Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1019706" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki słodkie</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Naleśniki będą pulchniejsze i delikatniejsze, jeżeli do ciasta dodamy gazowanej wody mineralnej oraz 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ciasto naleśnikowe należy posolić, ale warto też dodać łyżeczkę cukru. W trakcie smażenia placki szybciej nabiorą ładnego złotego koloru i będą też smaczniejsze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Najpopularniejszą słodką zapiekanką jest oczywiście ryż wypiekany z jabłkami i cynamonem. Ale do tego nadają się też doskonale kasze, szczególnie manna, jaglana i kukurydziana. W połączeniu z bakaliami, miodem i korzennymi przyprawami dają wyjątkowo smaczne desery.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ugotowaną na mleku gęstą kaszkę po przestudzeniu możemy wymieszać z utartymi z cukrem jajkami lub z samą sztywną pianą z białek, dodać owoce świeże lub z puszki i zapiec.</li> <li data-xf-list-type="ul">Słodkie zapiekani z kasz, ryżu, makaronu smakują najlepiej podane z sosami: waniliowym, owocowym lub czekoladowym. Czasem jako dodatek można podać lody lub bitą śmietanę. W wersji wyłącznie dla dorosłych sosami mogą być ajerkoniak, likier owocowy (najlepiej wiśniowy, malinowy) lub słodka śmietanka ubita na półsztywno z dodatkiem winiaku czy miodu pitnego.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">Cynamon czy wanilia jako przyprawy do słodkiego wypieku to cukiernicza klasyka.. Jednak nie każdy sięga po naturalną wanilię (łatwiejszy w użyciu i tańszy jest sztuczny cukier wanilinowy), bo nie bardzo wie, jak ją stosować. Naturalną laskę wanilii należy rozciąć czubkiem noża i wyskrobać rdzeń. Dodajemy go do surowego ciasta lub na przykład musu owocowego. Do przyrządzania słodkich sosów, kompotów, kisieli, nadaje się i rdzeń, i laska. Obie części wrzucamy do płynu podczas gotowania, a póżniej laskę wyjmujemy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli chcesz nadać deserowi lekko pikantny, korzenny smak, koniecznie dosyp szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kolejną przyprawą, którą raczej omijamy, jest anyż gwiażdzisty. Niepotrzebnie! Wystarczy 1 – 2 gwiazdki wrzucić na przykład do owoców gotowanych na mus, aby nadały deserowi niepowtarzalny, orientalny smak.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1019706, member: 10341"] [B]Zapiekanki słodkie[/B] [B] [/B] [LIST][*]Naleśniki będą pulchniejsze i delikatniejsze, jeżeli do ciasta dodamy gazowanej wody mineralnej oraz 1 – 2 łyżki kwaśnej śmietany. [*]Ciasto naleśnikowe należy posolić, ale warto też dodać łyżeczkę cukru. W trakcie smażenia placki szybciej nabiorą ładnego złotego koloru i będą też smaczniejsze. [*]Najpopularniejszą słodką zapiekanką jest oczywiście ryż wypiekany z jabłkami i cynamonem. Ale do tego nadają się też doskonale kasze, szczególnie manna, jaglana i kukurydziana. W połączeniu z bakaliami, miodem i korzennymi przyprawami dają wyjątkowo smaczne desery. [*]Ugotowaną na mleku gęstą kaszkę po przestudzeniu możemy wymieszać z utartymi z cukrem jajkami lub z samą sztywną pianą z białek, dodać owoce świeże lub z puszki i zapiec. [*]Słodkie zapiekani z kasz, ryżu, makaronu smakują najlepiej podane z sosami: waniliowym, owocowym lub czekoladowym. Czasem jako dodatek można podać lody lub bitą śmietanę. W wersji wyłącznie dla dorosłych sosami mogą być ajerkoniak, likier owocowy (najlepiej wiśniowy, malinowy) lub słodka śmietanka ubita na półsztywno z dodatkiem winiaku czy miodu pitnego. [*][B]Czy wiesz, że…[/B] [*]Cynamon czy wanilia jako przyprawy do słodkiego wypieku to cukiernicza klasyka.. Jednak nie każdy sięga po naturalną wanilię (łatwiejszy w użyciu i tańszy jest sztuczny cukier wanilinowy), bo nie bardzo wie, jak ją stosować. Naturalną laskę wanilii należy rozciąć czubkiem noża i wyskrobać rdzeń. Dodajemy go do surowego ciasta lub na przykład musu owocowego. Do przyrządzania słodkich sosów, kompotów, kisieli, nadaje się i rdzeń, i laska. Obie części wrzucamy do płynu podczas gotowania, a póżniej laskę wyjmujemy. [*]Jeżeli chcesz nadać deserowi lekko pikantny, korzenny smak, koniecznie dosyp szczyptę świeżo zmielonej gałki muszkatołowej. [*]Kolejną przyprawą, którą raczej omijamy, jest anyż gwiażdzisty. Niepotrzebnie! Wystarczy 1 – 2 gwiazdki wrzucić na przykład do owoców gotowanych na mus, aby nadały deserowi niepowtarzalny, orientalny smak. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom