Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1017293" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sezam</strong></p><p></p><p></p><p><em>Sezamie, otwórz się! Dotyk działa jak zaklęcie otwierające dojrzałe strączki sezamu. Pod jego wpływem pękają z cichym trzaskiem i wysypuje się z nich mnóstwo nasion. Zapewne dlatego w arabskich baśniach i przypowieściach ludowych sezam jest synonimem skarbca zawierającego nieprzebrane bogactwa.</em></p><p><em></em></p><p><em></em>Zależnie od gatunku nasiona sezamu są białe, kremowe, czerwone, brązowe lub czarne. Prażone mają aromatyczny orzechowy zapach i smak. Dodaje się je do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków. </p><p></p><p>Sezam zawiera około 50 % oleju o składzie bardzo korzystnym dla organizmu, ponieważ stanowi głównie mieszaninę tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Ziarno sezamu jest również dobrym żródłem białka, dostarcza także naturalnych antyutleniaczy przeciwdziałających starzeniu się komórek ciała. Dzięki nim olej sezamowy długo zachowuje świeżość i nie jełczeje. </p><p></p><p>Surowy olej ma bursztynowy kolor, mocny, specyficzny smak oraz silny aromat, dlatego do przyprawiania sałatek, sosów czy zup należy go używać z umiarem. Rafinowany jest jasnożółty i ma znacznie łagodniejszy smak i zapach. Wykorzystuje się go do produkcji margaryny oraz tłuszczów piekarskich.</p><p></p><p>Pierwsze wzmianki o sezamie pojawiły się w literaturze sanskryckiej, kronikach egipskich i pismach hebrajskich. Jest to bowiem najstarsza roślina oleista strefy tropikalnej Starego Świata. Jej ojczyzną jest Afryka, skąd zawędrowała do Indii, a póżniej – wraz z niewolnikami – także na kontynent północnoamerykański. . Dzisiaj uprawia się sezam w Chinach, Indiach, Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej.</p><p></p><p></p><p><strong>Warto wiedzieć</strong></p><p><strong>*Tahini – </strong>pasta z miazgi sezamowej – jest nieodzowną przyprawą do purée z włoskiego grochu. W kuchni wegetariańskiej urozmaica smak i podnosi wartość odżywczą potraw. Arabowie używają <em>tahini </em>do smarowania pieczywa i przyrządzania dań oraz deserów. Z soku cytrynowego, roztartego czosnku i pasty sezamowej sporządza się sos <em>taratoor </em>, podawany z chlebem na aperitif oraz do smażonej ryby, kalafiora i szparagów.</p><p></p><p><strong>*O <em>tahini </em>należy pytać </strong>w sklepach ze zdrową żywnością lub z żywnością orientalną.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Kuchnia</p><p></p><p>Halina Mamok</p><p></p><p>Polecam wypróbowany <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31560" target="_blank"><strong>bakłażan w cieście</strong></a> – na słodką nutę, posypany uprażonym sezamem.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1017293, member: 10341"] [B]Sezam[/B] [I]Sezamie, otwórz się! Dotyk działa jak zaklęcie otwierające dojrzałe strączki sezamu. Pod jego wpływem pękają z cichym trzaskiem i wysypuje się z nich mnóstwo nasion. Zapewne dlatego w arabskich baśniach i przypowieściach ludowych sezam jest synonimem skarbca zawierającego nieprzebrane bogactwa. [/I]Zależnie od gatunku nasiona sezamu są białe, kremowe, czerwone, brązowe lub czarne. Prażone mają aromatyczny orzechowy zapach i smak. Dodaje się je do sałatek, dań wegetariańskich, potrawek, dań mięsnych i farszów, a także do pieczywa i serów wiejskich. Nieprażone ziarna wymieszane z bułką tartą są znakomitą panierką do ryb, kotletów oraz sznycli. Stosuje się je również w produkcji słodyczy, m.in. chałwy i batoników, oraz do wypieków. Sezam zawiera około 50 % oleju o składzie bardzo korzystnym dla organizmu, ponieważ stanowi głównie mieszaninę tłuszczów wielonienasyconych i jednonienasyconych. Ziarno sezamu jest również dobrym żródłem białka, dostarcza także naturalnych antyutleniaczy przeciwdziałających starzeniu się komórek ciała. Dzięki nim olej sezamowy długo zachowuje świeżość i nie jełczeje. Surowy olej ma bursztynowy kolor, mocny, specyficzny smak oraz silny aromat, dlatego do przyprawiania sałatek, sosów czy zup należy go używać z umiarem. Rafinowany jest jasnożółty i ma znacznie łagodniejszy smak i zapach. Wykorzystuje się go do produkcji margaryny oraz tłuszczów piekarskich. Pierwsze wzmianki o sezamie pojawiły się w literaturze sanskryckiej, kronikach egipskich i pismach hebrajskich. Jest to bowiem najstarsza roślina oleista strefy tropikalnej Starego Świata. Jej ojczyzną jest Afryka, skąd zawędrowała do Indii, a póżniej – wraz z niewolnikami – także na kontynent północnoamerykański. . Dzisiaj uprawia się sezam w Chinach, Indiach, Afryce, Ameryce Środkowej i Południowej. [B]Warto wiedzieć[/B] [B]*Tahini – [/B]pasta z miazgi sezamowej – jest nieodzowną przyprawą do purée z włoskiego grochu. W kuchni wegetariańskiej urozmaica smak i podnosi wartość odżywczą potraw. Arabowie używają [I]tahini [/I]do smarowania pieczywa i przyrządzania dań oraz deserów. Z soku cytrynowego, roztartego czosnku i pasty sezamowej sporządza się sos [I]taratoor [/I], podawany z chlebem na aperitif oraz do smażonej ryby, kalafiora i szparagów. [B]*O [I]tahini [/I]należy pytać [/B]w sklepach ze zdrową żywnością lub z żywnością orientalną. Żródło: miesięcznik Kuchnia Halina Mamok Polecam wypróbowany [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=31560"][B]bakłażan w cieście[/B][/URL] – na słodką nutę, posypany uprażonym sezamem. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom