Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1039822" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co smakosze zawdzięczają kucharzom w habitach?</strong></p><p></p><p></p><p><em>Medytują i destylują. Poszczą i myślą o jedzeniu. Śpiewają psalmy, a zajadają się wybornymi serami. Nawołują do ascezy, a pieką wyborne ciasteczka. Te opinie denerwują smakoszy, którzy z największą rewerencją myślą o natchnionych kucharzach i szafarzach w habicie. W końcu to benedyktyni nauczyli Anglików warzyć piwo, a celestyni opracowali sposób ubijania pulchnego omletu. Bez Dom Pérignona i szampana świat byłby mniej zabawny, a i wielbiciele whisky z szacunkiem myślą o św. Patryku: trzy z czterech gorzelni do dzisiaj pracujących w Irlandii znajduje się w miastach, które były siedzibami słynnych opactw. Lista sławnych produktów, które dają pewne pojęcie o talentach klasztornych cukierników, podczaszych, kustoszy serów i kucharzy jest tak długa, że może wypełnić encyklopedię gastronomiczną</em>.</p><p></p><p><strong>Bonum vinum</strong></p><p></p><p>Wino jest stare jak ludzkość, a dobre wino to zasługa mnichów, którzy przez całe średniowiecze selekcjonowali winorośl i udoskonalali produkcję napoju, potrzebnego do odprawiania mszy, a także wzmacniania sił niezbędnych &#8222;do wypełniania surowych reguł&#8221;. Gdziekolwiek na południu Europy czy nad Renem, Dunajem osiedlała się zakonna wspólnota, od razu powstawały winnice. Cystersom zawdzięczamy Chablis, kanonikom z katedry w Autun cudowny Pommard, innym zakonnikom wina z Beaujolais czy znakomite Chateauneuf-du-Pape, co znaczy &#8222;nowy zamek papieża&#8221; i wywodzi się z XIV wieku, gdy papież Klemens V miał siedzibę w dolinie Rodanu.</p><p></p><p>Prawdopodobnie na największą wdzięczność amatorów wytrawnych trunków zasługuje Pierre Pérignon, który w 1668 roku został nadzorcą piwnic opactwa Hautvilles w Szampanii. Wprawdzie wina lekko musujące pojawiały się już na stołach, ale dopiero za sprawą tego ascetycznego benedyktyna korki zaczęły strzelać, a szampan perlić się w kieliszkach i sławić uroki życia. Obdarzony wiedzą, bystrością umysłu i cierpliwością przeniknął wszystkie tajemnice dwukrotnej fermentacji wina i opracował główne, do dziś stosowane przez wielkie firmy zasady produkcji.</p><p></p><p>Co zabawne. Dom Pérignon zawsze wyżej stawiał wino od bąbelków i w istocie przez całe życie dążył do ich ograniczenia, a nie pomnażania. Szampan był produktem ubocznym jego wytrwałej pracy nad uzyskaniem klarownego, białego wina z czarnych gron.</p><p></p><p>Żródło: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p><p></p><p>PS. Artykuł jest dość obszerny, lecz tak ciekawy, że postanowiłam podzielić go tematycznie na kilka części i zapoznać Was z jego większą częścią. Mam nadzieję, że nie weżmiecie mi tego za złe i z zainteresowaniem przeczytacie, co też zawdzięczamy do dzisiaj pracowitym kucharzom w habitach.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1039822, member: 10341"] [B]Co smakosze zawdzięczają kucharzom w habitach?[/B] [I]Medytują i destylują. Poszczą i myślą o jedzeniu. Śpiewają psalmy, a zajadają się wybornymi serami. Nawołują do ascezy, a pieką wyborne ciasteczka. Te opinie denerwują smakoszy, którzy z największą rewerencją myślą o natchnionych kucharzach i szafarzach w habicie. W końcu to benedyktyni nauczyli Anglików warzyć piwo, a celestyni opracowali sposób ubijania pulchnego omletu. Bez Dom Pérignona i szampana świat byłby mniej zabawny, a i wielbiciele whisky z szacunkiem myślą o św. Patryku: trzy z czterech gorzelni do dzisiaj pracujących w Irlandii znajduje się w miastach, które były siedzibami słynnych opactw. Lista sławnych produktów, które dają pewne pojęcie o talentach klasztornych cukierników, podczaszych, kustoszy serów i kucharzy jest tak długa, że może wypełnić encyklopedię gastronomiczną[/I]. [B]Bonum vinum[/B] Wino jest stare jak ludzkość, a dobre wino to zasługa mnichów, którzy przez całe średniowiecze selekcjonowali winorośl i udoskonalali produkcję napoju, potrzebnego do odprawiania mszy, a także wzmacniania sił niezbędnych „do wypełniania surowych reguł”. Gdziekolwiek na południu Europy czy nad Renem, Dunajem osiedlała się zakonna wspólnota, od razu powstawały winnice. Cystersom zawdzięczamy Chablis, kanonikom z katedry w Autun cudowny Pommard, innym zakonnikom wina z Beaujolais czy znakomite Chateauneuf-du-Pape, co znaczy „nowy zamek papieża” i wywodzi się z XIV wieku, gdy papież Klemens V miał siedzibę w dolinie Rodanu. Prawdopodobnie na największą wdzięczność amatorów wytrawnych trunków zasługuje Pierre Pérignon, który w 1668 roku został nadzorcą piwnic opactwa Hautvilles w Szampanii. Wprawdzie wina lekko musujące pojawiały się już na stołach, ale dopiero za sprawą tego ascetycznego benedyktyna korki zaczęły strzelać, a szampan perlić się w kieliszkach i sławić uroki życia. Obdarzony wiedzą, bystrością umysłu i cierpliwością przeniknął wszystkie tajemnice dwukrotnej fermentacji wina i opracował główne, do dziś stosowane przez wielkie firmy zasady produkcji. Co zabawne. Dom Pérignon zawsze wyżej stawiał wino od bąbelków i w istocie przez całe życie dążył do ich ograniczenia, a nie pomnażania. Szampan był produktem ubocznym jego wytrwałej pracy nad uzyskaniem klarownego, białego wina z czarnych gron. Żródło: „Smaki i aromaty” PS. Artykuł jest dość obszerny, lecz tak ciekawy, że postanowiłam podzielić go tematycznie na kilka części i zapoznać Was z jego większą częścią. Mam nadzieję, że nie weżmiecie mi tego za złe i z zainteresowaniem przeczytacie, co też zawdzięczamy do dzisiaj pracowitym kucharzom w habitach. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom