Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1060679" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Włoski słowniczek kulinarny – część pierwsza</strong></p><p> </p><p></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Agnoletti – </strong>rodzaj pierożków nadziewanych mięsem, grzybami lub warzywami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Al forno –</strong> dosłownie znaczy z pieca. Pojęciem tym określa się wszystkie potrawy zapiekane w piekarniku.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Alla fiorentina – </strong>od Florencji wzięło swe nazwy wiele typowych dla jej okolic potraw, np. omlet z sercami karczochów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Antipasti –</strong> przystawki. Nawet w kuchni staropolskiej nazywano przekąski antypastami.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Al Sugo –</strong> potrawy podawane z sosem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Bella Rosina (Piękna Rozyna) –</strong> smaczny deser z obgotowanych w syropie i zalanych owocową galaretką jabłek. Bella Rosina podawana jest mocno schłodzona, z bitą śmietaną lub polana sosem waniliowym.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Caponatina –</strong> sałatka ze smażonych na oliwie bakłażanów, papryki, cebuli, pomidorów, selera naciowego z dodatkiem kaparów oraz oliwek. Sałatkę doprawia się octem winnym, solą oraz pieprzem i podaje na ciepło lub zimno.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Chipolata –</strong> surowe, maleńkie kiełbaski wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Podaje się je smażone, z sosem pomidorowym.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Coppa –</strong> surowa, suszona na powietrzu przez długi czas, szynka. Coppa podobna jest w smaku do szynki parmeńskiej.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Cotechino –</strong> surowa kiełbasa wieprzowa, którą w Rzymie zalicza się do tradycyjnego menu sylwestrowego. Podaje się ją gotowaną z marynowanymi warzywami i zielonym sosem (salsa verde).</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Crostini –</strong> grzanka złożona z dwóch kromek chleba tostowego, między które wkładać można m.in. szynkę, anchois, makrele, kraby ( w połączeniu z żółtym serem), a następnie zapieka w piekarniku.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Cykata (succada) –</strong> kandyzowane skórki owocu drzewa zwanego cytronem. Dodaje się je do ciast wraz z innymi bakaliami. Cykata znana już była w kuchni staropolskiej.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Fettucine –</strong> łazanki podawane z sosem mięsnym i pomidorami, posypane serem.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Fritto misto di mare –</strong> ryba smażona w cieście naleśnikowym, podawana z zieloną sałatą, sosem pomidorowym i ćwiartkami cytryny. W kuchni włoskiej popularne są także warzywa smażone w cieście – potrawa nazywa się wówczas fritto misto di verdura- lub owoce morza smażone w cieście, czyli fritto di mare.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Gnocchi –</strong> kluski z kaszy manny z dodatkiem utartego żółtego sera, jajek, mleka i przypraw (lub z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek). Podaje się je polane sosem pomidorowym, posypane parmezanem lub zapiekane.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Ossobucco –</strong> obsmażona i uduszona w białym winie gicz cielęca. Podaje się ją z ryżem zabarwionym szafranem. Należy do najpopularniejszych włoskich specjałów.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong> Pannetone –</strong> baby drożdżowe pieczone z dużą ilością żółtek oraz bakalii, tradycyjnie podawane na Boże Narodzenie. Obecnie najczęściej kupuje się je w cukierniach.</li> <li data-xf-list-type="ul"><strong>Papatacze –</strong> odmiana ciastek półfrancuskich o smaku cynamonowym, pokrytych lukrem cytrynowym.</li> </ul><p> Żródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1060679, member: 10341"] [B]Włoski słowniczek kulinarny – część pierwsza[/B] [LIST][*][B]Agnoletti – [/B]rodzaj pierożków nadziewanych mięsem, grzybami lub warzywami. [*][B]Al forno –[/B] dosłownie znaczy z pieca. Pojęciem tym określa się wszystkie potrawy zapiekane w piekarniku. [*][B]Alla fiorentina – [/B]od Florencji wzięło swe nazwy wiele typowych dla jej okolic potraw, np. omlet z sercami karczochów. [*][B]Antipasti –[/B] przystawki. Nawet w kuchni staropolskiej nazywano przekąski antypastami. [*][B]Al Sugo –[/B] potrawy podawane z sosem. [*][B]Bella Rosina (Piękna Rozyna) –[/B] smaczny deser z obgotowanych w syropie i zalanych owocową galaretką jabłek. Bella Rosina podawana jest mocno schłodzona, z bitą śmietaną lub polana sosem waniliowym. [*][B]Caponatina –[/B] sałatka ze smażonych na oliwie bakłażanów, papryki, cebuli, pomidorów, selera naciowego z dodatkiem kaparów oraz oliwek. Sałatkę doprawia się octem winnym, solą oraz pieprzem i podaje na ciepło lub zimno. [*][B]Chipolata –[/B] surowe, maleńkie kiełbaski wieprzowe lub wieprzowo-wołowe. Podaje się je smażone, z sosem pomidorowym. [*][B]Coppa –[/B] surowa, suszona na powietrzu przez długi czas, szynka. Coppa podobna jest w smaku do szynki parmeńskiej. [*][B]Cotechino –[/B] surowa kiełbasa wieprzowa, którą w Rzymie zalicza się do tradycyjnego menu sylwestrowego. Podaje się ją gotowaną z marynowanymi warzywami i zielonym sosem (salsa verde). [*][B]Crostini –[/B] grzanka złożona z dwóch kromek chleba tostowego, między które wkładać można m.in. szynkę, anchois, makrele, kraby ( w połączeniu z żółtym serem), a następnie zapieka w piekarniku. [*][B]Cykata (succada) –[/B] kandyzowane skórki owocu drzewa zwanego cytronem. Dodaje się je do ciast wraz z innymi bakaliami. Cykata znana już była w kuchni staropolskiej. [*][B]Fettucine –[/B] łazanki podawane z sosem mięsnym i pomidorami, posypane serem. [*][B]Fritto misto di mare –[/B] ryba smażona w cieście naleśnikowym, podawana z zieloną sałatą, sosem pomidorowym i ćwiartkami cytryny. W kuchni włoskiej popularne są także warzywa smażone w cieście – potrawa nazywa się wówczas fritto misto di verdura- lub owoce morza smażone w cieście, czyli fritto di mare. [*][B]Gnocchi –[/B] kluski z kaszy manny z dodatkiem utartego żółtego sera, jajek, mleka i przypraw (lub z gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i jajek). Podaje się je polane sosem pomidorowym, posypane parmezanem lub zapiekane. [*][B]Ossobucco –[/B] obsmażona i uduszona w białym winie gicz cielęca. Podaje się ją z ryżem zabarwionym szafranem. Należy do najpopularniejszych włoskich specjałów. [*][B] Pannetone –[/B] baby drożdżowe pieczone z dużą ilością żółtek oraz bakalii, tradycyjnie podawane na Boże Narodzenie. Obecnie najczęściej kupuje się je w cukierniach. [*][B]Papatacze –[/B] odmiana ciastek półfrancuskich o smaku cynamonowym, pokrytych lukrem cytrynowym. [/LIST] Żródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom