Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1050931" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Majeranek</strong></p><p> </p><p></p><p> Majeranek pochodzi z Indii, znany był także w starożytnym Egipcie oraz Rzymie. Obecnie uprawiany jest prawie w całej Europie, północnej Afryce, Indiach oraz w Ameryce.</p><p> </p><p> W starożytnym Egipcie uchodził za symbol szczęścia. Dziś jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Występuje w kilku odmianach. Jedną z nich jest ulubione przez Francuzów i Włochów oregano. Majeranek działa żółciopędnie, toteż ułatwia trawienie tłustych potraw. Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa &quot;marjamie&quot;, co znaczy &quot;nieporównany&quot;. W Polsce z powodu wymarzania podczas zim, jest uprawiany jako roślina jednoroczna.</p><p></p><p> Bez problemów kupimy suszony majeranek - paczkowane listki lub, rzadziej, suszone gałązki. Najlepiej jeśli są to kawałki liści, a nie proszek. Majeranek jest rośliną jednoroczną o wysokości 25-30 cm, i z powodzeniem możemy sobie, wyhodować go w doniczce ustawionej na okiennym parapecie. Wysiew w doniczce możemy zacząć już w marcu.</p><p></p><p> Majeranek ma wyrazisty, odrobinę słodkawy zapach i lekko szczypiący smak. Nadaje się głównie do ciężkich potraw: kiełbas, tłustych mięs, pasztetów, farszów mięsnych, wątrobianki, a także panierek i sosów. Jest niezbędnym składnikiem niektórych zup: flaczków, barszczu, grochówki, zupy kartoflanej czy jarzynowej. Można nim także aromatyzować ocet. Przyprawę dodajemy zwykle do potraw tuż przed podaniem.</p><p> Majeranek dobrze komponuje się z takimi ziołami, jak: szałwia, rozmaryn i tymianek</p><p></p><p> Majeranek reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, zalecany jest także przy biegunkach. Herbatka z ziela ma właściwości uspokajające, zaś olejek majerankowy, bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych.</p><p> Możemy również zrobić maść majerankową, która jest doskonałym środkiem na dziecięce przeziębienia, typu katar. Aby otrzymać taką maść musimy utrzeć masło (masło nie może być solone) wraz z majerankiem w proporcji (1:1) i pozostawić ją do następnego dnia. Następnie topimy na maleńkim ogniu i odciskamy przez płótno. Do uzyskanej w ten sposób zielonkawej maści możemy dodać kroplę oleju majerankowego, sosnowego lub jałowcowego. Gdy już wszystko mamy gotowe, pozwalamy, by masa zastygła. Majerankową maścią smarujemy zakatarzony nos z zewnątrz i od środka. Pomaga także na stłuczenia i opuchnięcia.</p><p></p><p> Starożytni wykorzystywali maść sporządzoną ze świeżego łoju, majeranku i innych ziół w leczeniu reumatyzmu. Używano go również przy leczeniu ran po ukąszeniu węży, owadów i skorpionów oraz uważano, że wzmacnia serce i poprawia sprawność umysłu.</p><p> Benedyktyni od IX wieku produkowali - w znany tylko sobie sposób - likier majerankowy. W XVI wieku majeranek wykorzystywano jako tabakę.</p><p></p><p> Żródło: JaGa</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1050931, member: 10341"] [B]Majeranek[/B] [B] [/B] Majeranek pochodzi z Indii, znany był także w starożytnym Egipcie oraz Rzymie. Obecnie uprawiany jest prawie w całej Europie, północnej Afryce, Indiach oraz w Ameryce. W starożytnym Egipcie uchodził za symbol szczęścia. Dziś jest jedną z najpopularniejszych przypraw w kuchni polskiej. Występuje w kilku odmianach. Jedną z nich jest ulubione przez Francuzów i Włochów oregano. Majeranek działa żółciopędnie, toteż ułatwia trawienie tłustych potraw. Nazwa majeranek pochodzi od arabskiego słowa "marjamie", co znaczy "nieporównany". W Polsce z powodu wymarzania podczas zim, jest uprawiany jako roślina jednoroczna. Bez problemów kupimy suszony majeranek - paczkowane listki lub, rzadziej, suszone gałązki. Najlepiej jeśli są to kawałki liści, a nie proszek. Majeranek jest rośliną jednoroczną o wysokości 25-30 cm, i z powodzeniem możemy sobie, wyhodować go w doniczce ustawionej na okiennym parapecie. Wysiew w doniczce możemy zacząć już w marcu. Majeranek ma wyrazisty, odrobinę słodkawy zapach i lekko szczypiący smak. Nadaje się głównie do ciężkich potraw: kiełbas, tłustych mięs, pasztetów, farszów mięsnych, wątrobianki, a także panierek i sosów. Jest niezbędnym składnikiem niektórych zup: flaczków, barszczu, grochówki, zupy kartoflanej czy jarzynowej. Można nim także aromatyzować ocet. Przyprawę dodajemy zwykle do potraw tuż przed podaniem. Majeranek dobrze komponuje się z takimi ziołami, jak: szałwia, rozmaryn i tymianek Majeranek reguluje trawienie, pomaga w nieżycie żołądka i chorobach układu pokarmowego, zalecany jest także przy biegunkach. Herbatka z ziela ma właściwości uspokajające, zaś olejek majerankowy, bywa używany do inhalacji przy nieżytach górnych dróg oddechowych. Możemy również zrobić maść majerankową, która jest doskonałym środkiem na dziecięce przeziębienia, typu katar. Aby otrzymać taką maść musimy utrzeć masło (masło nie może być solone) wraz z majerankiem w proporcji (1:1) i pozostawić ją do następnego dnia. Następnie topimy na maleńkim ogniu i odciskamy przez płótno. Do uzyskanej w ten sposób zielonkawej maści możemy dodać kroplę oleju majerankowego, sosnowego lub jałowcowego. Gdy już wszystko mamy gotowe, pozwalamy, by masa zastygła. Majerankową maścią smarujemy zakatarzony nos z zewnątrz i od środka. Pomaga także na stłuczenia i opuchnięcia. Starożytni wykorzystywali maść sporządzoną ze świeżego łoju, majeranku i innych ziół w leczeniu reumatyzmu. Używano go również przy leczeniu ran po ukąszeniu węży, owadów i skorpionów oraz uważano, że wzmacnia serce i poprawia sprawność umysłu. Benedyktyni od IX wieku produkowali - w znany tylko sobie sposób - likier majerankowy. W XVI wieku majeranek wykorzystywano jako tabakę. Żródło: JaGa [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom