Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1034324" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Rodzynki</strong></p><p></p><p></p><p>Historia rodzynek jest niezwykle tajemnicza i pełna niespodzianek. Już starożytni Egipcjanie odkryli zalety winogron suszonych na słońcu, a Rzymianie stosowali je niemal na wszystkie dolegliwości. Droga rodzynek na stoły świata wiodła ze Środkowego Wschodu poprzez Europę aż do Ameryki. Garść rodzynek to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza tak potrzebnego organizmowi błonnika pokarmowego, witamin A, C, E, B oraz wapnia, cynku i żelaza. W okresie zwiększonych zachorowań na grypę rodzynki mogą okazać się niezwykle cenne, gdyż skutecznie podnoszą odporność organizmu. U osób pracujących umysłowo poprawiają pracę mózgu i serca oraz wspomagają koncentrację.</p><p></p><p>Rodzynki są to suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić.</p><p></p><p>W zależności od szczepu winogron rozróżniane są:</p><p></p><p>*rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie) – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia</p><p></p><p>*koryntki (małe, ciemne) ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia</p><p></p><p>*cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami</p><p></p><p>*Znane są także rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik Kuchnia</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1034324, member: 10341"] [B]Rodzynki[/B] Historia rodzynek jest niezwykle tajemnicza i pełna niespodzianek. Już starożytni Egipcjanie odkryli zalety winogron suszonych na słońcu, a Rzymianie stosowali je niemal na wszystkie dolegliwości. Droga rodzynek na stoły świata wiodła ze Środkowego Wschodu poprzez Europę aż do Ameryki. Garść rodzynek to prawdziwa bomba witaminowa, która dostarcza tak potrzebnego organizmowi błonnika pokarmowego, witamin A, C, E, B oraz wapnia, cynku i żelaza. W okresie zwiększonych zachorowań na grypę rodzynki mogą okazać się niezwykle cenne, gdyż skutecznie podnoszą odporność organizmu. U osób pracujących umysłowo poprawiają pracę mózgu i serca oraz wspomagają koncentrację. Rodzynki są to suszone winogrona, zaliczane do bakalii. Mogą być spożywane surowe lub używane do pieczenia (np. ciast). Rodzynki są bardzo słodkie z powodu dużej koncentracji cukrów (głównie fruktozy), a jeżeli są przechowywane przez długi czas, cukier krystalizuje wewnątrz owocu. Staje się on przez to ziarnisty, ale nie zmienia to jego użyteczności. Aby zdekrystalizować cukier w rodzynkach, można je na krótki czas zanurzyć w płynie (alkoholu, soku owocowym, mleku lub gorącej wodzie) aby cukier rozpuścić. W zależności od szczepu winogron rozróżniane są: *rodzynki smyrneńskie (duże, jasne, występujące w trzech gatunkach: sułtanki, damascenki i sułtanki perskie) – Turcja, Kalifornia, RPA, Australia *koryntki (małe, ciemne) ze szczepu Korinthiaki – Grecja, Kalifornia, RPA, Australia *cybeby (arab. zibiba), rodzynki o wydłużonym kształcie i z nasionami *Znane są także rodzynki włoskie o zapachu muszkatołowym. Żródło: miesięcznik Kuchnia [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom