaków. Krewetki smażone na ulicznych rusztach nadmorskich osad kosztują mniej od hamburgerów. Wystarczy, że z rybackiej przystani trafią na stoły eleganckich restauracji, a już staja się wykwintną przystawką. Aby dotrzeć na nasze stoły, owoce morza muszą odbyć długą drogę. Są bardzo delikatne i szybko się psują, więc o świeże nie jest łatwo. </p><p></p><p>Krewetki często zamraża się lub gotuje od razu na statkach. Jednak w dużych sieciach handlowych są takie dni, najczęściej czwartki, kiedy owoce morza przylatują samolotami prosto z portów i można kupić świeże krewetki czy mule. W te dni warto wybrać się do restauracji, które oferują je w swoich jadłospisach – możemy liczyć, ze otrzymamy świeże. </p><p></p><p>Mrożone owoce morza są dostępne już nie tylko w sklepach z egzotyczną żywnością. Samodzielne ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, no i ma tę wielką zaletę, że można zrobić to bardzo szybko. Z kieliszkiem zimnego białego wina, jedzone w dobrym towarzystwie, są wprost nieocenione.</p><p></p><p></p><p><strong>Jakie części poszczególnych gatunków są jadalne?</strong></p><p>Większość owoców morza gotuje się w wodzie, na parze lub smaży:</p><p></p><p>*<strong>krewetki i langusty – </strong>jemy wyłącznie mięso z ogona, po usunięciu pancerzyka i oderwaniu głowy, koniecznie trzeba pamiętać o usunięciu czarnego jelita;</p><p></p><p>*<strong>homary – </strong>mięso z odwłoka, szczypiec, odnóży i ogona;</p><p></p><p><strong>*kraby – </strong>białe mięso z kleszczy i niekiedy, ale rzadko, ciemniejsze z pancerza;</p><p></p><p>*<strong>kalmary </strong>– oczyszczone ramiona i worek trzewiowy (najczęściej kroi się je w krążki);</p><p></p><p><strong>*ośmiornice - </strong>małe jemy w całości, z dużych tylko odnóża, po usunięciu błonki pokrywającej całe ciało i worka czernidłowego (wymagają wielogodzinnego duszenia na wolnym ogniu);</p><p></p><p><strong>*przegrzebki (</strong>muszle św. Jakuba) – kremowobiałe mięso ze środka muszli. Można je gotować lub zapiekać;</p><p></p><p>*Inne: <strong>małże, mule, omułki – </strong>wyłącznie te, które przed gotowaniem są zamknięte, należy je bardzo dokładnie oskrobać nożem z białych wyrostków;</p><p></p><p><strong>*ostrygi – </strong>jemy na surowo skropione cytryną, odrywając je od podstawy muszli, najczęściej specjalnym nożykiem. Można je także zapiekać i dusić.</p><p></p><p><strong>Jakie kupować? </strong>Najlepiej świeże, jeżeli jednak zdecydujemy się na mrożone, to rozmrażamy je tuż przed przygotowaniem. Małży nie trzeba rozmrażać, wystarczy wrzucić je na wrzątek.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p><p></p><p>Obszerne fragmenty opracowania redaktor Joanny Bajorek</p><p></p><p>Polecam <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2119&hl=czosnkowe" target="_blank"><strong>krewetki bardzo czosnkowe</strong></a> – przepis wypróbowany.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1014583, member: 10341"] [B]Owoce morza[/B] [I]Dla wielu z nas wciąż są egzotyczne i ekskluzywne. Frutti di mare, jak je nazywamy, coraz łatwiej dziś kupić. Warto je poznać, spróbować i rozsmakować się w nich, bo są zdrowe, lekkostrawne, bogate w białko i pyszne[/I]. W krajach, w których wszelkie owoce morza sa odławiane uchodzą za proste pożywienie biedaków. Krewetki smażone na ulicznych rusztach nadmorskich osad kosztują mniej od hamburgerów. Wystarczy, że z rybackiej przystani trafią na stoły eleganckich restauracji, a już staja się wykwintną przystawką. Aby dotrzeć na nasze stoły, owoce morza muszą odbyć długą drogę. Są bardzo delikatne i szybko się psują, więc o świeże nie jest łatwo. Krewetki często zamraża się lub gotuje od razu na statkach. Jednak w dużych sieciach handlowych są takie dni, najczęściej czwartki, kiedy owoce morza przylatują samolotami prosto z portów i można kupić świeże krewetki czy mule. W te dni warto wybrać się do restauracji, które oferują je w swoich jadłospisach – możemy liczyć, ze otrzymamy świeże. Mrożone owoce morza są dostępne już nie tylko w sklepach z egzotyczną żywnością. Samodzielne ich przygotowanie jest prostsze, niż mogłoby się wydawać, no i ma tę wielką zaletę, że można zrobić to bardzo szybko. Z kieliszkiem zimnego białego wina, jedzone w dobrym towarzystwie, są wprost nieocenione. [B]Jakie części poszczególnych gatunków są jadalne?[/B] Większość owoców morza gotuje się w wodzie, na parze lub smaży: *[B]krewetki i langusty – [/B]jemy wyłącznie mięso z ogona, po usunięciu pancerzyka i oderwaniu głowy, koniecznie trzeba pamiętać o usunięciu czarnego jelita; *[B]homary – [/B]mięso z odwłoka, szczypiec, odnóży i ogona; [B]*kraby – [/B]białe mięso z kleszczy i niekiedy, ale rzadko, ciemniejsze z pancerza; *[B]kalmary [/B]– oczyszczone ramiona i worek trzewiowy (najczęściej kroi się je w krążki); [B]*ośmiornice - [/B]małe jemy w całości, z dużych tylko odnóża, po usunięciu błonki pokrywającej całe ciało i worka czernidłowego (wymagają wielogodzinnego duszenia na wolnym ogniu); [B]*przegrzebki ([/B]muszle św. Jakuba) – kremowobiałe mięso ze środka muszli. Można je gotować lub zapiekać; *Inne: [B]małże, mule, omułki – [/B]wyłącznie te, które przed gotowaniem są zamknięte, należy je bardzo dokładnie oskrobać nożem z białych wyrostków; [B]*ostrygi – [/B]jemy na surowo skropione cytryną, odrywając je od podstawy muszli, najczęściej specjalnym nożykiem. Można je także zapiekać i dusić. [B]Jakie kupować? [/B]Najlepiej świeże, jeżeli jednak zdecydujemy się na mrożone, to rozmrażamy je tuż przed przygotowaniem. Małży nie trzeba rozmrażać, wystarczy wrzucić je na wrzątek. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie Obszerne fragmenty opracowania redaktor Joanny Bajorek Polecam [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=2119&hl=czosnkowe"][B]krewetki bardzo czosnkowe[/B][/URL] – przepis wypróbowany. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom