Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1029714" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kuchnia śląska</strong></p><p> </p><p></p><p> Opowiada o niej pani Anna Wrońska w dodatku kulinarnym do Poradnika Domowego. A więc posłuchajmy.</p><p></p><p> &#8222;Kiedyś zaprosiła mnie do siebie koleżanka ze studiów. Jej rodzice mieszkali w Bytomiu, w prawdziwym familoku. Z całego pobytu pamiętam wyłącznie jedzenie. Ogromne ilości jedzenia. Na początku pani domu wniosła wazę z rosołem. A w tym rosole były ziemniaki! W życiu tak nie jadłam, zawsze z makaronem! Rosół był pyszny, esencjonalny, ciemnozłoty, z malutkimi oczkami tłuszczu, słowem – rosół doskonały. Potem na stole pojawiła się rolada sztygarska, czyli schab faszerowany kiełbasą. Obok półmiska stały dwie michy – jedna z modrą kapustą, druga z białymi kluskami z dziurką, czyli kluskami śląskimi. Był jeszcze deser, który moja koleżanka nazwała szpajzą. &#8222;Spejse&#8221; to po niemiecku po prostu potrawa, ale po śląsku oznacza krem cytrynowy. Z bytomia wyjeżdżałam jako wielbicielka kuchni śląskiej z zeszytem pełnym przepisów&#8221;. </p><p></p><p> Dla chętnych <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=918096" target="_blank"><strong>pierogi z krupniokiem</strong></a>, <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=918117" target="_blank"><strong>schab po sztygarsku</strong></a> i na deser wypróbowana <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28876" target="_blank"><strong>szpajza</strong></a>.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1029714, member: 10341"] [B]Kuchnia śląska[/B] [B] [/B] Opowiada o niej pani Anna Wrońska w dodatku kulinarnym do Poradnika Domowego. A więc posłuchajmy. „Kiedyś zaprosiła mnie do siebie koleżanka ze studiów. Jej rodzice mieszkali w Bytomiu, w prawdziwym familoku. Z całego pobytu pamiętam wyłącznie jedzenie. Ogromne ilości jedzenia. Na początku pani domu wniosła wazę z rosołem. A w tym rosole były ziemniaki! W życiu tak nie jadłam, zawsze z makaronem! Rosół był pyszny, esencjonalny, ciemnozłoty, z malutkimi oczkami tłuszczu, słowem – rosół doskonały. Potem na stole pojawiła się rolada sztygarska, czyli schab faszerowany kiełbasą. Obok półmiska stały dwie michy – jedna z modrą kapustą, druga z białymi kluskami z dziurką, czyli kluskami śląskimi. Był jeszcze deser, który moja koleżanka nazwała szpajzą. „Spejse” to po niemiecku po prostu potrawa, ale po śląsku oznacza krem cytrynowy. Z bytomia wyjeżdżałam jako wielbicielka kuchni śląskiej z zeszytem pełnym przepisów”. Dla chętnych [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=918096"][B]pierogi z krupniokiem[/B][/URL], [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=918117"][B]schab po sztygarsku[/B][/URL] i na deser wypróbowana [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=28876"][B]szpajza[/B][/URL]. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom