Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1055431" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Ciecierzyca</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Skąd nazwa? </strong>Pochodzi od łacińskiego słowa &#8222;cicer&#8221; W języku polskim ciecierzyca zwana jest popularnie cieciorką lub grochem włoskim.</p><p></p><p> <strong>Walory zdrowotne. </strong>Zawiera cenne białka roślinne (25%), więc może zastępować mięso. Jest żródłem mikro-i makroelementów. Wzmacnia odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu we krwi.</p><p></p><p> <strong>Gdzie kupić? </strong>W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są dwie odmiany ciecierzycy: żółtawo -beżowa (kabuli), uprawiana w basenie Morza Śródziemnego i w Ameryce Południowej, oraz desi – mniejsza i ciemniejsza, pochodząca ze Środkowego Wschodu, Australii i Afryki. Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo. </p><p></p><p> <strong>Suszoną ciecierzycę, </strong>podobnie jak fasolę należy przed gotowaniem moczyć około 12 godzin, a ziarna, które wypłyną na powierzchnię, wyrzucić. Pozostałe zalać świeżą wodą i gotować 30 – 40 minut. </p><p></p><p> <strong>Szybkie gotowanie. </strong>Jeśli nie mamy czasu, najlepiej wykorzystać ciecierzycę z puszki. Wystarczy ja tylko podgrzać.</p><p></p><p> <strong>Przydatność do spożycia. </strong>Ciecierzycę można przechowywać w ciemnym i suchym miejscu nawet przez kilkanaście miesięcy. </p><p></p><p> <strong>Do pieczenia. </strong>Drobno zmielona i uprażona mąka z ciecierzycy ma lekko orzechowy aromat. Świetnie nadaje się na naleśniki, pizzę lub do ciast. Jest też znakomitym zagęstnikiem do zup i sosów (można wymieszać ją z innym gatunkiem mąki). Warto przygotować ją samodzielnie, mieląc ziarna ciecierzycy w elektrycznym młynku o dużej mocy. <strong> Rada:</strong> Mąka z ciecierzycy nie zawiera glutenu. Stosowana jest też jako zamiennik jaj.</p><p></p><p> <strong>Soczyste kotlety. </strong>Ciecierzycę ugotować i zmiksować, masę wymieszać z pokrojonym czosnkiem, kminem rzymskim, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Uformować małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju.</p><p></p><p> <strong>Pikantna pasta humus. </strong>Humus, czyli aromatyczne purée z ciecierzycy i delikatnej pasty sezamowej tahini, jadany jest przede wszystkim w Turcji i krajach arabskich jako dodatek na przykład do podpłomyków i surowych warzyw. </p><p></p><p> <strong>Chrupiące kulki. </strong>Kulki z pikantnego purée z ciecierzycy, zwane falafel, smaży się na głębokim oleju i podaje z sosem jogurtowym lub jak kebab – z pomidorami, cebulą, sosem jogurtowym i na przykład pitą.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1055431, member: 10341"] [B]Ciecierzyca[/B] [B] [/B] [B]Skąd nazwa? [/B]Pochodzi od łacińskiego słowa „cicer” W języku polskim ciecierzyca zwana jest popularnie cieciorką lub grochem włoskim. [B]Walory zdrowotne. [/B]Zawiera cenne białka roślinne (25%), więc może zastępować mięso. Jest żródłem mikro-i makroelementów. Wzmacnia odporność organizmu i obniża poziom cholesterolu we krwi. [B]Gdzie kupić? [/B]W supermarketach i sklepach ze zdrową żywnością dostępne są dwie odmiany ciecierzycy: żółtawo -beżowa (kabuli), uprawiana w basenie Morza Śródziemnego i w Ameryce Południowej, oraz desi – mniejsza i ciemniejsza, pochodząca ze Środkowego Wschodu, Australii i Afryki. Niedojrzałe nasiona ciecierzycy można jeść na surowo. [B]Suszoną ciecierzycę, [/B]podobnie jak fasolę należy przed gotowaniem moczyć około 12 godzin, a ziarna, które wypłyną na powierzchnię, wyrzucić. Pozostałe zalać świeżą wodą i gotować 30 – 40 minut. [B]Szybkie gotowanie. [/B]Jeśli nie mamy czasu, najlepiej wykorzystać ciecierzycę z puszki. Wystarczy ja tylko podgrzać. [B]Przydatność do spożycia. [/B]Ciecierzycę można przechowywać w ciemnym i suchym miejscu nawet przez kilkanaście miesięcy. [B]Do pieczenia. [/B]Drobno zmielona i uprażona mąka z ciecierzycy ma lekko orzechowy aromat. Świetnie nadaje się na naleśniki, pizzę lub do ciast. Jest też znakomitym zagęstnikiem do zup i sosów (można wymieszać ją z innym gatunkiem mąki). Warto przygotować ją samodzielnie, mieląc ziarna ciecierzycy w elektrycznym młynku o dużej mocy. [B] Rada:[/B] Mąka z ciecierzycy nie zawiera glutenu. Stosowana jest też jako zamiennik jaj. [B]Soczyste kotlety. [/B]Ciecierzycę ugotować i zmiksować, masę wymieszać z pokrojonym czosnkiem, kminem rzymskim, posiekaną kolendrą lub natką pietruszki. Uformować małe kotlety i smażyć na rozgrzanym oleju. [B]Pikantna pasta humus. [/B]Humus, czyli aromatyczne purée z ciecierzycy i delikatnej pasty sezamowej tahini, jadany jest przede wszystkim w Turcji i krajach arabskich jako dodatek na przykład do podpłomyków i surowych warzyw. [B]Chrupiące kulki. [/B]Kulki z pikantnego purée z ciecierzycy, zwane falafel, smaży się na głębokim oleju i podaje z sosem jogurtowym lub jak kebab – z pomidorami, cebulą, sosem jogurtowym i na przykład pitą. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom