Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1028262" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tarte Tatin</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>W tytule miesięcznika Kuchnia ma dodatek – podwójnie przekręcona – czyli tarta na opak, przewrócona do góry nogami. Tradycyjnie na słodko, a tutaj w wydaniu wytrawnym, bo jak się okazuje interpretacji tego klasycznego francuskiego dania jest nieskończenie wiele.</em></p><p></p><p> </p><p></p><p> Pod koniec XIX wieku leciwe już i umiarkowanie przystojne panny Tatin, Caroline i Stéphanie, prowadziły hotel i restaurację we francuskiej krainie Sologne. Restauracja słynęła wśród okolicznych myśliwych z przedniej kuchni. Przygotowując uroczysty obiad , otwierający pewnej niedzieli polowanie, siostry tak się zagadały, że zapomniały o wstawionej do piekarnika tarcie z jabłkami. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 roku w paryskim hotelu Maxim. Dzisiaj słodka tarta sióstr Tatin jest klasyką kuchni francuskiej.</p><p></p><p> Raz, i to przez przypadek, przekręcona tarta, zainspirowała współczesną kuchnią francuską do nowych jej interpretacji. Słone tarty <em>tatin</em> , w których cukrowo-maślany karmel zastępuje na przykład gęsty i słodko-kwaśny ocet balsamiczny, sok z wytrawnych pomidorów, oliwa lub tapenada z czarnych oliwek, otwierają przed klasycznym dziełem nowe perspektywy. Technika pozostaje jednak niezmieniona. Farsze do słonych tart wyściełają formę do pieczenia, a przykrywa je ciasto. Serwuje się je, odwracając po raz kolejny, tak aby farsz był na wierzchu, a ciasto na spodzie. </p><p></p><p> W zależności od wersji, słone <em>tatin</em> jada się na zimno, na ciepło lub letnie. Idealnym &#8222;podkładem&#8221; do słonych <em>tatin </em> jest półfrancuskie ciasto Neli Rubinstein lub klasyczne ciasto francuskie. Francuzi najczęściej pieką tarty w okrągłych formach z wyższym brzegiem o średnicy 25 cm.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Kuchnia&#8221;</p><p></p><p> Opracowanie D.K.</p><p></p><p> Polecamy tartę tatin <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=970885" target="_blank"><strong>z cykorią</strong></a></p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1028262, member: 10341"] [B]Tarte Tatin[/B] [I]W tytule miesięcznika Kuchnia ma dodatek – podwójnie przekręcona – czyli tarta na opak, przewrócona do góry nogami. Tradycyjnie na słodko, a tutaj w wydaniu wytrawnym, bo jak się okazuje interpretacji tego klasycznego francuskiego dania jest nieskończenie wiele.[/I] [I] [/I] Pod koniec XIX wieku leciwe już i umiarkowanie przystojne panny Tatin, Caroline i Stéphanie, prowadziły hotel i restaurację we francuskiej krainie Sologne. Restauracja słynęła wśród okolicznych myśliwych z przedniej kuchni. Przygotowując uroczysty obiad , otwierający pewnej niedzieli polowanie, siostry tak się zagadały, że zapomniały o wstawionej do piekarnika tarcie z jabłkami. Deser był w niebezpieczeństwie, ciasto mocno przypalone. A francuskie żołądki mają przecież osobny departament na deser i nawet bajeczne entrée, syte dania główne i rozpływające się sery, nie zastąpią im słodkiego finału. Ratując sytuację, siostry postanowiły wykorzystać idealnie skarmelizowane i aromatyczne jabłka z nieudanej tarty. Przykryły je nową warstwą ciasta, tak aby się nie spaliły i wstawiły do piekarnika. Przekręcona tarta została doceniona przez myśliwych, a rozsmakowany w niej paryski gastronom i krytyk kulinarny Curnonsky, zaprezentował ją w 1926 roku w paryskim hotelu Maxim. Dzisiaj słodka tarta sióstr Tatin jest klasyką kuchni francuskiej. Raz, i to przez przypadek, przekręcona tarta, zainspirowała współczesną kuchnią francuską do nowych jej interpretacji. Słone tarty [I]tatin[/I] , w których cukrowo-maślany karmel zastępuje na przykład gęsty i słodko-kwaśny ocet balsamiczny, sok z wytrawnych pomidorów, oliwa lub tapenada z czarnych oliwek, otwierają przed klasycznym dziełem nowe perspektywy. Technika pozostaje jednak niezmieniona. Farsze do słonych tart wyściełają formę do pieczenia, a przykrywa je ciasto. Serwuje się je, odwracając po raz kolejny, tak aby farsz był na wierzchu, a ciasto na spodzie. W zależności od wersji, słone [I]tatin[/I] jada się na zimno, na ciepło lub letnie. Idealnym „podkładem” do słonych [I]tatin [/I] jest półfrancuskie ciasto Neli Rubinstein lub klasyczne ciasto francuskie. Francuzi najczęściej pieką tarty w okrągłych formach z wyższym brzegiem o średnicy 25 cm. Żródło: miesięcznik „Kuchnia” Opracowanie D.K. Polecamy tartę tatin [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=970885"][B]z cykorią[/B][/URL] [B][I] [/I][/B] [B][I] [/I][/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom