Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1029108" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Duet egzotyczny</strong></p><p> </p><p></p><p> Moda na kuchnię włoską sprawiła, że zaczęliśmy używać dobrej oliwy i octu balsamicznego. Teraz wykonajmy następny krok: sięgnijmy po tłoczone na zimno oleje z orzechów i rozmaitych nasion oraz gęste, pachnące octy-balsamy – miodowe lub owocowe. Na razie są w Polsce nowością, ale prawdziwy smakosz znajdzie je w delikatesach albo zamówi przez internet. Nam pozostaje tylko podpowiedzieć, co do czego pasuje i jak bezpiecznie połączyć smaki.</p><p></p><p> </p><p><strong>Calamansi</strong></p><p> <strong>cytrus hybryda</strong></p><p></p><p> Jest krzyżówką kwaśnej mandarynki i japońskiego kumkwatu. Owoc szczególnie popularny na Filipinach, pachnie i smakuje cytrusami, trawą cytrynową, werbeną.. Dodaje się go do mrożonej herbaty i marynat, robi z niego pikle, dżemy, chutneye. Z zagęszczonego soku połączonego z octem winnym powstaje pięknie pachnący ocet-balsam.</p><p></p><p> </p><p><strong>Octy-balsamy</strong></p><p> <strong>koncentrat smaku</strong></p><p></p><p> Balsamy otrzymywane są z zagęszczonego soku owocowego oraz octu owocowego lub winnego. Jeśli nie uda nam się ich dostać można:</p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">zastąpić je octem balsamicznym zmieszanym ze zmiksowanym owocem;</li> <li data-xf-list-type="ul">odparować sok owocowy, aż zgęstnieje, wymieszać go albo z octem balsamicznym, albo z odparowanym octem jabłkowym.</li> </ul><p> Gotowy produkt powinien mieć konsystencję gęstego octu balsamicznego.</p><p></p><p> </p><p><strong>Uwaga!</strong></p><p> <strong>inne składniki</strong></p><p></p><p> Jeśli nie uda się wam kupić podanego w przepisach oleju lub balsamu, nie musicie rezygnować z gotowania! Praktycznie w każdym daniu można zastąpić olej dobrą oliwą, a balsam – gęstym octem balsamicznym.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Kuchnia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1029108, member: 10341"] [B]Duet egzotyczny[/B] [B] [/B] Moda na kuchnię włoską sprawiła, że zaczęliśmy używać dobrej oliwy i octu balsamicznego. Teraz wykonajmy następny krok: sięgnijmy po tłoczone na zimno oleje z orzechów i rozmaitych nasion oraz gęste, pachnące octy-balsamy – miodowe lub owocowe. Na razie są w Polsce nowością, ale prawdziwy smakosz znajdzie je w delikatesach albo zamówi przez internet. Nam pozostaje tylko podpowiedzieć, co do czego pasuje i jak bezpiecznie połączyć smaki. [B]Calamansi[/B] [B]cytrus hybryda[/B] Jest krzyżówką kwaśnej mandarynki i japońskiego kumkwatu. Owoc szczególnie popularny na Filipinach, pachnie i smakuje cytrusami, trawą cytrynową, werbeną.. Dodaje się go do mrożonej herbaty i marynat, robi z niego pikle, dżemy, chutneye. Z zagęszczonego soku połączonego z octem winnym powstaje pięknie pachnący ocet-balsam. [B]Octy-balsamy[/B] [B]koncentrat smaku[/B] Balsamy otrzymywane są z zagęszczonego soku owocowego oraz octu owocowego lub winnego. Jeśli nie uda nam się ich dostać można: [LIST][*]zastąpić je octem balsamicznym zmieszanym ze zmiksowanym owocem; [*]odparować sok owocowy, aż zgęstnieje, wymieszać go albo z octem balsamicznym, albo z odparowanym octem jabłkowym. [/LIST] Gotowy produkt powinien mieć konsystencję gęstego octu balsamicznego. [B]Uwaga![/B] [B]inne składniki[/B] Jeśli nie uda się wam kupić podanego w przepisach oleju lub balsamu, nie musicie rezygnować z gotowania! Praktycznie w każdym daniu można zastąpić olej dobrą oliwą, a balsam – gęstym octem balsamicznym. Żródło: miesięcznik Kuchnia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom