Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1033144" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Kabaczek</strong></p><p></p><p></p><p><em>Z racji podobieństwa i pokrewieństwa często mylony jest z cukinią. Ale tak to już bywa, gdy należy się do jednej rodziny (dyniowatych).</em></p><p><em></em></p><p>Jak więc odróżnić te dwa warzywa? Kabaczek, zwany też dynią szparagową, jest od cukinii większy, bardziej pękaty i jaśniej ubarwiony – w zależności od odmiany może mieć kolor jasnozielony z ciemnymi smugami, seledynowy lub żółtozłoty. Cukinia natomiast zwykle ma barwę ciemnozieloną, często z białymi cętkami lub też żółtą. W smaku warzywa są bardzo podobne – łagodne, choć cukinia uchodzi za nieco bardziej subtelną.</p><p></p><p>Kabaczek cieszy się ogromną popularnością mw krajach środziemnomorskich oraz w południowej Rosji, a także na Bałkanach. Jest zdrowy: zawiera między innymi wapń, potas, oraz witaminy C, PP i B. Lekkostrawny, odkwasza organizm, poprawia przemianę materii i – ciekawostka – nie kumuluje metali ciężkich. A przy tym możemy się nim objadać bezkarnie – 100 g to tylko 15 – 20 kcal. </p><p></p><p>Najsmaczniejsze są kabaczki niezupełnie wyrośnięte – takie o długości 25 cm. Można je jeść ze skórką, ale większe lepiej obrać – skórka jest dość twarda.</p><p></p><p>Najczęściej robi się z nich zupy, sałatki i surówki, zapiekanki i przetwory (zwykle w oleju, ziołach i przyprawach). Są dobrym dodatkiem do leczo i ratatouille. Nieżle smakują panierowane w bułce tartej lub cieście, nadają się do faszerowania. Wychodzą z nich też pyszne placuszki – robi się je podobnie do ziemniaczanych.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Kuchnia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1033144, member: 10341"] [B]Kabaczek[/B] [I]Z racji podobieństwa i pokrewieństwa często mylony jest z cukinią. Ale tak to już bywa, gdy należy się do jednej rodziny (dyniowatych). [/I] Jak więc odróżnić te dwa warzywa? Kabaczek, zwany też dynią szparagową, jest od cukinii większy, bardziej pękaty i jaśniej ubarwiony – w zależności od odmiany może mieć kolor jasnozielony z ciemnymi smugami, seledynowy lub żółtozłoty. Cukinia natomiast zwykle ma barwę ciemnozieloną, często z białymi cętkami lub też żółtą. W smaku warzywa są bardzo podobne – łagodne, choć cukinia uchodzi za nieco bardziej subtelną. Kabaczek cieszy się ogromną popularnością mw krajach środziemnomorskich oraz w południowej Rosji, a także na Bałkanach. Jest zdrowy: zawiera między innymi wapń, potas, oraz witaminy C, PP i B. Lekkostrawny, odkwasza organizm, poprawia przemianę materii i – ciekawostka – nie kumuluje metali ciężkich. A przy tym możemy się nim objadać bezkarnie – 100 g to tylko 15 – 20 kcal. Najsmaczniejsze są kabaczki niezupełnie wyrośnięte – takie o długości 25 cm. Można je jeść ze skórką, ale większe lepiej obrać – skórka jest dość twarda. Najczęściej robi się z nich zupy, sałatki i surówki, zapiekanki i przetwory (zwykle w oleju, ziołach i przyprawach). Są dobrym dodatkiem do leczo i ratatouille. Nieżle smakują panierowane w bułce tartej lub cieście, nadają się do faszerowania. Wychodzą z nich też pyszne placuszki – robi się je podobnie do ziemniaczanych. Żródło: miesięcznik Kuchnia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom