Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1018962" data-attributes="member: 10341"><p><strong>O konfiturach – rady eksperta</strong></p><p> </p><p></p><p> Przygotowanie domowych konfitur nie jest trudne, jeśli przestrzega się kilku podstawowych zasad. </p><p></p><p> <strong>Podstawa udanych konfitur:</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">właściwa proporcja cukru i owoców;</li> <li data-xf-list-type="ul">mieszanie konfitur podczas gotowania;</li> <li data-xf-list-type="ul">napełnianie słoików po same brzegi.</li> </ul><p> <strong>Warto wiedzieć:</strong></p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Przebrane drobne owoce najlepiej włożyć do miski z ciepłą wodą. Wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na powierzchnię.</li> <li data-xf-list-type="ul">Owoce pokrojone w kawałki należy zasypać cukrem, odrobiną przypraw korzennych i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, odstawić na 3 – 4 godziny i dopiero wtedy gotować.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sok z cytryny pozwała zachować kolor konfitur. Zapobiega też cukrzeniu się przetworów.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli do konfitur używamy cukru żelującego, należy postępować ściśle według zaleceń producenta.</li> </ul><p> </p><p><strong>Podkreślają smak</strong></p><p> Aby tradycyjne przetwory nabrały niepowtarzalnego smaku, warto dodać:</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>cynamon – </strong>do śliwek, jagód, gruszek, jabłek, wiśni i jeżyn,</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>imbir</strong> – do malin, truskawek, pomarańczy, moreli lub porzeczek, </li> <li data-xf-list-type="ul"><strong> kardamon</strong> wzbogaci smak pomarańczy, grejpfrutów i brzoskwiń,</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>wanilia – </strong>truskawek, rabarbaru, cytryn i porzeczek,</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>miód </strong>zaś – pomidorów i melona,</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>orzechy włoskie, rodzynki oraz pistacje – </strong>jabłek i gruszek.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p><p></p><p> Doradzał pan Paweł Anders</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1018962, member: 10341"] [B]O konfiturach – rady eksperta[/B] [B] [/B] Przygotowanie domowych konfitur nie jest trudne, jeśli przestrzega się kilku podstawowych zasad. [B]Podstawa udanych konfitur:[/B] [LIST][*]właściwa proporcja cukru i owoców; [*]mieszanie konfitur podczas gotowania; [*]napełnianie słoików po same brzegi. [/LIST] [B]Warto wiedzieć:[/B] [LIST][*]Przebrane drobne owoce najlepiej włożyć do miski z ciepłą wodą. Wszystkie zanieczyszczenia wypłyną na powierzchnię. [*]Owoce pokrojone w kawałki należy zasypać cukrem, odrobiną przypraw korzennych i skropić sokiem z cytryny. Wymieszać, odstawić na 3 – 4 godziny i dopiero wtedy gotować. [*]Sok z cytryny pozwała zachować kolor konfitur. Zapobiega też cukrzeniu się przetworów. [*]Jeżeli do konfitur używamy cukru żelującego, należy postępować ściśle według zaleceń producenta. [/LIST] [B]Podkreślają smak[/B] Aby tradycyjne przetwory nabrały niepowtarzalnego smaku, warto dodać: [LIST][*][B]cynamon – [/B]do śliwek, jagód, gruszek, jabłek, wiśni i jeżyn, [*][B]imbir[/B] – do malin, truskawek, pomarańczy, moreli lub porzeczek,[B] [/B] [*][B] kardamon[/B] wzbogaci smak pomarańczy, grejpfrutów i brzoskwiń, [*][B]wanilia – [/B]truskawek, rabarbaru, cytryn i porzeczek, [*][B]miód [/B]zaś – pomidorów i melona, [*][B]orzechy włoskie, rodzynki oraz pistacje – [/B]jabłek i gruszek. [/LIST] Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz Doradzał pan Paweł Anders [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom