Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1015337" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Lód </strong></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> Lód jest niezwykle przydatny w życiu człowieka. Zwykle stosujemy lód w kostkach, do schładzania napojów. Jeśli zależy nam na fantazyjnym wyglądzie naszych drinków, możemy w kostkach zamrażać małe owoce – jagody, maliny. Co odważniejsi kładą do foremek małe jadalne kwiatki – fiołki, stokrotki, albo płatki róży. Naprawdę ładnie to wygląda. Jeśli chcemy zabarwić kostkę, dodajmy do wody odrobinę soku – z jagód lub z malin. Wszelkie eksperymenty są dozwolone – oczywiście w granicach tego, co jadalne. </p><p></p><p> Ale drinki to nie jedyne zastosowanie lodu. Równie dobrze oziębi on chłodnik - tę zupę podajemy zimną, a zbyt długie przetrzymywanie w lodówce może zepsuć jej smak. Lepiej przed podaniem wrzucić do niej kilka kostek lodu. Lodem schładzamy też potrawy, które szybko tracą świeżość: tatara, sałatki z dodatkiem ryb lub też desery, które mogą się rozpłynąć (galaretki, musy itp.). Naczynie z potrawą wkładamy do większego wypełnionego lodem. </p><p></p><p> Kostkami lodu można usuwać tłuszcz z zup i sosów: przeciągamy nimi po powierzchni, a tłuszcz przyklei się do nich i łatwo go zdejmiemy. Kostki lodu dodadzą kruchości pieczeni. Zamiast podlewać pieczone mięso wodą, lepiej od czasu do czasu dorzucić do niego 2 kostki lodu - pieczeń stanie się bardziej soczysta i szybciej będzie gotowa. </p><p></p><p> I jeszcze jedno – jak wszystko, co się je, a ma być smaczne, lód powinien być świeży. Lepiej go nie przechowywać w lodówce dłużej niż miesiąc.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Kuchnia</p><p></p><p> Fragmenty tekstu Justyny Bednarek</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1015337, member: 10341"] [B]Lód [/B] [B] [/B] [B] [/B] Lód jest niezwykle przydatny w życiu człowieka. Zwykle stosujemy lód w kostkach, do schładzania napojów. Jeśli zależy nam na fantazyjnym wyglądzie naszych drinków, możemy w kostkach zamrażać małe owoce – jagody, maliny. Co odważniejsi kładą do foremek małe jadalne kwiatki – fiołki, stokrotki, albo płatki róży. Naprawdę ładnie to wygląda. Jeśli chcemy zabarwić kostkę, dodajmy do wody odrobinę soku – z jagód lub z malin. Wszelkie eksperymenty są dozwolone – oczywiście w granicach tego, co jadalne. Ale drinki to nie jedyne zastosowanie lodu. Równie dobrze oziębi on chłodnik - tę zupę podajemy zimną, a zbyt długie przetrzymywanie w lodówce może zepsuć jej smak. Lepiej przed podaniem wrzucić do niej kilka kostek lodu. Lodem schładzamy też potrawy, które szybko tracą świeżość: tatara, sałatki z dodatkiem ryb lub też desery, które mogą się rozpłynąć (galaretki, musy itp.). Naczynie z potrawą wkładamy do większego wypełnionego lodem. Kostkami lodu można usuwać tłuszcz z zup i sosów: przeciągamy nimi po powierzchni, a tłuszcz przyklei się do nich i łatwo go zdejmiemy. Kostki lodu dodadzą kruchości pieczeni. Zamiast podlewać pieczone mięso wodą, lepiej od czasu do czasu dorzucić do niego 2 kostki lodu - pieczeń stanie się bardziej soczysta i szybciej będzie gotowa. I jeszcze jedno – jak wszystko, co się je, a ma być smaczne, lód powinien być świeży. Lepiej go nie przechowywać w lodówce dłużej niż miesiąc. Żródło: miesięcznik Kuchnia Fragmenty tekstu Justyny Bednarek [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom