Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1054059" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ogólne uwagi o drobiu</strong></p><p></p><p></p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeśli przed przyrządzeniem (gotowanie, smażenie, pieczenie) zanurzy się je kilka razy na przemian w gorącej oraz zimnej wodzie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Piersi kurczaka będą delikatne i soczyste, jeśli poleje się je maślanką i odstawi na 2 godziny do lodówki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Żeby filety z kurczaka zachowały soczystość, można je przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem.</li> <li data-xf-list-type="ul">Tłuszcz z piekącego się drobiu nie będzie pryskał, jeśli przykryjemy mięso folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Zdejmujemy ją 30 minut przed końcem pieczenia, aby skórka się ładnie zrumieniła.</li> <li data-xf-list-type="ul">Żeby drób był soczysty, w trakcie pieczenia trzeba do często podlewać wytwarzającym się sosem. Do tego celu można też użyć bulionu, wina lub gorącej wody.</li> <li data-xf-list-type="ul">Drób będzie miał pięknie zrumienioną skórkę, jeśli natrze się umytą, osuszoną tuszkę miodem lub cukrem i na kilka godzin odstawi do lodówki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Drób będzie wyjątkowo chrupiący, jeśli 10 minut przed końcem pieczenia posmaruje się go zimną słoną wodą lub piwem i zwiększy temperaturę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli kurczaka posmaruje się sokiem z cytryny, w trakcie pieczenia uzyska ładny jasny kolor.</li> <li data-xf-list-type="ul">Skórka z pieczonej gęsi będzie bardziej chrupiąca, jeśli 15 minut przed końcem pieczenia spryskamy ją lodowatą wodą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli kotlety lub obsmażane udka przywierają do patelni, to znak, że tłuszcz jest za mało rozgrzany. Trzeba je zdjąć z patelni i włożyć ponownie, gdy tłuszcz jest już gorący.</li> <li data-xf-list-type="ul">Po wyjęciu z piekarnika upieczony drób powinien postać 10 – 15 minut, aby soki równo się rozłożyły i nie wypłynęły podczas krojenia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kurczaka wypełnia się farszem w &frac34; , bo nadzienie pęcznieje podczas pieczenia, a skórka i mięso się kurczą.</li> <li data-xf-list-type="ul">Im więcej jajek doda się do farszu, tym będzie on twardszy po upieczeniu, a więc łatwiejszy do krojenia.</li> </ul><p>Źródło: Poradnik pani domu</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1054059, member: 10341"] [B]Ogólne uwagi o drobiu[/B] [LIST][*]Mięso drobiowe będzie kruche i delikatne, jeśli przed przyrządzeniem (gotowanie, smażenie, pieczenie) zanurzy się je kilka razy na przemian w gorącej oraz zimnej wodzie. [*]Piersi kurczaka będą delikatne i soczyste, jeśli poleje się je maślanką i odstawi na 2 godziny do lodówki. [*]Żeby filety z kurczaka zachowały soczystość, można je przed pieczeniem posmarować roztrzepanym białkiem. [*]Tłuszcz z piekącego się drobiu nie będzie pryskał, jeśli przykryjemy mięso folią aluminiową (błyszczącą stroną do środka). Zdejmujemy ją 30 minut przed końcem pieczenia, aby skórka się ładnie zrumieniła. [*]Żeby drób był soczysty, w trakcie pieczenia trzeba do często podlewać wytwarzającym się sosem. Do tego celu można też użyć bulionu, wina lub gorącej wody. [*]Drób będzie miał pięknie zrumienioną skórkę, jeśli natrze się umytą, osuszoną tuszkę miodem lub cukrem i na kilka godzin odstawi do lodówki. [*]Drób będzie wyjątkowo chrupiący, jeśli 10 minut przed końcem pieczenia posmaruje się go zimną słoną wodą lub piwem i zwiększy temperaturę. [*]Jeśli kurczaka posmaruje się sokiem z cytryny, w trakcie pieczenia uzyska ładny jasny kolor. [*]Skórka z pieczonej gęsi będzie bardziej chrupiąca, jeśli 15 minut przed końcem pieczenia spryskamy ją lodowatą wodą. [*]Jeśli kotlety lub obsmażane udka przywierają do patelni, to znak, że tłuszcz jest za mało rozgrzany. Trzeba je zdjąć z patelni i włożyć ponownie, gdy tłuszcz jest już gorący. [*]Po wyjęciu z piekarnika upieczony drób powinien postać 10 – 15 minut, aby soki równo się rozłożyły i nie wypłynęły podczas krojenia. [*]Kurczaka wypełnia się farszem w ¾ , bo nadzienie pęcznieje podczas pieczenia, a skórka i mięso się kurczą. [*]Im więcej jajek doda się do farszu, tym będzie on twardszy po upieczeniu, a więc łatwiejszy do krojenia. [/LIST] Źródło: Poradnik pani domu [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom