Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1061248" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Włoski słowniczek kulinarny – część druga</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>*Pesto alla genovese – </strong>pikantny sos do makaronów i zup, przyrządzony ze zmiksowanego czosnku, bazylii, parmezanu i oliwy. W niektórych regionach do przyrządzenia sosu używa się także ostrej papryczki, orzechów włoskich, ziaren pinii lub migdałów. </p><p></p><p> <strong>*Piccalilli </strong>– warzywa marynowane w ostrym sosie musztardowym. Używa się do przygotowania sałatek lub podaje do wędlin i zimnych mięs.</p><p></p><p> <strong>*Piccata – </strong>smażony w cieście naleśnikowym cielęcy eskalop.</p><p></p><p> <strong>*Polenta – </strong>potrawa z gotowanej kaszy kukurydzianej. Podaje się ją na różne sposoby. Kiedy kasza wystygnie, można np. wyciąć z niej romby, panierować je w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor lub zapiekać z żółtym serem. Podaje się do mięs lub sałatek. Na Korsyce polentę przyrządza się z mąki z jadalnych kasztanów.</p><p></p><p> <strong>*Prosciutto – </strong>szynka, która jest cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. Surowe mięso naciera się specjalną mieszanką, odkłada do leżakowania, ponownie naciera i &#8222;prasuje&#8221;. Podaje się pokrojoną w cienkie, prawie przezroczyste plastry.</p><p></p><p> <strong>*Salami – </strong>sucha kiełbasa wytwarzana z surowego mięsa. Najostrzejsze w smaku salami to calabrese (salami kalabryjskie), przyprawiane ostrą papryką i czerwonym winem. Cacciatore to salami łagodne, wywodzące się z okolic Como. Delikatny smak ma także felinetti – salami z okolic Parmy. Jest lekko czosnkowe, z widocznymi ziarnami białego pieprzu. Bardzo znane salami toskańskie ma od kilkuset lat tę samą recepturę i jest w smaku lekko słodkawe.</p><p></p><p> <strong>*Salsiccie – </strong>świeża kiełbasa wieprzowa, przyprawiona czosnkiem i pieprzem. Podaje się gotowaną, pieczoną lub smażoną.</p><p></p><p> <strong>*Solferino – </strong>postna zupa, której nazwa pochodzi od nazwy wsi w Lombardii. Ziemniaki gotuje się z pomidorami, łączy z przesmażoną cebulą, zagęszcza zasmażką z mąki, doprawia do smaku solą, pieprzem oraz papryką, a na koniec dodaje pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. </p><p></p><p> <strong>*Stracciatella</strong> – rosół z gotowanymi w nim kluseczkami przyrządzonymi z mąki, jajek i utartego parmezanu. Do rosołu, w osobnej miseczce, podaje się utarty parmezan.</p><p></p><p> <strong>*Tutti frutti – </strong>lody z dodatkiem najróżniejszych, świeżych lub kandyzowanych owoców. Tą nazwą określa się też wieloowocowy kompot lub konfiturę.</p><p></p><p> <strong>*Zingara – </strong>pikantny pomidorowy sos z dodatkiem wędzonego ozora, szynki, grzybów, estragonu i ostrej papryki. Wykorzystywany jest jako dodatek do mięsa, drobiu lub kiełbasy. Kotlety cielęce a&#8217;la zingara szpikuje się gęsto paskami szynki i słoniny, a następnie zrumienia na maśle.</p><p></p><p> Żródło: Pani domu poleca</p><p></p><p> Bardzo przepraszam za te różniące się między sobą układem dwie części słowniczka, ale mój komputer nie uznaje moich dyspozycji. Całe szczęście, że nie zmienił treści (prawdopodobnie).</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1061248, member: 10341"] [B]Włoski słowniczek kulinarny – część druga[/B] [B]*Pesto alla genovese – [/B]pikantny sos do makaronów i zup, przyrządzony ze zmiksowanego czosnku, bazylii, parmezanu i oliwy. W niektórych regionach do przyrządzenia sosu używa się także ostrej papryczki, orzechów włoskich, ziaren pinii lub migdałów. [B]*Piccalilli [/B]– warzywa marynowane w ostrym sosie musztardowym. Używa się do przygotowania sałatek lub podaje do wędlin i zimnych mięs. [B]*Piccata – [/B]smażony w cieście naleśnikowym cielęcy eskalop. [B]*Polenta – [/B]potrawa z gotowanej kaszy kukurydzianej. Podaje się ją na różne sposoby. Kiedy kasza wystygnie, można np. wyciąć z niej romby, panierować je w jajku i bułce i smażyć na złoty kolor lub zapiekać z żółtym serem. Podaje się do mięs lub sałatek. Na Korsyce polentę przyrządza się z mąki z jadalnych kasztanów. [B]*Prosciutto – [/B]szynka, która jest cenionym, ale dosyć kosztownym przysmakiem rodem z Parmy. Surowe mięso naciera się specjalną mieszanką, odkłada do leżakowania, ponownie naciera i „prasuje”. Podaje się pokrojoną w cienkie, prawie przezroczyste plastry. [B]*Salami – [/B]sucha kiełbasa wytwarzana z surowego mięsa. Najostrzejsze w smaku salami to calabrese (salami kalabryjskie), przyprawiane ostrą papryką i czerwonym winem. Cacciatore to salami łagodne, wywodzące się z okolic Como. Delikatny smak ma także felinetti – salami z okolic Parmy. Jest lekko czosnkowe, z widocznymi ziarnami białego pieprzu. Bardzo znane salami toskańskie ma od kilkuset lat tę samą recepturę i jest w smaku lekko słodkawe. [B]*Salsiccie – [/B]świeża kiełbasa wieprzowa, przyprawiona czosnkiem i pieprzem. Podaje się gotowaną, pieczoną lub smażoną. [B]*Solferino – [/B]postna zupa, której nazwa pochodzi od nazwy wsi w Lombardii. Ziemniaki gotuje się z pomidorami, łączy z przesmażoną cebulą, zagęszcza zasmażką z mąki, doprawia do smaku solą, pieprzem oraz papryką, a na koniec dodaje pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. [B]*Stracciatella[/B] – rosół z gotowanymi w nim kluseczkami przyrządzonymi z mąki, jajek i utartego parmezanu. Do rosołu, w osobnej miseczce, podaje się utarty parmezan. [B]*Tutti frutti – [/B]lody z dodatkiem najróżniejszych, świeżych lub kandyzowanych owoców. Tą nazwą określa się też wieloowocowy kompot lub konfiturę. [B]*Zingara – [/B]pikantny pomidorowy sos z dodatkiem wędzonego ozora, szynki, grzybów, estragonu i ostrej papryki. Wykorzystywany jest jako dodatek do mięsa, drobiu lub kiełbasy. Kotlety cielęce a’la zingara szpikuje się gęsto paskami szynki i słoniny, a następnie zrumienia na maśle. Żródło: Pani domu poleca Bardzo przepraszam za te różniące się między sobą układem dwie części słowniczka, ale mój komputer nie uznaje moich dyspozycji. Całe szczęście, że nie zmienił treści (prawdopodobnie). [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom