Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1023219" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tequila</strong></p><p></p><p></p><p>Narodowy meksykański wysokoprocentowy (35 – 55 %) napój alkoholowy powstaje tylko ze specjalnego gatunku niebieskiej agawy, <em>agave tequilana. </em>Tequila charakteryzuje się mocnym, specyficznym, lekko ziołowym zapachem i nieco oleistą konsystencją. Swoją nazwę wzięła od meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, gdzie około 1600 roku Don Pedro Sánchez de Tagle, markiz Altamiry, rozpoczął jej przemysłową produkcję.</p><p></p><p>Początkowo była trunkiem lokalnym nie cieszącym się wielką popularnością. Jednak na początku nowego tysiąclecia, znalazła się w trójce najlepiej sprzedających się mocnych alkoholi. Meksykanie wierzą w jej magiczną moc, uważają, że leczy na przykład syfilis i oczyszcza krew, służy także do odpędzania insektów, rozpalania ognia i jest afrodyzjakiem.</p><p></p><p>Agawa (wbrew pozorom, nie jest kaktusem, tylko liliowcem) rośnie minimum 8 lat, zanim nadaje się do zbiorów. Podczas uprawy agawy są czyszczone i pobudzane do wzrostu przez nacinanie końcówek maczetami. Do produkcji tequili używany jest tylko rdzeń rośliny, który zawiera najwięcej cukrów. Zbiory trwają cały rok, ponieważ agawy nie dojrzewają jednocześnie.</p><p></p><p>Dojrzały rdzeń rośliny, podobny do szyszki sosnowej i ważący od 36 do 136 kg, zostaje odcięty tuż przy ziemi, następnie jest pieczony w specjalnych piecach przez 50 – 72 godziny w temperaturze 60 – 85 st. Odciśnięty sok, zwany wodą miodową, trafia do kadzi, gdzie dodawane są drożdże i rozpoczyna się fermentacja przez 7 do 12 dni. Im dłuższa jest fermentacja, tym powstanie bardziej wyrazisty smak. W jej wyniku otrzymuje się lekko musujący napój pulque, zawierający 5 – 7 % alkoholu i w takiej właśnie postaci służył Aztekom nie tylko do picia, ale także do celów rytualnych. Pulque poddawane jest podwójnej destylacji. Tequila tuż po destylacji jest bezbarwna. Często destylat uzupełniany jest demineralizowaną wodą, aby obniżyć poziom alkoholu do 40 %. Ostatecznie trafia do kadzi i drewnianych beczek, gdzie rozpoczyna się dojrzewanie. </p><p></p><p>Do leżakowania najlepszych gatunków wykorzystuje się dębowe beczki, w których już wczesniej dojrzewał burbon, whiskey, sherry lub koniak. W zależności od czasu dojrzewania rozróżnia się:</p><p></p><p>- <strong>tequila blanco </strong>(silver lub white) – nieleżakowana lub krotko dojrzewająca (60 dni) w kamionkowych zbiornikach;</p><p></p><p>- <strong>tequila dodro – </strong>(golden), czyli złocista, dojrzewająca w dębowych beczkach;</p><p></p><p>- <strong>reposado </strong>(leżakująca), do produkcji której używa się spirytusu dojrzewającego od dwóch miesięcy do jednego roku Sama reposado leżakuje w dębowych beczkach do 12 miesięcy, zyskując dojrzały, ostry, pieprzowy smak i lekko złoty kolor. Choć jest dość droga, to w Meksyku sprzedaje się najlepiej.</p><p></p><p>- <strong>anejo – </strong>to prawdziwy rarytas, leżakuje minimum rok, a najlepiej cztery do dziesięciu lat, w beczkach z białego francuskiego dębu, nabierając w tym czasie bursztynowej barwy i niepowtarzalnego wyrazistego smaku. Na światowym rynku osiaga zawrotne ceny.</p><p></p><p><strong>Sposób podawania.</strong> Rytuał picia tequili blanco polegający na posypaniu zewnętrznej części dłoni solą ( w przypadku tequili gold - cynamonem), zlizaniu tejże, szybkim wypiciu kieliszka trunku i przegryzieniu cytryną, wymyślono w Hollywood dla potrzeb filmu. Tymczasem najlepiej pić ją bez żadnych udziwnień w temperaturze pokojowej, z cylindrycznych kieliszków. Tylko anejo serwuje się czasami w koniakówkach. Popularnym sposobem podawania tequili są drinki, które przyniosły jej sławę. Najbardziej znane to margerita i tequila sunrice, której nazwa (wschód słońca) pochodzi od wyglądu koktajlu: gęste składniki opadają na dno, tworząc efektowne, stopniowe przejścia kolorystyczne.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1023219, member: 10341"] [B]Tequila[/B] Narodowy meksykański wysokoprocentowy (35 – 55 %) napój alkoholowy powstaje tylko ze specjalnego gatunku niebieskiej agawy, [I]agave tequilana. [/I]Tequila charakteryzuje się mocnym, specyficznym, lekko ziołowym zapachem i nieco oleistą konsystencją. Swoją nazwę wzięła od meksykańskiego miasteczka Tequila w stanie Jalisco, gdzie około 1600 roku Don Pedro Sánchez de Tagle, markiz Altamiry, rozpoczął jej przemysłową produkcję. Początkowo była trunkiem lokalnym nie cieszącym się wielką popularnością. Jednak na początku nowego tysiąclecia, znalazła się w trójce najlepiej sprzedających się mocnych alkoholi. Meksykanie wierzą w jej magiczną moc, uważają, że leczy na przykład syfilis i oczyszcza krew, służy także do odpędzania insektów, rozpalania ognia i jest afrodyzjakiem. Agawa (wbrew pozorom, nie jest kaktusem, tylko liliowcem) rośnie minimum 8 lat, zanim nadaje się do zbiorów. Podczas uprawy agawy są czyszczone i pobudzane do wzrostu przez nacinanie końcówek maczetami. Do produkcji tequili używany jest tylko rdzeń rośliny, który zawiera najwięcej cukrów. Zbiory trwają cały rok, ponieważ agawy nie dojrzewają jednocześnie. Dojrzały rdzeń rośliny, podobny do szyszki sosnowej i ważący od 36 do 136 kg, zostaje odcięty tuż przy ziemi, następnie jest pieczony w specjalnych piecach przez 50 – 72 godziny w temperaturze 60 – 85 st. Odciśnięty sok, zwany wodą miodową, trafia do kadzi, gdzie dodawane są drożdże i rozpoczyna się fermentacja przez 7 do 12 dni. Im dłuższa jest fermentacja, tym powstanie bardziej wyrazisty smak. W jej wyniku otrzymuje się lekko musujący napój pulque, zawierający 5 – 7 % alkoholu i w takiej właśnie postaci służył Aztekom nie tylko do picia, ale także do celów rytualnych. Pulque poddawane jest podwójnej destylacji. Tequila tuż po destylacji jest bezbarwna. Często destylat uzupełniany jest demineralizowaną wodą, aby obniżyć poziom alkoholu do 40 %. Ostatecznie trafia do kadzi i drewnianych beczek, gdzie rozpoczyna się dojrzewanie. Do leżakowania najlepszych gatunków wykorzystuje się dębowe beczki, w których już wczesniej dojrzewał burbon, whiskey, sherry lub koniak. W zależności od czasu dojrzewania rozróżnia się: - [B]tequila blanco [/B](silver lub white) – nieleżakowana lub krotko dojrzewająca (60 dni) w kamionkowych zbiornikach; - [B]tequila dodro – [/B](golden), czyli złocista, dojrzewająca w dębowych beczkach; - [B]reposado [/B](leżakująca), do produkcji której używa się spirytusu dojrzewającego od dwóch miesięcy do jednego roku Sama reposado leżakuje w dębowych beczkach do 12 miesięcy, zyskując dojrzały, ostry, pieprzowy smak i lekko złoty kolor. Choć jest dość droga, to w Meksyku sprzedaje się najlepiej. - [B]anejo – [/B]to prawdziwy rarytas, leżakuje minimum rok, a najlepiej cztery do dziesięciu lat, w beczkach z białego francuskiego dębu, nabierając w tym czasie bursztynowej barwy i niepowtarzalnego wyrazistego smaku. Na światowym rynku osiaga zawrotne ceny. [B]Sposób podawania.[/B] Rytuał picia tequili blanco polegający na posypaniu zewnętrznej części dłoni solą ( w przypadku tequili gold - cynamonem), zlizaniu tejże, szybkim wypiciu kieliszka trunku i przegryzieniu cytryną, wymyślono w Hollywood dla potrzeb filmu. Tymczasem najlepiej pić ją bez żadnych udziwnień[B] [/B]w temperaturze pokojowej, z cylindrycznych kieliszków. Tylko anejo serwuje się czasami w koniakówkach. Popularnym sposobem podawania tequili są drinki, które przyniosły jej sławę. Najbardziej znane to margerita i tequila sunrice, której nazwa (wschód słońca) pochodzi od wyglądu koktajlu: gęste składniki opadają na dno, tworząc efektowne, stopniowe przejścia kolorystyczne. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom