Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1017914" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Węgry</strong></p><p></p><p></p><p><em>Przez wielu znawców kuchnia węgierska uznawana jest za najsmaczniejszą w Europie Środkowej. Może dlatego, że przejęła w równym stopniu wszystko, co najlepsze z kulinarnej tradycji słowiańskiej i otomańskiej.</em></p><p><em></em></p><p>Od powstania państwa Madziarów ich kuchnia podlegała stałym zmianom pod wpływami włoskimi, tureckimi, niemieckimi, austriackimi, a na koniec francuskimi. Mimo to utrzymała swój niepowtarzalny charakter. Węgrzy byli początkowo narodem wędrowców. Przypomina o tym <em>bog</em>ács (bogracz) – gulasz, który gotuje się w kociołku o tej samej nazwie, podawany z <em>cipetke </em>(czipetke) – rodzajem szczypanych zacierek.</p><p></p><p>Obecny kształt i popularność kuchnia węgierska zawdzięcza w dużej mierze słynnej rodzinie Gundelów. Prowadzili oni nie tylko najlepsze restauracje, ale też działalność edukacyjną i promocyjną. W licznych książkach kucharskich opisali typowe cechy swej narodowej kuchni: użycie różnych gatunków papryki i słodkiej cebuli, słoniny – zamiast innych rodzajów tłuszczu – oraz kwaśnej śmietany, które tworzą jej bardzo charakterystyczny smak i aromat. </p><p></p><p>Najchętniej jada się tu dania z wieprzowiny, na przykład <em>pörkölt</em> (porkolt) podawany z dodatkiem <em>galuszek</em> – małych kluseczek kładzionych. Węgierskie gulasze oraz paprykarze słyną na cały świat. Nie mniej znana jest aromatyczna zupa rybna <em>halászlé</em> (halasle). Faszerowane papryki i bakłażany dzięki użyciu dużej ilości cebuli i czosnkku mają specyficzny smak. Dobrze znane są placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszy mięsnych lub warzywnych. Wszystkie te dania zawdzięczają swój niepowtarzalny aromat i kolor sproszkowanej słodkiej lub ostrej papryce. </p><p></p><p>Nie sposób nie wspomnieć o wyśmienitej suchej kiełbasie z mięsa osła, czyli salami, a także znakomitych winach na czele z najsłynniejszym tokajem czy wódką z moreli – zwaną <em>barack palink</em>á (barak palinka). Cenione są też słodycze: gundel <em>palacsinta</em> (palaczinta ), czyli podpalane naleśniki a&#8217;la Gundel, tort Dobosza czy strucle, podawane z aromatyczną kawą.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1017914, member: 10341"] [B]Węgry[/B] [I]Przez wielu znawców kuchnia węgierska uznawana jest za najsmaczniejszą w Europie Środkowej. Może dlatego, że przejęła w równym stopniu wszystko, co najlepsze z kulinarnej tradycji słowiańskiej i otomańskiej. [/I] Od powstania państwa Madziarów ich kuchnia podlegała stałym zmianom pod wpływami włoskimi, tureckimi, niemieckimi, austriackimi, a na koniec francuskimi. Mimo to utrzymała swój niepowtarzalny charakter. Węgrzy byli początkowo narodem wędrowców. Przypomina o tym [I]bog[/I]ács (bogracz) – gulasz, który gotuje się w kociołku o tej samej nazwie, podawany z [I]cipetke [/I](czipetke) – rodzajem szczypanych zacierek. Obecny kształt i popularność kuchnia węgierska zawdzięcza w dużej mierze słynnej rodzinie Gundelów. Prowadzili oni nie tylko najlepsze restauracje, ale też działalność edukacyjną i promocyjną. W licznych książkach kucharskich opisali typowe cechy swej narodowej kuchni: użycie różnych gatunków papryki i słodkiej cebuli, słoniny – zamiast innych rodzajów tłuszczu – oraz kwaśnej śmietany, które tworzą jej bardzo charakterystyczny smak i aromat. Najchętniej jada się tu dania z wieprzowiny, na przykład [I]pörkölt[/I] (porkolt) podawany z dodatkiem [I]galuszek[/I] – małych kluseczek kładzionych. Węgierskie gulasze oraz paprykarze słyną na cały świat. Nie mniej znana jest aromatyczna zupa rybna [I]halászlé[/I] (halasle). Faszerowane papryki i bakłażany dzięki użyciu dużej ilości cebuli i czosnkku mają specyficzny smak. Dobrze znane są placki ziemniaczane z dodatkiem gulaszy mięsnych lub warzywnych. Wszystkie te dania zawdzięczają swój niepowtarzalny aromat i kolor sproszkowanej słodkiej lub ostrej papryce. Nie sposób nie wspomnieć o wyśmienitej suchej kiełbasie z mięsa osła, czyli salami, a także znakomitych winach na czele z najsłynniejszym tokajem czy wódką z moreli – zwaną [I]barack palink[/I]á (barak palinka). Cenione są też słodycze: gundel [I]palacsinta[/I] (palaczinta ), czyli podpalane naleśniki a’la Gundel, tort Dobosza czy strucle, podawane z aromatyczną kawą. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom