Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1022952" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Vol au vent</strong></p><p> </p><p></p><p> Wynalazcą vol au vent był słynny arcymistrz kuchni francuskiej Antonin Careme (1784 – 1833) Podobno Careme zapragnął któregoś dnia dokonać eksperymentu i upiec z ciasta francuskiego rodzaj delikatnej formy, którą zamierzał napełnić wykwintnym ragout. W tym celu wyciął z ciasta francuskiego krążek , na którym umieścił kilka pierścieni z tego samego ciasta. Gdy jeden z kuchcików zaglądnął po chwili do pieca, wykrzyknął zdumiony: - Maitre, il vole au vent! (Mistrzu, ono wylatuje w powietrze!). Istotnie, z płaskiego tworu z ciasta francuskiego wyrosła w piecu delikatna i lekko rumiana w środku pusta wieża. Careme napełnił ją ragout i tą nową kompozycją zyskał powszechne uznanie. Kompozycję tę nazwano, od okrzyku zdumionego kuchcika: Vol au vent. Historia ta jest może i zmyślona, lecz na pewno pełna uroku. </p><p></p><p> Przyrządzenie vol au vent nie jest zbyt trudne, zwłaszcza że w każdym sklepie możemy dostać mrożone ciasto francuskie. Można je też zrobić samemu. Należy więc przystąpić do dzieła. Przepisy szczegółowe zawierają niemal wszystkie książki kucharskie. Przed upieczeniem vol au vent należy przyrządzić odpowiednie ragout z drobiu, jarzyn, pieczarek, ryb itp. i nałożyć je do gorącego vol au vent – po czym nie zwlekając, podać do stołu (by ciasto nie rozmiękło, lecz było delikatnie kruche). Możemy też robić małe vol au vent w formie pasztecików i podawać je z farszem do czystych zup, jako przekąskę itp. </p><p></p><p> Jest to w zasadzie łatwa potrawa, a przy tym niezwykle efektowna i tym samym mogąca uświetnić każde, najwykwintniejsze nawet przyjęcie. </p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Ty i Ja</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1022952, member: 10341"] [B]Vol au vent[/B] [B] [/B] Wynalazcą vol au vent był słynny arcymistrz kuchni francuskiej Antonin Careme (1784 – 1833) Podobno Careme zapragnął któregoś dnia dokonać eksperymentu i upiec z ciasta francuskiego rodzaj delikatnej formy, którą zamierzał napełnić wykwintnym ragout. W tym celu wyciął z ciasta francuskiego krążek , na którym umieścił kilka pierścieni z tego samego ciasta. Gdy jeden z kuchcików zaglądnął po chwili do pieca, wykrzyknął zdumiony: - Maitre, il vole au vent! (Mistrzu, ono wylatuje w powietrze!). Istotnie, z płaskiego tworu z ciasta francuskiego wyrosła w piecu delikatna i lekko rumiana w środku pusta wieża. Careme napełnił ją ragout i tą nową kompozycją zyskał powszechne uznanie. Kompozycję tę nazwano, od okrzyku zdumionego kuchcika: Vol au vent. Historia ta jest może i zmyślona, lecz na pewno pełna uroku. Przyrządzenie vol au vent nie jest zbyt trudne, zwłaszcza że w każdym sklepie możemy dostać mrożone ciasto francuskie. Można je też zrobić samemu. Należy więc przystąpić do dzieła. Przepisy szczegółowe zawierają niemal wszystkie książki kucharskie. Przed upieczeniem vol au vent należy przyrządzić odpowiednie ragout z drobiu, jarzyn, pieczarek, ryb itp. i nałożyć je do gorącego vol au vent – po czym nie zwlekając, podać do stołu (by ciasto nie rozmiękło, lecz było delikatnie kruche). Możemy też robić małe vol au vent w formie pasztecików i podawać je z farszem do czystych zup, jako przekąskę itp. Jest to w zasadzie łatwa potrawa, a przy tym niezwykle efektowna i tym samym mogąca uświetnić każde, najwykwintniejsze nawet przyjęcie. Żródło: miesięcznik Ty i Ja [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom