Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1020394" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Improwizowane przyjęcie ze spiżarni smakosza</strong></p><p></p><p></p><p>Takie przyjęcie wcale nie musi być kapitulacją. Proste jedzenie jest stylowe, zazwyczaj zdrowe i nie grozi kulinarną katastrofą. Nasze sugestie i pomysły na wykorzystanie żelaznych zapasów traktuj jako inspirację.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Makaron.</strong> Śródziemnomorska kuchnia jest idealna, gdy masz podać coś dobrego w ciągu kwadransa. Makaron gotuje się 8 – 12 minut. W tym czasie zdążysz przygotować świetny sos: # podsmażony na maśle łosoś, śmietanka, gałka muszkatołowa i dużo zieleniny # podpieczony na patelni boczek i jabłka # sos pomidorowy z czosnkiem # duże muszelki napełnij pikantnym twarogiem i podpiecz. Nie zapomnij o podaniu miseczki z tartym serem, to niezbędny szlif.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Klasyka spiżarni.</strong> # Przełóż pasztet do szklanej salaterki, posyp zielonym pieprzem i polej łyżką brandy # zawiń suszone śliwki w płatki boczku i podpiecz # zrób koreczki z sera, pikli, owoców z puszki i zwiniętych w rulonik płatków suszonej kiełbasy # połóż na kromkach pieczywa tostowego (posmarowanego masłem) plasterki kiełbasy, pokrojone pomidory z puszki, posyp serem i zapiecz.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Jajka.</strong> Stwarzają naprawdę fantastyczne możliwości # fritatta, czyli włoski omlet z warzywami 9usmaż cebulę, pomidory, paprykę – co masz, zalej jajkami, posyp serem i zapiecz # omlet klasyczny z zielonym groszkiem, boczkiem, pomidorami lub konfiturą # sałatka z jajek gotowanych na twardo # jajka faszerowane tuńczykiem, lub wędzonym łososiem # suflet z serem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Zielony pieprz, kapary.</strong> Uszlachetniają proste potrawy i czynią je ciekawszymi w smaku # wsyp do każdej sałatki # utrzyj masło z kaparami, cytryną i natką pietruszki – smaruj grzanki i dekoruj tuńczykiem, łososiem, suszoną kiełbasą # wymieszaj twarożek z czosnkiem, pieprzem, cebulą, posyp kaparami lub zielonym pieprzem i podaj w salaterce # sos pomidorowy do spaghetti z tuńczykiem i kaparami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Łosoś i tuńczyk.</strong> Trochę niezbędnego luksusu. Pomysły na łososia # tatar z kaparami # gorące grzanki z pomidorami i posiekanym łososiem, zielony pieprz # zielona sałata z łososiem, jajkami na twardo i winegretem # sałatka z ugotowanych ziemniaków, łososia, kaparów plus majonez. Pomysły na tuńczyka: sos do spaghetti (podgrzany na maśle tuńczyk, śmietanka, dużo zieleniny i sok cytrynowy) # sałata z tuńczykiem i ananasem, zielonym groszkiem, papryką, cebulą # pasta z tuńczyka, majonezu, zielonego pieprzu, czosnku ni cebuli – do grzanek.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Owoce.</strong> Szybki, dobry deser. Podaj z bitą śmietaną # roztopioną czekoladę # lodami (jeśli masz w zamrażalniku) # omletem # naleśnikami # przygotuj ciasto jak na racuszki, zanurzaj pokrojone brzoskwinie lub ananasy i smaż nieduże placuszki # utrzyj widelcem kruszonkę z masła, mąki i cukru # ułóż owoce w naczyniu, posyp kruszonką i zapiecz (20 minut) # gruszki napełnij pastą tuńczykową i podaj jako przekąskę # jeśli masz trochę gotowanego kurczaka, zrob sałatkę z brzoskwiniami i gruszkami – polej majonezem, posyp zielonym pieprzem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Francuskie ciasto.</strong> Wspaniałe pole do kulinarnego popisu. Pamiętaj o uprzednim rozmrożeniu ciasta. Można z niego upiec # placek cebulowy ( na podpieczony spód połóż podsmażone z wędzonym boczkiem cebule, posyp serem i zapiecz) # minipizze z pomidorami i plasterkami suszonej kiełbasy # babeczki z tuńczykiem (podgrzanym ze śmietanką, zielonym pieprzem i utartym serem) # belwederki, czyli słone ciasteczka posypane serem i kminkiem (dobre do wina) # słodkie rożki z brzoskwiniami lub jabłkami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Kuskus.</strong> Dobra baza do sałatek i gorących dań. Kaszkę kuskus wystarczy zalać gorącą wodą lub bulionem z kostki (to też dobry żelazny zapas) dodać trochę masla i wymieszać widelcem. Do tak przyrządzonej w ciągu kilku minut kaszki dodaj: # podsmażone warzywa ( co najmniej 5 rodzajów) # dużo natki pietruszki i sok cytrynowy # bakalie, a zwłaszcza migdały # dobry gulasz.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Bakalie.</strong> Nie tylko do chrupania, choć talerzyk z bakaliami i koktajl rozwiązują sytuację, gdy goście wpadli na pół godziny. Jak jeszcze można wykorzystać bakalie? # omlet lub biszkoptowe naleśniki z dżemem, czekoladą i bakaliami # tosty zapiekane z masłem, owocami z puszki i rodzynkami # warzywne i z mięsem sałatki posypane migdałami lub orzechami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Oliwa i oliwki.</strong> Jeśli masz oliwę z cytryną, zawsze przygotujesz sos do sałaty, a oliwki będą tą potrzebną kropką nad &#8222;i&#8221; # oliwki możesz podać &#8222;solo&#8221; – do brandy i koktajli # wrzucić do każdej sałatki # dodaj do pikantnej tarty (z francuskiego ciasta i cebuli, papryki, boczku) # podać na wykałaczce z kostką sera, rulonikiem kiełbasy i korniszonem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pesto.</strong> Kiedyś przyprawa gospodyń z Genui, dzisiaj otoczone kultem od Nowego Jorku do Sydney. Im więcej składników kupnego pesto pochodzi z oryginalnego genueńskiego przepisu (dużo pinii, bazylii, parmezanu i dobrej oliwy), tym droższe. Do czego stosować? # spaghetti z pesto # tosty z bekonem, mozzarellą, pomidorami i pesto # gorące dania z fasoli (warto mieć puszkę białej i czerwonej) # bakłażan z pomidorami i pesto # twaróg z czosnkiem i pesto na tartinki.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Pomidory.</strong> Obrane włoskie pomidory w zalewie mają intensywniejszy smak niż świeże. Doskonałe do szybkich dań # sos pomidorowy do spaghetti i fasoli # tost z suszoną kiełbasą, pokrojonymi pomidorami i mozzarellą # minipizze z pomidorami, cebulą, czosnkiem i boczkiem (lub tuńczykiem) # naleśniki nadziewane plasterkami suszonej kiełbasy, cebulą, pomidorami i pokrojonym serem – krótko zapieczone w piekarniku.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Tosty.</strong> Potrafią uratować od śmierci głodowej – wyjęte z zamrażalnika odzyskują w ciągu kilku minut chrupkość, dzięki tosterowi lub piekarnikowi. Pomysły # tost pokrojony w kostkę obsmaż na maśle lub oliwie i wsyp do sałaty # ułóż tosty w brytfannie, posyp pokrojonym boczkiem, zalej jajkami ubitymi z serem i przyprawami. # namocz w mleku, panieruj w jajku i smaż na maśle – podaj z dżemem, owocami, bakaliami # włóż między dwie kromki plasterki kiełbasy i sera, panieruj w jajku i tartej bułce, smaż na oliwie.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Sery.</strong> Dobre do wszystkich zapiekanek, sufletów, sałatek, pizzy, makaronów i zawsze z pieczywem do wina # sznycle z sera (plastry zanurz w mleku, tartej bułce, a potem jajku i smaż na oliwie # sos serowy do makaronów (roztop dwa gatunki sera – łagodny i pleśniowy, wlej śmietankę, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz # podsmaż tosty, na każdym posadż jajko, posyp utartym serem i wstaw na 10 minut do piekarnika.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Krewetki.</strong> Najlepsze świeże, ale jada się też mrożone i z puszki. Jeśli mają zapach morza i usunięte czarne jelito, wszystko jest w porządku. Pomysły # sałatka z krewetek, jajek ugotowanych na twardo, grzanek, zielonej sałaty i sosu winegret # jajka na twardo faszerowane majonezem i krewetkami # grzanki z krewetkami, pomidorami i pesto # jajecznica z krewetkami # spaghetti z krewetkami i sosem śmietankowo-koperkowym.</li> </ul><p>Żródło: &quot;Smaki i aromaty &quot;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1020394, member: 10341"] [B]Improwizowane przyjęcie ze spiżarni smakosza[/B] Takie przyjęcie wcale nie musi być kapitulacją. Proste jedzenie jest stylowe, zazwyczaj zdrowe i nie grozi kulinarną katastrofą. Nasze sugestie i pomysły na wykorzystanie żelaznych zapasów traktuj jako inspirację. [LIST][*][B]Makaron.[/B] Śródziemnomorska kuchnia jest idealna, gdy masz podać coś dobrego w ciągu kwadransa. Makaron gotuje się 8 – 12 minut. W tym czasie zdążysz przygotować świetny sos: # podsmażony na maśle łosoś, śmietanka, gałka muszkatołowa i dużo zieleniny # podpieczony na patelni boczek i jabłka # sos pomidorowy z czosnkiem # duże muszelki napełnij pikantnym twarogiem i podpiecz. Nie zapomnij o podaniu miseczki z tartym serem, to niezbędny szlif. [*][B]Klasyka spiżarni.[/B] # Przełóż pasztet do szklanej salaterki, posyp zielonym pieprzem i polej łyżką brandy # zawiń suszone śliwki w płatki boczku i podpiecz # zrób koreczki z sera, pikli, owoców z puszki i zwiniętych w rulonik płatków suszonej kiełbasy # połóż na kromkach pieczywa tostowego (posmarowanego masłem) plasterki kiełbasy, pokrojone pomidory z puszki, posyp serem i zapiecz. [*][B]Jajka.[/B] Stwarzają naprawdę fantastyczne możliwości # fritatta, czyli włoski omlet z warzywami 9usmaż cebulę, pomidory, paprykę – co masz, zalej jajkami, posyp serem i zapiecz # omlet klasyczny z zielonym groszkiem, boczkiem, pomidorami lub konfiturą # sałatka z jajek gotowanych na twardo # jajka faszerowane tuńczykiem, lub wędzonym łososiem # suflet z serem. [*][B]Zielony pieprz, kapary.[/B] Uszlachetniają proste potrawy i czynią je ciekawszymi w smaku # wsyp do każdej sałatki # utrzyj masło z kaparami, cytryną i natką pietruszki – smaruj grzanki i dekoruj tuńczykiem, łososiem, suszoną kiełbasą # wymieszaj twarożek z czosnkiem, pieprzem, cebulą, posyp kaparami lub zielonym pieprzem i podaj w salaterce # sos pomidorowy do spaghetti z tuńczykiem i kaparami. [*][B]Łosoś i tuńczyk.[/B] Trochę niezbędnego luksusu. Pomysły na łososia # tatar z kaparami # gorące grzanki z pomidorami i posiekanym łososiem, zielony pieprz # zielona sałata z łososiem, jajkami na twardo i winegretem # sałatka z ugotowanych ziemniaków, łososia, kaparów plus majonez. Pomysły na tuńczyka: sos do spaghetti (podgrzany na maśle tuńczyk, śmietanka, dużo zieleniny i sok cytrynowy) # sałata z tuńczykiem i ananasem, zielonym groszkiem, papryką, cebulą # pasta z tuńczyka, majonezu, zielonego pieprzu, czosnku ni cebuli – do grzanek. [*][B]Owoce.[/B] Szybki, dobry deser. Podaj z bitą śmietaną # roztopioną czekoladę # lodami (jeśli masz w zamrażalniku) # omletem # naleśnikami # przygotuj ciasto jak na racuszki, zanurzaj pokrojone brzoskwinie lub ananasy i smaż nieduże placuszki # utrzyj widelcem kruszonkę z masła, mąki i cukru # ułóż owoce w naczyniu, posyp kruszonką i zapiecz (20 minut) # gruszki napełnij pastą tuńczykową i podaj jako przekąskę # jeśli masz trochę gotowanego kurczaka, zrob sałatkę z brzoskwiniami i gruszkami – polej majonezem, posyp zielonym pieprzem. [*][B]Francuskie ciasto.[/B] Wspaniałe pole do kulinarnego popisu. Pamiętaj o uprzednim rozmrożeniu ciasta. Można z niego upiec # placek cebulowy ( na podpieczony spód połóż podsmażone z wędzonym boczkiem cebule, posyp serem i zapiecz) # minipizze z pomidorami i plasterkami suszonej kiełbasy # babeczki z tuńczykiem (podgrzanym ze śmietanką, zielonym pieprzem i utartym serem) # belwederki, czyli słone ciasteczka posypane serem i kminkiem (dobre do wina) # słodkie rożki z brzoskwiniami lub jabłkami. [*][B]Kuskus.[/B] Dobra baza do sałatek i gorących dań. Kaszkę kuskus wystarczy zalać gorącą wodą lub bulionem z kostki (to też dobry żelazny zapas) dodać trochę masla i wymieszać widelcem. Do tak przyrządzonej w ciągu kilku minut kaszki dodaj: # podsmażone warzywa ( co najmniej 5 rodzajów) # dużo natki pietruszki i sok cytrynowy # bakalie, a zwłaszcza migdały # dobry gulasz. [*][B]Bakalie.[/B] Nie tylko do chrupania, choć talerzyk z bakaliami i koktajl rozwiązują sytuację, gdy goście wpadli na pół godziny. Jak jeszcze można wykorzystać bakalie? # omlet lub biszkoptowe naleśniki z dżemem, czekoladą i bakaliami # tosty zapiekane z masłem, owocami z puszki i rodzynkami # warzywne i z mięsem sałatki posypane migdałami lub orzechami. [*][B]Oliwa i oliwki.[/B] Jeśli masz oliwę z cytryną, zawsze przygotujesz sos do sałaty, a oliwki będą tą potrzebną kropką nad „i” # oliwki możesz podać „solo” – do brandy i koktajli # wrzucić do każdej sałatki # dodaj do pikantnej tarty (z francuskiego ciasta i cebuli, papryki, boczku) # podać na wykałaczce z kostką sera, rulonikiem kiełbasy i korniszonem. [*][B]Pesto.[/B] Kiedyś przyprawa gospodyń z Genui, dzisiaj otoczone kultem od Nowego Jorku do Sydney. Im więcej składników kupnego pesto pochodzi z oryginalnego genueńskiego przepisu (dużo pinii, bazylii, parmezanu i dobrej oliwy), tym droższe. Do czego stosować? # spaghetti z pesto # tosty z bekonem, mozzarellą, pomidorami i pesto # gorące dania z fasoli (warto mieć puszkę białej i czerwonej) # bakłażan z pomidorami i pesto # twaróg z czosnkiem i pesto na tartinki. [*][B]Pomidory.[/B] Obrane włoskie pomidory w zalewie mają intensywniejszy smak niż świeże. Doskonałe do szybkich dań # sos pomidorowy do spaghetti i fasoli # tost z suszoną kiełbasą, pokrojonymi pomidorami i mozzarellą # minipizze z pomidorami, cebulą, czosnkiem i boczkiem (lub tuńczykiem) # naleśniki nadziewane plasterkami suszonej kiełbasy, cebulą, pomidorami i pokrojonym serem – krótko zapieczone w piekarniku. [*][B]Tosty.[/B] Potrafią uratować od śmierci głodowej – wyjęte z zamrażalnika odzyskują w ciągu kilku minut chrupkość, dzięki tosterowi lub piekarnikowi. Pomysły # tost pokrojony w kostkę obsmaż na maśle lub oliwie i wsyp do sałaty # ułóż tosty w brytfannie, posyp pokrojonym boczkiem, zalej jajkami ubitymi z serem i przyprawami. # namocz w mleku, panieruj w jajku i smaż na maśle – podaj z dżemem, owocami, bakaliami # włóż między dwie kromki plasterki kiełbasy i sera, panieruj w jajku i tartej bułce, smaż na oliwie. [*][B]Sery.[/B] Dobre do wszystkich zapiekanek, sufletów, sałatek, pizzy, makaronów i zawsze z pieczywem do wina # sznycle z sera (plastry zanurz w mleku, tartej bułce, a potem jajku i smaż na oliwie # sos serowy do makaronów (roztop dwa gatunki sera – łagodny i pleśniowy, wlej śmietankę, dodaj gałkę muszkatołową, sól i pieprz # podsmaż tosty, na każdym posadż jajko, posyp utartym serem i wstaw na 10 minut do piekarnika. [*][B]Krewetki.[/B] Najlepsze świeże, ale jada się też mrożone i z puszki. Jeśli mają zapach morza i usunięte czarne jelito, wszystko jest w porządku. Pomysły # sałatka z krewetek, jajek ugotowanych na twardo, grzanek, zielonej sałaty i sosu winegret # jajka na twardo faszerowane majonezem i krewetkami # grzanki z krewetkami, pomidorami i pesto # jajecznica z krewetkami # spaghetti z krewetkami i sosem śmietankowo-koperkowym. [/LIST] Żródło: "Smaki i aromaty " [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom