Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1057532" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Nie trać głowy, zdążysz!</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli w połowie grudnia zrobisz na kartce szczegółowy spis potraw, które w tym roku znajdą się na Twoim stole, będziesz miała ustalony plan zakupów. W ten sposób unikniesz marnowania czasu i pieniędzy. Przy okazji codziennych zakupów zgromadzisz w spiżarni wszystkie bakalie, mak grzyby, korniszony, czekoladę, kukurydzę w puszce itp. drobiazgi. W ostatniej chwili kupuj wędliny, pieczywo, ryby, sałaty.</li> <li data-xf-list-type="ul">Wszystko, co zaczniesz – dokończ. Zaczęłaś czyszczenie sreber, wyczyść wszystkie. Uprałaś obrusy, zanieś je do magla. Kupiłaś śledzie, oczyść je, włóż od razu do marynaty, zawiń rolmopsy.</li> <li data-xf-list-type="ul">Umów się ze sobą, co zrobisz w dniu Wigilii. Nie odkładaj niczego z dnia na dzień, bo usiądziesz do stołu wykończona. W Wigilię smaż ryby (ale te w galarecie zrób dzień wcześniej, także paszteciki upiecz wcześniej, potem je tylko odgrzejesz w piekarniku), gotuj barszcz, lep uszka. W żadnym wypadku nie planuj na Wigilię pieczenia ciast, bo wszystko zabiera znacznie więcej czasu, niżby się wydawało.</li> <li data-xf-list-type="ul">Kup już teraz wszystkie napoje, soki, wodę mineralną, alkohol. Tuż przed świętami w sklepach są kolejki.</li> <li data-xf-list-type="ul">Upewnij się, czy w domu masz odpowiedni zapas mąki, cukru, herbaty. Te produkty są na ogół w domu i pewnie nie trafiły na listę zakupów.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sprawdź czy lampki choinkowe nie przepaliły się, a bombki przechowały w dobrym stanie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Trzy dni przed Wigilią możesz upiec biszkopt, pasztet. Krem do tortu zrobisz dzień przed Wigilią. Dzień przed Wigilią możesz też upiec wszystkie mięsa i drób.</li> <li data-xf-list-type="ul">Sprawdź garderobę swoją i rodziny. Może trzeba uprać jeszcze bluzki, koszule, oddać marynarkę do pralni?</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie zwlekaj z zaproszeniem gości. Połowa grudnia, to właściwa pora, by uzgodnić z rodziną i przyjaciółmi, jakie mają świąteczne plany i czy zjedzą w Twoim domu obiad, śniadanie, czy tylko wypiją popołudniową herbatkę.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli masz trudności z rozpoczęciem jakiejś nielubianej pracy – praniem firanek, odkurzaniem książek, froterowaniem parkietu – zacznij świąteczne przygotowania właśnie od tego. Reszta wyda Ci się samą przyjemnością.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pięć dni przed świętami zrób rzetelny rachunek sumienia: co już zrobiłaś, co zrobisz dzisiaj, jutro, a co za trzy dni. Spisz to na kartce i każdego dnia wykreślaj wypełnione zadania. Pamiętaj, ze sprawy pozostawione samym sobie mają tendencję, aby zamieniać się ze złych na jeszcze gorsze. A spokojnie zaplanowane świąteczne przygotowania – całe zamieszania w kuchni, próbowanie, zakupy, ubieranie choinki – to dla dzieci najmilsza część świąt, bo samo siedzenie przy stole najmłodszym nie wydaje się już takie ciekawe i ważne.</li> <li data-xf-list-type="ul">Pamiętaj o dobrym zaopatrzeniu nawet w pieczywo. Odświeżysz je najwyżej w piekarniku, a czas, który straciłabyś na poszukiwanie bochenka chleba, przeznacz na gry z dziećmi. Boże Narodzenie, to święta naszych dzieci.</li> </ul><p> Źródło: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1057532, member: 10341"] [B]Nie trać głowy, zdążysz![/B] [B] [/B] [LIST][*]Jeśli w połowie grudnia zrobisz na kartce szczegółowy spis potraw, które w tym roku znajdą się na Twoim stole, będziesz miała ustalony plan zakupów. W ten sposób unikniesz marnowania czasu i pieniędzy. Przy okazji codziennych zakupów zgromadzisz w spiżarni wszystkie bakalie, mak grzyby, korniszony, czekoladę, kukurydzę w puszce itp. drobiazgi. W ostatniej chwili kupuj wędliny, pieczywo, ryby, sałaty. [*]Wszystko, co zaczniesz – dokończ. Zaczęłaś czyszczenie sreber, wyczyść wszystkie. Uprałaś obrusy, zanieś je do magla. Kupiłaś śledzie, oczyść je, włóż od razu do marynaty, zawiń rolmopsy. [*]Umów się ze sobą, co zrobisz w dniu Wigilii. Nie odkładaj niczego z dnia na dzień, bo usiądziesz do stołu wykończona. W Wigilię smaż ryby (ale te w galarecie zrób dzień wcześniej, także paszteciki upiecz wcześniej, potem je tylko odgrzejesz w piekarniku), gotuj barszcz, lep uszka. W żadnym wypadku nie planuj na Wigilię pieczenia ciast, bo wszystko zabiera znacznie więcej czasu, niżby się wydawało. [*]Kup już teraz wszystkie napoje, soki, wodę mineralną, alkohol. Tuż przed świętami w sklepach są kolejki. [*]Upewnij się, czy w domu masz odpowiedni zapas mąki, cukru, herbaty. Te produkty są na ogół w domu i pewnie nie trafiły na listę zakupów. [*]Sprawdź czy lampki choinkowe nie przepaliły się, a bombki przechowały w dobrym stanie. [*]Trzy dni przed Wigilią możesz upiec biszkopt, pasztet. Krem do tortu zrobisz dzień przed Wigilią. Dzień przed Wigilią możesz też upiec wszystkie mięsa i drób. [*]Sprawdź garderobę swoją i rodziny. Może trzeba uprać jeszcze bluzki, koszule, oddać marynarkę do pralni? [*]Nie zwlekaj z zaproszeniem gości. Połowa grudnia, to właściwa pora, by uzgodnić z rodziną i przyjaciółmi, jakie mają świąteczne plany i czy zjedzą w Twoim domu obiad, śniadanie, czy tylko wypiją popołudniową herbatkę. [*]Jeśli masz trudności z rozpoczęciem jakiejś nielubianej pracy – praniem firanek, odkurzaniem książek, froterowaniem parkietu – zacznij świąteczne przygotowania właśnie od tego. Reszta wyda Ci się samą przyjemnością. [*]Pięć dni przed świętami zrób rzetelny rachunek sumienia: co już zrobiłaś, co zrobisz dzisiaj, jutro, a co za trzy dni. Spisz to na kartce i każdego dnia wykreślaj wypełnione zadania. Pamiętaj, ze sprawy pozostawione samym sobie mają tendencję, aby zamieniać się ze złych na jeszcze gorsze. A spokojnie zaplanowane świąteczne przygotowania – całe zamieszania w kuchni, próbowanie, zakupy, ubieranie choinki – to dla dzieci najmilsza część świąt, bo samo siedzenie przy stole najmłodszym nie wydaje się już takie ciekawe i ważne. [*]Pamiętaj o dobrym zaopatrzeniu nawet w pieczywo. Odświeżysz je najwyżej w piekarniku, a czas, który straciłabyś na poszukiwanie bochenka chleba, przeznacz na gry z dziećmi. Boże Narodzenie, to święta naszych dzieci. [/LIST] Źródło: „Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom