Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1026468" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Krewetkowy biznes</strong></p><p></p><p></p><p><em>Parał się nim przez chwilę Forrest Gump w słynnym filmie z lat 90. Wtedy krewetki były w Polsce kulinarnym symbolem egzotyki i ekskluzywności. Od tamtej pory już się z nimi oswoiliśmy, ale wciąż przyrządzamy je tradycyjnie: w tempurze i w sosie koktajlowym.</em></p><p><em></em></p><p><em></em>Krewetki żyją w strefach przybrzeżych mórz i oceanów. Najsmaczniejsze są te z okolic Grenlandii i Morza Północnego. </p><p></p><p>Kupując te skorupiaki, zwróćmy uwagę na liczbowe oznaczenia na opakowaniu. Mówią one, jak duże są krewetki, czyli ile sztuk &#8222;wchodzi&#8221; na 1 funt (ok.45 dkg) – jeżeli są obrane, albo na 1 kilogram – jeżeli mają skorupki. Taki symbol składa się z dwóch liczb przedzielonych ukośnikiem, na przykład 16/20; oznacza to, że na jeden funt (lub kilogram) wchodzi od 16 do 20 sztuk. Do każdej wielkości przypisane są nazwy, na przykład 16/20 to Exra Jumbo, 21/25 – Jumbo itd.</p><p></p><p>Krewetki powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem: wystarczy je na chwilę zanurzyć we wrzątku. Jeśli były ugotowane przed zamrożeniem, można je jeść od razu. Jeśli były mrożone na surowo, gotujemy je nie dłużej niż 3 – 5 minut – inaczej będą twarde i gumowate. Te nieobrane wyjmujemy ze skorupki, podważając ją od spodu, od strony nóżek. Usuwamy też głowę i przewód pokarmowy (cienka, czarna żyłka wzdłuż grzbietu). Zjadamy tylko ogon, a skorupki możemy wykorzystać na przykład do ugotowania wywaru na sos do ryby.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Kuchnia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1026468, member: 10341"] [B]Krewetkowy biznes[/B] [I]Parał się nim przez chwilę Forrest Gump w słynnym filmie z lat 90. Wtedy krewetki były w Polsce kulinarnym symbolem egzotyki i ekskluzywności. Od tamtej pory już się z nimi oswoiliśmy, ale wciąż przyrządzamy je tradycyjnie: w tempurze i w sosie koktajlowym. [/I]Krewetki żyją w strefach przybrzeżych mórz i oceanów. Najsmaczniejsze są te z okolic Grenlandii i Morza Północnego. Kupując te skorupiaki, zwróćmy uwagę na liczbowe oznaczenia na opakowaniu. Mówią one, jak duże są krewetki, czyli ile sztuk „wchodzi” na 1 funt (ok.45 dkg) – jeżeli są obrane, albo na 1 kilogram – jeżeli mają skorupki. Taki symbol składa się z dwóch liczb przedzielonych ukośnikiem, na przykład 16/20; oznacza to, że na jeden funt (lub kilogram) wchodzi od 16 do 20 sztuk. Do każdej wielkości przypisane są nazwy, na przykład 16/20 to Exra Jumbo, 21/25 – Jumbo itd. Krewetki powinno się rozmrażać tuż przed przygotowaniem: wystarczy je na chwilę zanurzyć we wrzątku. Jeśli były ugotowane przed zamrożeniem, można je jeść od razu. Jeśli były mrożone na surowo, gotujemy je nie dłużej niż 3 – 5 minut – inaczej będą twarde i gumowate. Te nieobrane wyjmujemy ze skorupki, podważając ją od spodu, od strony nóżek. Usuwamy też głowę i przewód pokarmowy (cienka, czarna żyłka wzdłuż grzbietu). Zjadamy tylko ogon, a skorupki możemy wykorzystać na przykład do ugotowania wywaru na sos do ryby. Żródło: miesięcznik Kuchnia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom