Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1020825" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zielone liście</strong></p><p></p><p></p><p><em>Do szczawiu chyba nikogo nie trzeba przekonywać, bo przyrządzana z niego zupa od lat jest popularna. Trochę inaczej jest ze szpinakiem. To niegdyś mało doceniane warzywo dziś gości na najwykwintniejszych stołach, a dobrzy kucharze potrafią wyczarować z niego prawdziwe delicje.</em></p><p><em></em></p><p>Najsmaczniejszy i najwartościowszy jest młody szpinak. Zawarte w nim witaminy, sole mineralne i antyoksydanty są lepiej przyswajalne niż ze starszych, bardziej twardych liści. Dlatego przy zakupie zawsze zwracajmy uwagę, czy nie są one zbyt wyrośnięte i pożółkłe. Nie ma natomiast znaczenia kształt liści (mogą być owalne, mocno zaokrąglone lub trójkątne), odcień zieleni ani połysk, bądź jego brak. Są to bowiem cechy odmianowe.</p><p></p><p></p><p><strong>Nie tylko jarzynka</strong></p><p>Zarówno z mrożonego, jak i ze świeżego szpinaku najczęściej przyrządzamy zieloną papkę, dusząc krotko liście z dodatkiem czosnku i masła lub odrobiny mleka. Ta sama jarzynka, tylko nieco bardziej gęsta – wymieszana na przykład z serem, wysmażonymi skwarkami boczku, posiekanym koperkiem – może być pysznym nadzieniem do mięs, krokietów albo pierogów. Ale szpinak wybornie smakuje również na surowo. Podaje się go jak sałatę lub tylko po zblanszowaniu liści, czyli krótkim sparzeniu wrzątkiem. I to nie tylko w połączeniu z typowymi sałatkowymi dodatkami, jak jajko, szynka, pieczarki, cebula, ale również w towarzystwie słodkich owoców, na przykład truskawek, malin, jeżyn, cytrusów. Wyśmienicie smakują również słodko-pikantne sałatki z dodatkiem szpinaku, w których można znależć i owoce, i ostrą w smaku cebulę, i na przykład wyrazisty w smaku kozi ser..</p><p></p><p></p><p><strong>Co z tym żelazem?</strong></p><p>Od wielu lat pokutuje opinia, że szpinak jest skutecznym lekiem na anemię, ponieważ zawiera dużo żelaza. Nie jest to prawdą- jego listki zawierają mniej więcej tyle samo tego składnika, co na przykład pomidory czy papryka. Mit powstał na skutek błędu sekretarki, która przepisując wyniki sporządzonej przez naukowców analizy składników mineralnych i witamin w produkcie, przesunęła przecinek o jedno miejsce, i zamiast 3,5 mg w tabeli znalazł się wynik 35 mg. Niewielka zawartość żelaza wcale jednak nie umniejsza wartości szpinaku. W jego liściach znajduje się dużo karotenu, witamin C, E, sporo potasu, magnezu i innych składników mineralnych. Jedzenie szpinaku pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi.</p><p></p><p></p><p><strong>Bez czosnku ani rusz</strong></p><p>Do szpinaku pasuje wiele przypraw, jednak najwięcej zwolenników ma łączenie tego warzywa z czosnkiem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i bazylią. Pozytywnie na smak szpinaku wpływa również dodatek świeżego stopionego masła, śmietany kremówki lub tartego parmezanu.</p><p></p><p></p><p><strong>Szczaw z lasów, łąk i ogrodów</strong></p><p>To jedna z nielicznych roślin, których odmiany dzikie, rosnące na łąkach, nieużytkach i w lasach niewiele się różnią od tych szlachetnych, uprawianych w ogrodach. I nie tylko prawie tak samo wyglądają, ale również identycznie smakują. Charakterystyczny kwaśny smak, za który szczaw najbardziej cenimy, nadaje mu nie tylko kwas szczawiowy, ale również inne kwasy organiczne, w tym askorbinowy, czyli popularna witamina C.</p><p></p><p></p><p><strong>Zachować umiar</strong></p><p>Szpinak i szczaw (podobnie jak botwina i rabarbar) zawierają spore ilości szczawianów, które wiążą wapń, tworząc w organizmie człowieka nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia. Tak więc osoby ze skłonnością do kamicy lub zagrożone osteoporozą powinny jeść z umiarem potrawy z dużą ilością tych warzyw.</p><p></p><p>Żródło: Biblioteka Poradnika domowego</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1020825, member: 10341"] [B]Zielone liście[/B] [I]Do szczawiu chyba nikogo nie trzeba przekonywać, bo przyrządzana z niego zupa od lat jest popularna. Trochę inaczej jest ze szpinakiem. To niegdyś mało doceniane warzywo dziś gości na najwykwintniejszych stołach, a dobrzy kucharze potrafią wyczarować z niego prawdziwe delicje. [/I] Najsmaczniejszy i najwartościowszy jest młody szpinak. Zawarte w nim witaminy, sole mineralne i antyoksydanty są lepiej przyswajalne niż ze starszych, bardziej twardych liści. Dlatego przy zakupie zawsze zwracajmy uwagę, czy nie są one zbyt wyrośnięte i pożółkłe. Nie ma natomiast znaczenia kształt liści (mogą być owalne, mocno zaokrąglone lub trójkątne), odcień zieleni ani połysk, bądź jego brak. Są to bowiem cechy odmianowe. [B]Nie tylko jarzynka[/B] Zarówno z mrożonego, jak i ze świeżego szpinaku najczęściej przyrządzamy zieloną papkę, dusząc krotko liście z dodatkiem czosnku i masła lub odrobiny mleka. Ta sama jarzynka, tylko nieco bardziej gęsta – wymieszana na przykład z serem, wysmażonymi skwarkami boczku, posiekanym koperkiem – może być pysznym nadzieniem do mięs, krokietów albo pierogów. Ale szpinak wybornie smakuje również na surowo. Podaje się go jak sałatę lub tylko po zblanszowaniu liści, czyli krótkim sparzeniu wrzątkiem. I to nie tylko w połączeniu z typowymi sałatkowymi dodatkami, jak jajko, szynka, pieczarki, cebula, ale również w towarzystwie słodkich owoców, na przykład truskawek, malin, jeżyn, cytrusów. Wyśmienicie smakują również słodko-pikantne sałatki z dodatkiem szpinaku, w których można znależć i owoce, i ostrą w smaku cebulę, i na przykład wyrazisty w smaku kozi ser.. [B]Co z tym żelazem?[/B] Od wielu lat pokutuje opinia, że szpinak jest skutecznym lekiem na anemię, ponieważ zawiera dużo żelaza. Nie jest to prawdą- jego listki zawierają mniej więcej tyle samo tego składnika, co na przykład pomidory czy papryka. Mit powstał na skutek błędu sekretarki, która przepisując wyniki sporządzonej przez naukowców analizy składników mineralnych i witamin w produkcie, przesunęła przecinek o jedno miejsce, i zamiast 3,5 mg w tabeli znalazł się wynik 35 mg. Niewielka zawartość żelaza wcale jednak nie umniejsza wartości szpinaku. W jego liściach znajduje się dużo karotenu, witamin C, E, sporo potasu, magnezu i innych składników mineralnych. Jedzenie szpinaku pomaga również utrzymać prawidłowy poziom cholesterolu we krwi. [B]Bez czosnku ani rusz[/B] Do szpinaku pasuje wiele przypraw, jednak najwięcej zwolenników ma łączenie tego warzywa z czosnkiem, gałką muszkatołową, zielem angielskim i bazylią. Pozytywnie na smak szpinaku wpływa również dodatek świeżego stopionego masła, śmietany kremówki lub tartego parmezanu. [B]Szczaw z lasów, łąk i ogrodów[/B] To jedna z nielicznych roślin, których odmiany dzikie, rosnące na łąkach, nieużytkach i w lasach niewiele się różnią od tych szlachetnych, uprawianych w ogrodach. I nie tylko prawie tak samo wyglądają, ale również identycznie smakują. Charakterystyczny kwaśny smak, za który szczaw najbardziej cenimy, nadaje mu nie tylko kwas szczawiowy, ale również inne kwasy organiczne, w tym askorbinowy, czyli popularna witamina C. [B]Zachować umiar[/B] Szpinak i szczaw (podobnie jak botwina i rabarbar) zawierają spore ilości szczawianów, które wiążą wapń, tworząc w organizmie człowieka nierozpuszczalne kryształki szczawianu wapnia. Tak więc osoby ze skłonnością do kamicy lub zagrożone osteoporozą powinny jeść z umiarem potrawy z dużą ilością tych warzyw. Żródło: Biblioteka Poradnika domowego [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom