Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1046749" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Gęś</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Gęś jest jednym z najwcześniej udomowionych zwierząt. Jej ciemne, zdrowe, choć ciężkostrawne mięso jest znakomitą podstawą wielu smacznych potraw. Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna także obecny w polskiej tradycji kulinarnej. Zwyczaj podawania gęsiny na 11 listopada liczy w Polsce wiele stuleci. Na św. Marcina przypadało święto zakończenia jesiennych prac w polu oraz składania danin dworskich i kościelnych. Właśnie o tej porze roku mięso młodych gęsi jest najsmaczniejsze.</p><p></p><p> Gęś jest także niezwykle popularna w kuchni niemieckiej i żydowskiej. W Niemczech podaje się ją nadziewaną jabłkami i suszonymi śliwkami. W Polsce i na Litwie wędzono półgęski – pozbawione kości mięsiste piersi. </p><p></p><p> Pieczona gęś bywa nadziewana kaszą, ziemniakami, kasztanami, słodką i kiszoną kapustą oraz grzybami. Klasyczna gęś po staropolsku nadziewana jest lekkim puszystym farszem z cielęcego mięsa i wątróbki. </p><p></p><p> Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona gęsi, które cieszyły podniebienia smakoszy w wielu zakątkach kontynentu.</p><p></p><p> Także obecnie nasz kraj jest największym europejskim producentem gęsi. Polska gęś jest ceniona, między innymi, na rynku niemieckim, gdzie eksportujemy co roku 18 – 20 tysięcy ton gęsich tuszek. Niestety – choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo mało, zaledwie 700 ton rocznie. </p><p></p><p> Źródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p><p></p><p> Polecam z odmiennym nadzieniem <a href="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1043758" target="_blank"><strong>gęś faszerowaną po polsku</strong></a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1046749, member: 10341"] [B]Gęś[/B] [B] [/B] Gęś jest jednym z najwcześniej udomowionych zwierząt. Jej ciemne, zdrowe, choć ciężkostrawne mięso jest znakomitą podstawą wielu smacznych potraw. Gęsina to rarytas wśród europejskich smaków, do niedawna także obecny w polskiej tradycji kulinarnej. Zwyczaj podawania gęsiny na 11 listopada liczy w Polsce wiele stuleci. Na św. Marcina przypadało święto zakończenia jesiennych prac w polu oraz składania danin dworskich i kościelnych. Właśnie o tej porze roku mięso młodych gęsi jest najsmaczniejsze. Gęś jest także niezwykle popularna w kuchni niemieckiej i żydowskiej. W Niemczech podaje się ją nadziewaną jabłkami i suszonymi śliwkami. W Polsce i na Litwie wędzono półgęski – pozbawione kości mięsiste piersi. Pieczona gęś bywa nadziewana kaszą, ziemniakami, kasztanami, słodką i kiszoną kapustą oraz grzybami. Klasyczna gęś po staropolsku nadziewana jest lekkim puszystym farszem z cielęcego mięsa i wątróbki. Polacy hodowali gęsi i delektowali się ich smacznym mięsem już w XVII wieku. W XIX wieku na warszawskiej giełdzie towarowej sprzedawano rocznie ponad 3,5 miliona gęsi, które cieszyły podniebienia smakoszy w wielu zakątkach kontynentu. Także obecnie nasz kraj jest największym europejskim producentem gęsi. Polska gęś jest ceniona, między innymi, na rynku niemieckim, gdzie eksportujemy co roku 18 – 20 tysięcy ton gęsich tuszek. Niestety – choć gęsina jest nie tylko wyśmienita, ale także zdrowa – sami jemy jej bardzo mało, zaledwie 700 ton rocznie. Źródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” Polecam z odmiennym nadzieniem [URL="https://www.cincin.cc/index.php?s=&showtopic=21470&view=findpost&p=1043758"][B]gęś faszerowaną po polsku[/B][/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom