Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1019337" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Melony</strong></p><p></p><p></p><p><em>Doskonale gaszą pragnienie. Zawierają dużo witamin i cukru, a mimo to są niskokaloryczne. Można się więc nimi delektować do woli.</em></p><p><em></em></p><p><em></em></p><p><strong>Bogactwo odmian i kształtów</strong></p><p>Melony i arbuzy należą do rodziny dyniowatych. Są niezwykle zróżnicowane pod względem kształtu, barw i soczystości miąższu. Aromatem wyróżniają się melony kantalupa i ich odmiana – melony szarantejskie. Mają chropowatą skórkę w kolorach od zieleni po beż. Ich miąższ jest pomarańczowy i słodki. Melony sieciowate, na przykład galia, pokryte są wypukłą, korkowatą siatką. Ich delikatnie zielony miąższ nie jest tak słodki jak kantalup. Nadają się na przetwory i do sałatek. Bardzo słodkie natomiast są melony miodowe, o jaskrawożółtej skórce i miąższu w kolorze od bieli po jasną zieleń. Pepino, czyli psianka melonowa, mają złotawożółty miąższ, a w smaku nieco przypominają gruszkę. Melon ananasowy o gładkiej zielonożółtej skórce jest lekko kwaskowaty. Najokazalszy pod względem wielkości jest arbuz.</p><p></p><p></p><p><strong>Dużo witamin, mało kalorii</strong></p><p>Melony, podobnie jak arbuzy, w 90 % składają się z wody, ugaszą więc nawet największe pragnienie. Zawierają dużo cukru i beta-karotenu. Są też bogate w witaminy A i C oraz potas. </p><p></p><p></p><p><strong>Idealnie dojrzały owoc</strong></p><p>Jeśli pukając w arbuza, usłyszymy głęboki dźwięk, oznacza to, że jest dojrzały. Dojrzałe melony zaś wydzielają intensywny zapach.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1019337, member: 10341"] [B]Melony[/B] [I]Doskonale gaszą pragnienie. Zawierają dużo witamin i cukru, a mimo to są niskokaloryczne. Można się więc nimi delektować do woli. [/I] [B]Bogactwo odmian i kształtów[/B] Melony i arbuzy należą do rodziny dyniowatych. Są niezwykle zróżnicowane pod względem kształtu, barw i soczystości miąższu. Aromatem wyróżniają się melony kantalupa i ich odmiana – melony szarantejskie. Mają chropowatą skórkę w kolorach od zieleni po beż. Ich miąższ jest pomarańczowy i słodki. Melony sieciowate, na przykład galia, pokryte są wypukłą, korkowatą siatką. Ich delikatnie zielony miąższ nie jest tak słodki jak kantalup. Nadają się na przetwory i do sałatek. Bardzo słodkie natomiast są melony miodowe, o jaskrawożółtej skórce i miąższu w kolorze od bieli po jasną zieleń. Pepino, czyli psianka melonowa, mają złotawożółty miąższ, a w smaku nieco przypominają gruszkę. Melon ananasowy o gładkiej zielonożółtej skórce jest lekko kwaskowaty. Najokazalszy pod względem wielkości jest arbuz. [B]Dużo witamin, mało kalorii[/B] Melony, podobnie jak arbuzy, w 90 % składają się z wody, ugaszą więc nawet największe pragnienie. Zawierają dużo cukru i beta-karotenu. Są też bogate w witaminy A i C oraz potas. [B]Idealnie dojrzały owoc[/B] Jeśli pukając w arbuza, usłyszymy głęboki dźwięk, oznacza to, że jest dojrzały. Dojrzałe melony zaś wydzielają intensywny zapach. Żródło: miesięcznik Sól i Pieprz [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom