Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1045094" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Co jeszcze o orzechach wiedzieć warto&#8230;</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Orzechy najlepiej kupować w skorupkach – dłużej zachowują świeżość. Niełuskane można przechowywać w chłodnym miejscu do pół roku. .Łuskane natomiast, natomiast szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach – trzy miesiące, a posiekane lub zmielone najlepiej zużyć w ciągu czterech – sześciu tygodni.</li> <li data-xf-list-type="ul">Orzechy makadamia - mają wyjątkowo twardą łupinę, nawet dziadek do orzechów nie jest w stanie jej rozłupać. Kupuje się je więc łuskane, prażone, czasem solone. Szybko tracą świeżość, więc trzeba je przechowywać w lodówce.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pistacje i piniowe, bardzo delikatne w smaku, nie nadają się do zbyt długiego przechowywania, gdyż szybko jełczeją.</li> <li data-xf-list-type="ul">Orzechy można sparzyć, aby łatwiej usunąć z nich skórkę; podpiec lub uprażyć, żeby uwydatnić ich charakterystyczny smak.</li> </ul><p> Źródło: miesięcznik &#8222;Moje gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1045094, member: 10341"] [B]Co jeszcze o orzechach wiedzieć warto…[/B] [B] [/B] [LIST][*]Orzechy najlepiej kupować w skorupkach – dłużej zachowują świeżość. Niełuskane można przechowywać w chłodnym miejscu do pół roku. .Łuskane natomiast, natomiast szczelnie zamkniętych szklanych pojemnikach – trzy miesiące, a posiekane lub zmielone najlepiej zużyć w ciągu czterech – sześciu tygodni. [*]Orzechy makadamia - mają wyjątkowo twardą łupinę, nawet dziadek do orzechów nie jest w stanie jej rozłupać. Kupuje się je więc łuskane, prażone, czasem solone. Szybko tracą świeżość, więc trzeba je przechowywać w lodówce. [*]Pistacje i piniowe, bardzo delikatne w smaku, nie nadają się do zbyt długiego przechowywania, gdyż szybko jełczeją. [*]Orzechy można sparzyć, aby łatwiej usunąć z nich skórkę; podpiec lub uprażyć, żeby uwydatnić ich charakterystyczny smak. [/LIST] Źródło: miesięcznik „Moje gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom