Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1024887" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Zapiekanki rybne</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli kupujemy do zapiekanki mięso dużej ryby morskiej, wybieramy fragmenty położone bliżej ogona – są smaczniejsze.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ostry, intensywny zapach ryby morskiej można usunąć, na przykład mocząc rybę (około 2 godzin) w mleku z dodatkiem pieprzu. Inny dobry sposób to obłożenie ryby plastrami cebuli, pokrojonym selerem lub pietruszką. Kucharze zalecają też natarcie oczyszczonych ryb takimi ziołami jak estragon, majeranek, bazylia lub tymianek i odstawienie natartej ryby na 1 – 2 godzin do lodówki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeżeli ryba słodkowodna intensywnie pachnie mułem, można usunąć ten zapach, umieszczając ją w roztworze zrobionym z 2,5 litra wody, czubatej łyżki sody oczyszczanej i czubatej łyżeczki soli. Rybę moczymy około 5 godzin. Po wyjęciu należy ją bardzo dokładnie wypłukać.</li> <li data-xf-list-type="ul">Ryby są najsmaczniejsze, jeżeli przyrządza się je w tym samym dniu, w którym zostały złowione.</li> <li data-xf-list-type="ul">Należy pamiętać, żeby ryby nie zamrażać ponownie, jeśli już została raz rozmrożona.</li> <li data-xf-list-type="ul">Świeże ryby przed przyrządzeniem przechowujemy (w lodówce) nie dłużej niż kilka godzin. W przeciwnym razie zaczną się psuć.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Czy wiesz, że&#8230;</strong></li> <li data-xf-list-type="ul">Bardzo wykwintną zapiekankę przyrządzisz z łososia wędzonego na ciepło. Porcje łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem grzybowym (najlepiej z grzybów leśnych lub pieczarek wymieszanych z suszonymi prawdziwkami). Posyp odrobioną suszonego tymianku i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 st.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wyjątkowo smaczna jest ryba maślana, wprost rozpływa się w ustach. Jednak uwaga! Jest tak tłusta, że zjedzona z zbyt dużej ilości działa tak samo przeczyszczająco jak olejek rycynowy. Bezpieczna porcja to nie więcej niż 10 dkg.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie od dziś wiadomo, że ryba i pomidor to zgrany duet. Do zapiekania najlepiej nadają się pomidory mięsiste, o małej ilości pestek (puszczają znacznie mniej soku).</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1024887, member: 10341"] [B]Zapiekanki rybne[/B] [B] [/B] [LIST][*]Jeżeli kupujemy do zapiekanki mięso dużej ryby morskiej, wybieramy fragmenty położone bliżej ogona – są smaczniejsze. [*]Ostry, intensywny zapach ryby morskiej można usunąć, na przykład mocząc rybę (około 2 godzin) w mleku z dodatkiem pieprzu. Inny dobry sposób to obłożenie ryby plastrami cebuli, pokrojonym selerem lub pietruszką. Kucharze zalecają też natarcie oczyszczonych ryb takimi ziołami jak estragon, majeranek, bazylia lub tymianek i odstawienie natartej ryby na 1 – 2 godzin do lodówki. [*]Jeżeli ryba słodkowodna intensywnie pachnie mułem, można usunąć ten zapach, umieszczając ją w roztworze zrobionym z 2,5 litra wody, czubatej łyżki sody oczyszczanej i czubatej łyżeczki soli. Rybę moczymy około 5 godzin. Po wyjęciu należy ją bardzo dokładnie wypłukać. [*]Ryby są najsmaczniejsze, jeżeli przyrządza się je w tym samym dniu, w którym zostały złowione. [*]Należy pamiętać, żeby ryby nie zamrażać ponownie, jeśli już została raz rozmrożona. [*]Świeże ryby przed przyrządzeniem przechowujemy (w lodówce) nie dłużej niż kilka godzin. W przeciwnym razie zaczną się psuć. [*][B]Czy wiesz, że…[/B] [*]Bardzo wykwintną zapiekankę przyrządzisz z łososia wędzonego na ciepło. Porcje łososia ułóż w naczyniu żaroodpornym. Zalej sosem grzybowym (najlepiej z grzybów leśnych lub pieczarek wymieszanych z suszonymi prawdziwkami). Posyp odrobioną suszonego tymianku i zapiekaj około 15 minut w temperaturze 180 st. [*]Wyjątkowo smaczna jest ryba maślana, wprost rozpływa się w ustach. Jednak uwaga! Jest tak tłusta, że zjedzona z zbyt dużej ilości działa tak samo przeczyszczająco jak olejek rycynowy. Bezpieczna porcja to nie więcej niż 10 dkg. [*]Nie od dziś wiadomo, że ryba i pomidor to zgrany duet. Do zapiekania najlepiej nadają się pomidory mięsiste, o małej ilości pestek (puszczają znacznie mniej soku). [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom