Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1026104" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Pożyteczne rady – część druga</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>* </strong>Ząbek czosnku nadziany na wykałaczkę przed wrzuceniem do rondla, można łatwo usunąć z potrawy po jej przyrządzeniu. </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Olej nie pryska w czasie smażenia, jeżeli doda się do niego szczyptę soli lub umytą łupinkę od ziemniaków.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przed tarciem sera należy tarkę zwilżyć olejem. Wówczas łatwiej trzeć i łatwiej póżniej umyć tarkę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli dno pojemniczka do lody wyłoży się folią, wówczas lód nie przymarza.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jajko nie pęka, jeśli się je gotuje w folii aluminiowej ( należy wówczas gotować 1 minutę dłużej).</li> <li data-xf-list-type="ul">Przygotowany w domu majonez w zamkniętym szczelnie słoiku może stać w lodowce całe tygodnie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Rodzynki i inne bakalie nie opadną na spód ciasta, jeśli przed wymieszaniem z ciastem posypie się je mąką.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tort owocowy nie będzie miał zakalca, jeżeli przed pieczeniem zrobi się w środku dołek, w który wsunie się zwiniętą w rulonik folię aluminiową.</li> <li data-xf-list-type="ul">Odpady pozostałe po czyszczeniu warzyw zawierają jeszcze dużo witamin, mogą być więc wykorzystane w paszy dla zwierząt.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nawet bardzo twardy ser można łatwo zemleć w maszynce do mielenia orzechów.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wierzch ciasta można posmarować przed pieczeniem – zamiast jajkiem – rozrzedzoną śmietaną, ocukrzonym mlekiem lub czarną kawą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli się nie lubi silnego smaku czosnku, wystarczy dać do potrawy kilka kropli przecieru uzyskanego przez roztarcie czosnku nożem na talerzu i zalanie go łyżką wody.</li> <li data-xf-list-type="ul">W ciągu kilku godzin można mieć zsiadłe mleko, jeśli do 1 litra świeżego mleka doda się łyżkę śmietany, potem dobrze wymiesza i rozlawszy do szklanek postawi w ciepłym miejscu. Gdy mleko się zsiądzie, należy je wstawić do lodówki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Dobrze wiedzieć, że na zmniejszenie zawartości witaminy C w potrawach w czasie gotowania jeszcze bardziej niż wysoka temperatura wpływa tlen. Dlatego – jeśli się nie korzysta z szybkowaru – należy szczelnie przykryć garnek, w którym się gotuje potrawa, i możliwie rzadko unosić pokrywkę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Strat witaminy C w potrawach, niestety, nie da się uniknąć, natomiast można zwiększyć jej zawartość dodając zieloną pietruszkę, szczypiorek, sok z cytryny.</li> <li data-xf-list-type="ul">Niskie temperatury nie mają wpływu na zawartość witaminy C. Mrożonki nawet po kilkumiesięcznym magazynowaniu w zamrażalniku nie tracą nic tej cennej witaminy, natomiast np. przechowywana w piwnicy marchew może jej stracić nawet 70%.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przed obraniem ze skórki pomidora, moreli lub brzoskwini należy je wbić na widelec i potrzymać chwilę w gotującej się wodzie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kapusta zwykła lub kapusta włoska nie będzie miała tak silnego zapachu, jeśli do wrzątku, w którym się ją gotuje, wrzucimy kawałek razowego chleba.</li> <li data-xf-list-type="ul">Miękką główkę kapusty łatwiej można kroić w cienkie pasemka, jeśli się ją przedtem wstawi na godzinę do lodowato zimnej wody.</li> </ul><p> Żródło: &#8222;Kuchnia węgierska&#8221;</p><p></p><p> Witold Wieromiej</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1026104, member: 10341"] [B]Pożyteczne rady – część druga[/B] [B] [/B] [B]* [/B]Ząbek czosnku nadziany na wykałaczkę przed wrzuceniem do rondla, można łatwo usunąć z potrawy po jej przyrządzeniu. [LIST][*]Olej nie pryska w czasie smażenia, jeżeli doda się do niego szczyptę soli lub umytą łupinkę od ziemniaków. [*]Przed tarciem sera należy tarkę zwilżyć olejem. Wówczas łatwiej trzeć i łatwiej póżniej umyć tarkę. [*]Jeśli dno pojemniczka do lody wyłoży się folią, wówczas lód nie przymarza. [*]Jajko nie pęka, jeśli się je gotuje w folii aluminiowej ( należy wówczas gotować 1 minutę dłużej). [*]Przygotowany w domu majonez w zamkniętym szczelnie słoiku może stać w lodowce całe tygodnie. [*]Rodzynki i inne bakalie nie opadną na spód ciasta, jeśli przed wymieszaniem z ciastem posypie się je mąką. [*]Tort owocowy nie będzie miał zakalca, jeżeli przed pieczeniem zrobi się w środku dołek, w który wsunie się zwiniętą w rulonik folię aluminiową. [*]Odpady pozostałe po czyszczeniu warzyw zawierają jeszcze dużo witamin, mogą być więc wykorzystane w paszy dla zwierząt. [*]Nawet bardzo twardy ser można łatwo zemleć w maszynce do mielenia orzechów. [*]Wierzch ciasta można posmarować przed pieczeniem – zamiast jajkiem – rozrzedzoną śmietaną, ocukrzonym mlekiem lub czarną kawą. [*]Jeśli się nie lubi silnego smaku czosnku, wystarczy dać do potrawy kilka kropli przecieru uzyskanego przez roztarcie czosnku nożem na talerzu i zalanie go łyżką wody. [*]W ciągu kilku godzin można mieć zsiadłe mleko, jeśli do 1 litra świeżego mleka doda się łyżkę śmietany, potem dobrze wymiesza i rozlawszy do szklanek postawi w ciepłym miejscu. Gdy mleko się zsiądzie, należy je wstawić do lodówki. [*]Dobrze wiedzieć, że na zmniejszenie zawartości witaminy C w potrawach w czasie gotowania jeszcze bardziej niż wysoka temperatura wpływa tlen. Dlatego – jeśli się nie korzysta z szybkowaru – należy szczelnie przykryć garnek, w którym się gotuje potrawa, i możliwie rzadko unosić pokrywkę. [*]Strat witaminy C w potrawach, niestety, nie da się uniknąć, natomiast można zwiększyć jej zawartość dodając zieloną pietruszkę, szczypiorek, sok z cytryny. [*]Niskie temperatury nie mają wpływu na zawartość witaminy C. Mrożonki nawet po kilkumiesięcznym magazynowaniu w zamrażalniku nie tracą nic tej cennej witaminy, natomiast np. przechowywana w piwnicy marchew może jej stracić nawet 70%. [*]Przed obraniem ze skórki pomidora, moreli lub brzoskwini należy je wbić na widelec i potrzymać chwilę w gotującej się wodzie. [*]Kapusta zwykła lub kapusta włoska nie będzie miała tak silnego zapachu, jeśli do wrzątku, w którym się ją gotuje, wrzucimy kawałek razowego chleba. [*]Miękką główkę kapusty łatwiej można kroić w cienkie pasemka, jeśli się ją przedtem wstawi na godzinę do lodowato zimnej wody. [/LIST] Żródło: „Kuchnia węgierska” Witold Wieromiej [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom