Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1021595" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kasze do sałatek</strong></p><p></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Doskonałym dodatkiem do sałatek ( nie tylko do czystych zup) jest kostka z kaszy. Jak ją przyrządzić? Kaszkę krakowską, mannę lub kukurydzianą gotujemy na gęsto. Gorącą rozsmarowujemy na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kasza w tym czasie stężeje. Zimną kroimy w kostkę lub z romby i dodajemy do sałatek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Aby kasze były bardziej sypkie, przed gotowaniem można je zatrzeć białkiem. Do odmierzonej porcji wlewamy białko jaja, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę i suszymy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 70 st. Po wyjęciu dokładnie rozkruszamy i dopiero wówczas gotujemy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Uwaga! Kasza jaglana jest gorzka. Aby pozbyć się goryczki, najpierw wrzucamy opłukaną kaszę do wrzątku, zagotowujemy, odcedzamy, a następnie znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż będzie miękka.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kasze zawierają białko, dobrze przyswajalne węglowodany, trochę tłuszczów oraz, między innymi, wapń, żelazo, potas i witaminy B1, B2, PP. Wszystkie kasze przed jedzeniem trzeba ugotować. Gotowanie ma na celu ścięcie białka, zmiękczenie błonnika i rozklejenie skrobi zawartej w ziarenkach. Kasza ugotowana na sypko powinna mieć miękkie niesklejające się spęczniałe ziarna.</li> <li data-xf-list-type="ul">Coraz częściej w przepisach trafiamy na takie kasze jak bulgur i kuskus, a nie wszyscy je znamy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Bulgur lub bulghur jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pszenicy już za czasów Babilończyków. Popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Aby uzyskać bulgur, ziarno pszenicy twardej jest najpierw gotowane, suszone, następnie grubo mielone. Dodaje się ją do zapiekanek, sałatek oraz do nadziewania drobiu. Przed ugotowaniem kaszę moczy się w wodzie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kuskus to kasza pszeniczna robiona z ziaren prosa i pszenicy. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa kaskasa, co znaczy tłuc, rozbijać. Tradycyjnie kuskus otrzymywano jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Współczesny, ze względu na sposób produkcji, jest bliższy makaronowi.</li> </ul><p>Żródło: Pani domu poleca</p><p></p><p>PS. Jak podaje w jednym ze swoich przepisów kulinarnych <strong>Hanka 145 -</strong> &#8222;Wiele osób uważa, że kuskus to kaszka, myślę że z powodu błędnej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokańskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym ręcznie, choć na sprzedaż już robią fabrycznie. Wyglądem przypomina kaszę, ale kaszą nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku mąki - semoliny. Można się dowiedzieć więcej na Wikipedii. Podaje te informacje ze względu na to, że sa osoby, które nie mogą jeść mącznych potraw i mogą sobie zaszkodzić, myśląc, że to rodzaj kaszy&#8221;.</p><p>Zajrzałam więc do Wikipedii - <strong>Kuskus</strong> (<a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_arabski" target="_blank">arab.</a> <em>kaskasa</em> – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron" target="_blank">makaronu</a> i <a href="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza" target="_blank">kaszy</a>, a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy.</p><p></p><p>No i teraz można wybierać.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1021595, member: 10341"] [B]Kasze do sałatek[/B] [LIST][*]Doskonałym dodatkiem do sałatek ( nie tylko do czystych zup) jest kostka z kaszy. Jak ją przyrządzić? Kaszkę krakowską, mannę lub kukurydzianą gotujemy na gęsto. Gorącą rozsmarowujemy na blasze opłukanej zimną wodą i pozostawiamy do całkowitego wystygnięcia. Kasza w tym czasie stężeje. Zimną kroimy w kostkę lub z romby i dodajemy do sałatek. [*]Aby kasze były bardziej sypkie, przed gotowaniem można je zatrzeć białkiem. Do odmierzonej porcji wlewamy białko jaja, dokładnie mieszamy, a następnie wykładamy na blachę i suszymy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do 70 st. Po wyjęciu dokładnie rozkruszamy i dopiero wówczas gotujemy. [*]Uwaga! Kasza jaglana jest gorzka. Aby pozbyć się goryczki, najpierw wrzucamy opłukaną kaszę do wrzątku, zagotowujemy, odcedzamy, a następnie znowu zalewamy wrzątkiem i gotujemy, aż będzie miękka. [*]Kasze zawierają białko, dobrze przyswajalne węglowodany, trochę tłuszczów oraz, między innymi, wapń, żelazo, potas i witaminy B1, B2, PP. Wszystkie kasze przed jedzeniem trzeba ugotować. Gotowanie ma na celu ścięcie białka, zmiękczenie błonnika i rozklejenie skrobi zawartej w ziarenkach. Kasza ugotowana na sypko powinna mieć miękkie niesklejające się spęczniałe ziarna. [*]Coraz częściej w przepisach trafiamy na takie kasze jak bulgur i kuskus, a nie wszyscy je znamy. [*]Bulgur lub bulghur jest jednym z najstarszych produktów żywnościowych. To rodzaj kaszy wytwarzanej z pszenicy już za czasów Babilończyków. Popularna w krajach Bliskiego Wschodu. Aby uzyskać bulgur, ziarno pszenicy twardej jest najpierw gotowane, suszone, następnie grubo mielone. Dodaje się ją do zapiekanek, sałatek oraz do nadziewania drobiu. Przed ugotowaniem kaszę moczy się w wodzie. [*]Kuskus to kasza pszeniczna robiona z ziaren prosa i pszenicy. Nazwa pochodzi od arabskiego słowa kaskasa, co znaczy tłuc, rozbijać. Tradycyjnie kuskus otrzymywano jako materiał odpadowy przy mieleniu pszenicy w prymitywnych, kamiennych żarnach. Współczesny, ze względu na sposób produkcji, jest bliższy makaronowi. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca PS. Jak podaje w jednym ze swoich przepisów kulinarnych [B]Hanka 145 -[/B] „Wiele osób uważa, że kuskus to kaszka, myślę że z powodu błędnej informacji na opakowaniu. Kuskus jest marokańskim makaronem i jeszcze teraz w domach robionym ręcznie, choć na sprzedaż już robią fabrycznie. Wyglądem przypomina kaszę, ale kaszą nie jest. Kuskus jest robiony z najlepszego gatunku mąki - semoliny. Można się dowiedzieć więcej na Wikipedii. Podaje te informacje ze względu na to, że sa osoby, które nie mogą jeść mącznych potraw i mogą sobie zaszkodzić, myśląc, że to rodzaj kaszy”. Zajrzałam więc do Wikipedii - [B]Kuskus[/B] ([URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/J%C4%99zyk_arabski"]arab.[/URL] [I]kaskasa[/I] – tłuc, rozbijać) – tradycyjny produkt spożywczy łączący cechy [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Makaron"]makaronu[/URL] i [URL="http://pl.wikipedia.org/wiki/Kasza"]kaszy[/URL], a także nazwa przyrządzanej z niego potrawy. No i teraz można wybierać. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom