Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1051440" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Martini</strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Ten ceniony na całym świecie trunek niebywale rozsławiła seria filmów o Jamesie Bondzie, który podkreślał aż 22 razy, by jego Martini serwować &#8222;wstrząśnięte, nie zmieszane&#8221;. Wstrząsanie powoduje bowiem zwiększone tarcie między łączonym z Martini lodem a wódką, dając w efekcie napowietrzony oraz lodowato zimny napój. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">W czym tkwi wyjątkowy smak oraz aromat wermutów Martini? Zawdzięczają go połączeniu ponad 40 składników roślinnych pochodzących z calego niemal świata. Wśród nich znależć można szlachetne zioła, delikatne kwiaty, aromatyczne korzenie, wonne przyprawy, a także dodatek z egzotycznych drzew oraz owoce cytrusowe. Na koniec dodawane są czysty naturalny alkohol i cukier, które konserwują roślinne aromaty. Gotowa mieszanka jest odstawiana, aby smaki się połączyły, a następnie schładzana do temperatury nieco powyżej punktu zamarzania. Po przejściu ostatecznej kontroli wermuty Martini przelewane są do butelek.</span></span></p><p></p><p><strong><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Wśród Martini wyróżniamy:</span></span></strong></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Martini Bianco</strong> – łagodne, ze słodką nutą smakową, otrzymywane przez połączenie włoskiego białego wytrawnego wina gronowego z aromatycznymi ziołami i odrobiną wanilii. Jego ziołowo-korzenny aromat nadaje drinkom delikatny orzeżwiający aromat.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Martini Rosso</strong> – aromatyczne, odświeżające i pobudzające o głębokiej, ciemnoczerwonej barwie. Charakteryzuje je połączenie lekkiej goryczki i słodyczy delikatnego wina.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Rosato</strong> – to korzenny trunek łączący głębię ziół i równowagę delikatnego, włoskiego różowego wina gronowego. Stanowi podstawę wielu drinków. Często łączy się go z wódką i ginem. </span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Martini Extra Dry</strong> – charakterystyczne ze względu na swój słomkowy kolor i świeży owocowy aromat. Uznawane jest za niezrównany aperitif, pobudzający trawienie. </span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"></span></span></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Trzy sposoby picia Martini </strong></span></span>> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Martini z lodem</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Martini Long – podawane jako szprycer z gazowaną wodą mineralną lub z ulubionym sokiem bądż napojem chłodzącym</span></span></li> <li data-xf-list-type="ul"><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Koktajle Martini</span></span></li> </ul><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px"><strong>Wielowiekowa tradycja. </strong></span></span><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Historia wermutów, a dokładniej aromatycznych win, sięga starożytności. Już Hipokrates miał w zwyczaju doprawiać wino migdałami i ziołami. W świecie antycznym tego rodzaju praktyki były powszechne. Rzymscy arystokraci, aby uszlachetnić smak gronowych alkoholi, dodawali do nich zioła i przyprawy. Przez kolejne wieki mistrzowie destylacji z regionu piemonckiego w północnych Włoszech udoskonalali przepisy. Receptury zbliżone do współczesnych wermutów pochodzą z XVI wieku. Historia tego szlachetnego trunku zaczęła się jednak w 1786 roku, kiedy to pewien turyński kupiec, Antonio Benedetto Carnapo, stworzoną przez siebie kompozycję białego wina oraz wyciągów z ponad 30 ziół i przypraw nazwał &#8222;Wermouth&#8221; (od niemieckiego słowa określającego gorzkawe zioło – piołun. Nowy alkohol bardzo szybko podbił włoski rynek, uzyskując, między innymi, rangę &#8222;dworskiego aperitifu&#8221;. Światowa ekspansja wermutów rozpoczęła się jednak blisko 100 lat póżniej. Wówczas to narodziła się jedna z najsłynniejszych na świecie firm produkujących te szlachetne trunki – Martini & Rossi.</span></span></p><p></p><p><span style="font-family: 'Times New Roman'"><span style="font-size: 26px">Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</span></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1051440, member: 10341"] [B]Martini[/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Ten ceniony na całym świecie trunek niebywale rozsławiła seria filmów o Jamesie Bondzie, który podkreślał aż 22 razy, by jego Martini serwować „wstrząśnięte, nie zmieszane”. Wstrząsanie powoduje bowiem zwiększone tarcie między łączonym z Martini lodem a wódką, dając w efekcie napowietrzony oraz lodowato zimny napój. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]W czym tkwi wyjątkowy smak oraz aromat wermutów Martini? Zawdzięczają go połączeniu ponad 40 składników roślinnych pochodzących z calego niemal świata. Wśród nich znależć można szlachetne zioła, delikatne kwiaty, aromatyczne korzenie, wonne przyprawy, a także dodatek z egzotycznych drzew oraz owoce cytrusowe. Na koniec dodawane są czysty naturalny alkohol i cukier, które konserwują roślinne aromaty. Gotowa mieszanka jest odstawiana, aby smaki się połączyły, a następnie schładzana do temperatury nieco powyżej punktu zamarzania. Po przejściu ostatecznej kontroli wermuty Martini przelewane są do butelek.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [B][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Wśród Martini wyróżniamy:[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][/B] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Martini Bianco[/B] – łagodne, ze słodką nutą smakową, otrzymywane przez połączenie włoskiego białego wytrawnego wina gronowego z aromatycznymi ziołami i odrobiną wanilii. Jego ziołowo-korzenny aromat nadaje drinkom delikatny orzeżwiający aromat.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Martini Rosso[/B] – aromatyczne, odświeżające i pobudzające o głębokiej, ciemnoczerwonej barwie. Charakteryzuje je połączenie lekkiej goryczki i słodyczy delikatnego wina.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Rosato[/B] – to korzenny trunek łączący głębię ziół i równowagę delikatnego, włoskiego różowego wina gronowego. Stanowi podstawę wielu drinków. Często łączy się go z wódką i ginem. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Martini Extra Dry[/B] – charakterystyczne ze względu na swój słomkowy kolor i świeży owocowy aromat. Uznawane jest za niezrównany aperitif, pobudzający trawienie. [/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Trzy sposoby picia Martini [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE]>[LIST][*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Martini z lodem[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Martini Long – podawane jako szprycer z gazowaną wodą mineralną lub z ulubionym sokiem bądż napojem chłodzącym[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [*][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Koktajle Martini[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/LIST] [FONT=Times New Roman][SIZE=12][B]Wielowiekowa tradycja. [/B][/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE][FONT=Times New Roman][SIZE=12]Historia wermutów, a dokładniej aromatycznych win, sięga starożytności. Już Hipokrates miał w zwyczaju doprawiać wino migdałami i ziołami. W świecie antycznym tego rodzaju praktyki były powszechne. Rzymscy arystokraci, aby uszlachetnić smak gronowych alkoholi, dodawali do nich zioła i przyprawy. Przez kolejne wieki mistrzowie destylacji z regionu piemonckiego w północnych Włoszech udoskonalali przepisy. Receptury zbliżone do współczesnych wermutów pochodzą z XVI wieku. Historia tego szlachetnego trunku zaczęła się jednak w 1786 roku, kiedy to pewien turyński kupiec, Antonio Benedetto Carnapo, stworzoną przez siebie kompozycję białego wina oraz wyciągów z ponad 30 ziół i przypraw nazwał „Wermouth” (od niemieckiego słowa określającego gorzkawe zioło – piołun. Nowy alkohol bardzo szybko podbił włoski rynek, uzyskując, między innymi, rangę „dworskiego aperitifu”. Światowa ekspansja wermutów rozpoczęła się jednak blisko 100 lat póżniej. Wówczas to narodziła się jedna z najsłynniejszych na świecie firm produkujących te szlachetne trunki – Martini & Rossi.[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [FONT=Times New Roman][SIZE=12]Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie[/SIZE][/FONT][SIZE=12][/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom