Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1028793" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Whisky</strong></p><p> </p><p></p><p> Ta najpopularniejsza na świecie wódka zbożowa wywodzi się prawdopodobnie z Irlandii. Jednak prawdziwą sławę zyskała w Szkocji, by trafić za ocean do USA i Kanady. W 430 roku przybył do Irlandii jako misjonarz św. Patryk i zapoczątkował budowę klasztorów. Były one nie tylko miejscami życia religijnego, ale ośrodkami nauki, lecznictwa i handlu. W klasztornych aptekach używano kotłów destylacyjnych do wytwarzania <em>uisce beatha</em> z celtyckiego – wody życia. </p><p></p><p> Termin whisky pojawił się w szkockich dokumentach dopiero w 1494 roku, a w 1505 monopol na destylację wódki przyznano cechowi chirurgów z Edynburga. Jednak sztuka destylacji szerzyła się w wielu szkockich i irlandzkich dolinach, tam właśnie dostępne były niezbędne produkty; jęczmień na zacier, żródlana woda, torf do opalania kadzi i chłodny klimat sprzyjający dojrzewaniu trunku. </p><p></p><p> Dopiero w 1823 roku powstały wielkie przedsiębiorstwa produkcji trunku. Whisky rozpoczęła światową karierę, w wyniku wielkiej zarazy winorośli we francuskich winnicach. Na rynku zabrakło win, a amatorzy dobrych trunków poszukiwali czegoś, co mogło je zastąpić.</p><p></p><p> Do wyrobu whisky używa się odleżakowanych spirytusów zbożowych, przede wszystkim jęczmiennych (słodowych), żytnich i kukurydzianych. Surowy spirytus o mocy 65 – 95% leżakuje przez kilka lat w dębowych beczkach, następnie jest rozcieńczany wodą i ewentualnie zestawiany z innymi odleżakowanymi spirytusami. Najbardziej znane na świecie to whisky szkockie, irlandzkie i amerykańskie ( w tym burbon).</p><p></p><p> </p><p><strong>Warto wiedzieć</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Jak większość trunków dojrzewających w beczkach, whisky nie musi być przed spożyciem schładzana. Tak jak koniak można podawać ją w temperaturze pokojowej, ale nie zaleca się ogrzewania naczynia w dłoni. Nigdy nie wypija się jej jednym haustem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie ma reguły określającej kształt typowego kieliszka. Najczęściej stosuje się szklanki z gładkiego lub kryształowego szkła z grubym dnem. W Stanach Zjednoczonych podaje się whisky w kieliszkach bez nóżek.</li> <li data-xf-list-type="ul">Szkocką podaje się rozcieńczoną wodą w stosunku 1:1, 1:2 lub 1:3. Nie obowiązują żadne zasady, pije się ją z ludem lub bez, albo z wodą i lodem. Jest składnikiem wielu koktajli.</li> <li data-xf-list-type="ul">Irlandzka whisky rozcieńcza się w dowolnych proporcjach, dlatego alkohol i wodę podaje się zawsze osobno. Najstarsze gatunki whisky pije się bez rozcieńczania.</li> <li data-xf-list-type="ul">Amerykańską whisky zazwyczaj podaje się z lodem (on-the-rocks) lub lodem i wodą. Burbony rozcieńcza się i pije bez lodu.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1028793, member: 10341"] [B]Whisky[/B] [B] [/B] Ta najpopularniejsza na świecie wódka zbożowa wywodzi się prawdopodobnie z Irlandii. Jednak prawdziwą sławę zyskała w Szkocji, by trafić za ocean do USA i Kanady. W 430 roku przybył do Irlandii jako misjonarz św. Patryk i zapoczątkował budowę klasztorów. Były one nie tylko miejscami życia religijnego, ale ośrodkami nauki, lecznictwa i handlu. W klasztornych aptekach używano kotłów destylacyjnych do wytwarzania [I]uisce beatha[/I] z celtyckiego – wody życia. Termin whisky pojawił się w szkockich dokumentach dopiero w 1494 roku, a w 1505 monopol na destylację wódki przyznano cechowi chirurgów z Edynburga. Jednak sztuka destylacji szerzyła się w wielu szkockich i irlandzkich dolinach, tam właśnie dostępne były niezbędne produkty; jęczmień na zacier, żródlana woda, torf do opalania kadzi i chłodny klimat sprzyjający dojrzewaniu trunku. Dopiero w 1823 roku powstały wielkie przedsiębiorstwa produkcji trunku. Whisky rozpoczęła światową karierę, w wyniku wielkiej zarazy winorośli we francuskich winnicach. Na rynku zabrakło win, a amatorzy dobrych trunków poszukiwali czegoś, co mogło je zastąpić. Do wyrobu whisky używa się odleżakowanych spirytusów zbożowych, przede wszystkim jęczmiennych (słodowych), żytnich i kukurydzianych. Surowy spirytus o mocy 65 – 95% leżakuje przez kilka lat w dębowych beczkach, następnie jest rozcieńczany wodą i ewentualnie zestawiany z innymi odleżakowanymi spirytusami. Najbardziej znane na świecie to whisky szkockie, irlandzkie i amerykańskie ( w tym burbon). [B]Warto wiedzieć[/B] [LIST][*]Jak większość trunków dojrzewających w beczkach, whisky nie musi być przed spożyciem schładzana. Tak jak koniak można podawać ją w temperaturze pokojowej, ale nie zaleca się ogrzewania naczynia w dłoni. Nigdy nie wypija się jej jednym haustem. [*]Nie ma reguły określającej kształt typowego kieliszka. Najczęściej stosuje się szklanki z gładkiego lub kryształowego szkła z grubym dnem. W Stanach Zjednoczonych podaje się whisky w kieliszkach bez nóżek. [*]Szkocką podaje się rozcieńczoną wodą w stosunku 1:1, 1:2 lub 1:3. Nie obowiązują żadne zasady, pije się ją z ludem lub bez, albo z wodą i lodem. Jest składnikiem wielu koktajli. [*]Irlandzka whisky rozcieńcza się w dowolnych proporcjach, dlatego alkohol i wodę podaje się zawsze osobno. Najstarsze gatunki whisky pije się bez rozcieńczania. [*]Amerykańską whisky zazwyczaj podaje się z lodem (on-the-rocks) lub lodem i wodą. Burbony rozcieńcza się i pije bez lodu. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom