Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1033485" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Świeże kolby kukurydzy</strong></p><p> </p><p></p><p> Wystarczy je krótko ugotować w niesolonym wrzątku (dzięki temu pozostaną miękkie). Po osączeniu kukurydza doskonale smakuje bez niczego, ale dla urozmaicenia można ją oprószyć solą i posmarować masłem. Pyszna jest także grillowana – obrane z włosków surowe kolby osłonięte kilkoma zewnętrznymi liśćmi układamy na ruszcie. Albo pozbawioną liści owijamy w folię aluminiową. Zapach dymu w połączeniu ze słodyczą ziaren pozostawia niezapomniane wrażenie na podniebieniu. </p><p></p><p> Chcemy ze świeżej kukurydzy pozyskać ziarna, najprostszym sposobem jest przełamać ją na pół, postawić płaską podstawą na desce i ścinać je, obracając kolbę. Jeśli tryska sok, oznacza to, że kukurydza jest świeża. Jeżeli ziarna nie będą potem duszone, lecz wykorzystane na zimno, na przykład do sałatki, lepiej całe kolby wcześniej ugotować. </p><p></p><p> Ścięte ziarna świeżej kukurydzy wykorzystujemy do sałatek, na przykład z fetą, awokado, pomidorem i koperkiem. Świeże ziarna można udusić na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulą, papryką, czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, podlewając bulionem. Jako danie samodzielne ziarna dusimy z cebulą, papryką, cukinią, kawałkiem mięsa z dodatkiem pokrojonych pomidorów, albo zaprawiając na kremowo – śmietaną i masłem. Kukurydzę dodajemy do zapiekanek, pizzy, jest składnikiem farszów do naleśników czy krokietów. Jej słodycz doskonale przełamuje smaki pikantne.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p><p></p><p> Polecam wypróbowaną sałatkę z <a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4811&hl=kukurydzą" target="_blank"><strong>pieczarkami i kukurydzą</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1033485, member: 10341"] [B]Świeże kolby kukurydzy[/B] Wystarczy je krótko ugotować w niesolonym wrzątku (dzięki temu pozostaną miękkie). Po osączeniu kukurydza doskonale smakuje bez niczego, ale dla urozmaicenia można ją oprószyć solą i posmarować masłem. Pyszna jest także grillowana – obrane z włosków surowe kolby osłonięte kilkoma zewnętrznymi liśćmi układamy na ruszcie. Albo pozbawioną liści owijamy w folię aluminiową. Zapach dymu w połączeniu ze słodyczą ziaren pozostawia niezapomniane wrażenie na podniebieniu. Chcemy ze świeżej kukurydzy pozyskać ziarna, najprostszym sposobem jest przełamać ją na pół, postawić płaską podstawą na desce i ścinać je, obracając kolbę. Jeśli tryska sok, oznacza to, że kukurydza jest świeża. Jeżeli ziarna nie będą potem duszone, lecz wykorzystane na zimno, na przykład do sałatki, lepiej całe kolby wcześniej ugotować. Ścięte ziarna świeżej kukurydzy wykorzystujemy do sałatek, na przykład z fetą, awokado, pomidorem i koperkiem. Świeże ziarna można udusić na oliwie z pokrojoną w kostkę cebulą, papryką, czosnkiem, posiekaną papryczką chilli, podlewając bulionem. Jako danie samodzielne ziarna dusimy z cebulą, papryką, cukinią, kawałkiem mięsa z dodatkiem pokrojonych pomidorów, albo zaprawiając na kremowo – śmietaną i masłem. Kukurydzę dodajemy do zapiekanek, pizzy, jest składnikiem farszów do naleśników czy krokietów. Jej słodycz doskonale przełamuje smaki pikantne. Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie Polecam wypróbowaną sałatkę z [URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=4811&hl=kukurydzą"][B]pieczarkami i kukurydzą[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Bottom