Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1026751" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Sushi</strong></p><p> </p><p></p><p> Nazwą sushi określano pierwotnie sposób przechowywania ryb. Oczyszczone kawałki ryby obkładano ryżem i przyciskano kamieniem. Po kilku tygodniach kamień zdejmowano i przykrywano lekką pokrywką. Po upływie kilku miesięcy sfermentowana ryba wraz z ryżem gotowa była do jedzenia. </p><p></p><p> Dopiero w XIII wieku pominięto etap fermentacji i zaczęto podawać sushi w formir przypominającej obecną. Zgodnie z tradycją oprócz surowej ryby na sushi składają się różne dodatki – warzywa, owoce, pieczone ryby, wędzony łosoś, owoce morza. Każdy znajdzie w tej potrawie coś dla siebie – wystarczy spróbować. </p><p></p><p> Podstawowym składnikiem sushi jest dobrze ugotowany ryż, który następnie zakwasza się octem ryżowym. Ryż japoński ma małe, okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei. Do sushi nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty, ponieważ nie klei się i ma zupełnie inny smak.</p><p></p><p> Dodatkowo do przygotowania sushi potrzebne są jeszcze glony nori, wasabi (bardzo ostry chrzan japoński), imbir marynowany, sos sojowy, matka bambusowa do zwijania i oczywiście bardzo świeże ryby. Osoby, które nie jedzą surowej ryby, mogą zastąpić ją rybą pieczoną, wędzonym łososiem, a także ulubionymi warzywami.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Pan Paweł Suchenek</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1026751, member: 10341"] [B]Sushi[/B] [B] [/B] Nazwą sushi określano pierwotnie sposób przechowywania ryb. Oczyszczone kawałki ryby obkładano ryżem i przyciskano kamieniem. Po kilku tygodniach kamień zdejmowano i przykrywano lekką pokrywką. Po upływie kilku miesięcy sfermentowana ryba wraz z ryżem gotowa była do jedzenia. Dopiero w XIII wieku pominięto etap fermentacji i zaczęto podawać sushi w formir przypominającej obecną. Zgodnie z tradycją oprócz surowej ryby na sushi składają się różne dodatki – warzywa, owoce, pieczone ryby, wędzony łosoś, owoce morza. Każdy znajdzie w tej potrawie coś dla siebie – wystarczy spróbować. Podstawowym składnikiem sushi jest dobrze ugotowany ryż, który następnie zakwasza się octem ryżowym. Ryż japoński ma małe, okrągłe ziarna i po ugotowaniu mocno się klei. Do sushi nie nadaje się popularny ryż długoziarnisty, ponieważ nie klei się i ma zupełnie inny smak. Dodatkowo do przygotowania sushi potrzebne są jeszcze glony nori, wasabi (bardzo ostry chrzan japoński), imbir marynowany, sos sojowy, matka bambusowa do zwijania i oczywiście bardzo świeże ryby. Osoby, które nie jedzą surowej ryby, mogą zastąpić ją rybą pieczoną, wędzonym łososiem, a także ulubionymi warzywami. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” Pan Paweł Suchenek [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom