Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1021160" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Wanilia</strong></p><p> </p><p></p><p> Zapach wanilii jest najbardziej chyba poetyckim z aromatów stosowanych w sztuce kulinarnej. Nic dziwnego – bowiem ciemnobrunatne strąki wanilii są owocami egzotycznej orchidei, oplatającej drzewa w wilgotnych i mrocznych puszczach Meksyku. Kwitnie niepozornie, lecz zapach kwiatów przyciąga kolibry i motyle, które kwiaty wanilii zapylają. Po podbiciu Meksyku, wanilię odkryli Hiszpanie. Stało się to w roku 1510. Smakową i aromatyczną urodę wanilii wysoko cenili dawni Aztekowie, którzy aromatyzowali nią napoje z kakao. I dziś połączenie czekolada-wanilia uchodzi nadal za klasyczne. </p><p></p><p> Pierwsze strąki wanilii, a wkrótce i rośliny – przywieżli do Europy Hiszpanie. Wanilia stała się sławną, poszukiwaną i przez długi czas bardzo drogą przyprawą. Należy dziś do roślin hodowlanych, lecz uprawa jej udaje się jedynie w klimacie tropikalnym. Jest ona bardzo uciążliwa, bowiem kwiaty wanilii należy zapylać ręcznie, zaś kwitnienie trwa zaledwie jeden dzień. Zielone strąki poddaje się specjalnemu procesowi dojrzewania (w Meksyku nakryte wełnianym kocem strąki nagrzewa się w pełnym słońcu, na wyspie Réunion zanurza się je na krotko we wrzątku, a następnie postępuje podobnie jak w Meksyku – w czasie którego przybierają barwę brunatną i pokrywają się drobniutkimi kryształkami waniliny. Dla zachowania aromatu, wanilię przechowuje się w hermetycznie zamkniętych szklanych rurkach lub w opakowaniu z folii.</p><p></p><p> Wanilia jest najwykwintniejszą przyprawą aromatyczną do ciast, tortów, budyniów, czekolady, lodów, kompotów, niekiedy konfitur, a nawet likierów. Przechowując wanilię w cukrze, uzyskujemy bardzo aromatyczny cukier, którym można posypywać ciastka, leguminy itp. Dłuższe gotowanie wanilii osłabia jej naturalny aromat.</p><p></p><p> </p><p></p><p> WANILINA – wytwarzana syntetycznie ma aromat zbliżony do wanilii, lecz znacznie mniej wykwintny. Jako tania przyprawa aromatyczna jest powszechnie stosowana w postaci cukru waniliowego (cukier z dodatkiem waniliny)w miejsce drogiej wanilii.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p><p></p><p> Polecamy <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7847&hl=waniliowe" target="_blank"><strong>waniliowe jagodzianki</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1021160, member: 10341"] [B]Wanilia[/B] [B] [/B] Zapach wanilii jest najbardziej chyba poetyckim z aromatów stosowanych w sztuce kulinarnej. Nic dziwnego – bowiem ciemnobrunatne strąki wanilii są owocami egzotycznej orchidei, oplatającej drzewa w wilgotnych i mrocznych puszczach Meksyku. Kwitnie niepozornie, lecz zapach kwiatów przyciąga kolibry i motyle, które kwiaty wanilii zapylają. Po podbiciu Meksyku, wanilię odkryli Hiszpanie. Stało się to w roku 1510. Smakową i aromatyczną urodę wanilii wysoko cenili dawni Aztekowie, którzy aromatyzowali nią napoje z kakao. I dziś połączenie czekolada-wanilia uchodzi nadal za klasyczne. Pierwsze strąki wanilii, a wkrótce i rośliny – przywieżli do Europy Hiszpanie. Wanilia stała się sławną, poszukiwaną i przez długi czas bardzo drogą przyprawą. Należy dziś do roślin hodowlanych, lecz uprawa jej udaje się jedynie w klimacie tropikalnym. Jest ona bardzo uciążliwa, bowiem kwiaty wanilii należy zapylać ręcznie, zaś kwitnienie trwa zaledwie jeden dzień. Zielone strąki poddaje się specjalnemu procesowi dojrzewania (w Meksyku nakryte wełnianym kocem strąki nagrzewa się w pełnym słońcu, na wyspie Réunion zanurza się je na krotko we wrzątku, a następnie postępuje podobnie jak w Meksyku – w czasie którego przybierają barwę brunatną i pokrywają się drobniutkimi kryształkami waniliny. Dla zachowania aromatu, wanilię przechowuje się w hermetycznie zamkniętych szklanych rurkach lub w opakowaniu z folii. Wanilia jest najwykwintniejszą przyprawą aromatyczną do ciast, tortów, budyniów, czekolady, lodów, kompotów, niekiedy konfitur, a nawet likierów. Przechowując wanilię w cukrze, uzyskujemy bardzo aromatyczny cukier, którym można posypywać ciastka, leguminy itp. Dłuższe gotowanie wanilii osłabia jej naturalny aromat. WANILINA – wytwarzana syntetycznie ma aromat zbliżony do wanilii, lecz znacznie mniej wykwintny. Jako tania przyprawa aromatyczna jest powszechnie stosowana w postaci cukru waniliowego (cukier z dodatkiem waniliny)w miejsce drogiej wanilii. Żródło: miesięcznik Ty i Ja Polecamy [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=7847&hl=waniliowe"][B]waniliowe jagodzianki[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom