Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1062560" data-attributes="member: 10341"><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p><strong>Zioła w kuchni</strong></p><p> </p><p></p><p> <em>Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano.</em></p><p> <em></em></p><p> <em></em>&quot;Każda kuchnia ma swoje ulubione zioła: majeranek, koperek, mięta i koperek na Bliskim Wschodzie i w Grecji używane są do potraw z baraniny; w Tajlandii liście kolendry zdobią prawie każde danie (...). Włosi lubią połączenie bazylii z pomidorami i rozmarynu z baraniną, Niemcy - cząbru z fasolą, Francuzi - estragonu z kurczakiem i kopru włoskiego z rybami&quot;. (<em>Wielka księga ingrediencji</em>, P.Dowell, A.Balley, Wiedza i Życie, 1992). Nasi przodkowie zaczynali od ziół rodzimych, dziko rosnących m.in. mięty, chrzanu, kminku, ale i do nas dotarły przyprawy <em>korzenne</em>. Nasz klimat nie zmusza nas do stosowania przypraw jako konserwantów, jak w kuchniach basenu śródziemnomorskiego czy Dalekiego Wschodu, gdzie warunki klimatyczne powodują szybkie psucie się produktów żywnościowych. W naszej kuchni przyprawy urozmaicają pożywienie, mają korzystny wpływ na układ trawienny: poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co w efekcie powoduje, że potrawy są łatwiej strawne.</p><p></p><p> </p><p> Przyprawy ziołowe podkreślają aromat potraw, dlatego ważny jest umiar w stosowaniu ziół silnie pachnących takich jak: lubczyk, majeranek, tymianek, rozmaryn, hyzop, szałwia czy laur. Przyprawy korzenne uzyskuje się poprzez suszenie części (kwiaty, nasiona, kora, liście, korzenie) roślin aromatycznych. Najpopularniejsze to: goździki, cynamon, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, szafran, wanilia.</p><p> Przyprawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach; przyprawy ziarniste mielić dopiero przed użyciem a świeże, zielone gałązki ziół dodawać do potraw pod koniec gotowania lub do już ugotowanych. Świeże zioła są lepsze niż suszone, dlatego warto mieć zimą w doniczkach zieloną pietruszkę, bazylię lub tymianek. Zioła suszone mają intensywniejszy smak i aromat, warto więc wiedzieć, że na 3 łyżki ziół świeżych, zamiennie stosuje się jedną łyżkę ziół suszonych.</p><p></p><p> </p><p> Człowiek zdrowy powinien używać przypraw ziołowych i korzennych, osoby chore (kłopoty żołądkowe, choroby nerek) powinny umiejętnie je stosować, ale na pewno się ich nie wyrzekać; zamiast ostrych przypraw takich jak chrzan, jałowiec, gorczyca czy papryka, używać łagodniejszych, ale pobudzających apetyt: lubczyk, estragon, melisa, bazylia i pietruszka.</p><p> Niektóre kuchnie wypracowały sobie mieszanki przyprawowe; uważa się, że łączenie mielonych przypraw jest sztuką co najmniej jak sporządzanie mieszanek herbaty czy perfum. Dokładne proporcje i skład mieszanek niejednokrotnie są tajemnicą danej kuchni. Oto najbardziej popularne mieszanki.</p><p></p><p> </p><p> <strong>Curry</strong> - pochodzi z Indii, chętnie stosowana w kuchniach Zachodu. W zależności od składników jest łagodna, ostra i piekąca. Podstawowe składniki: kurkuma, kardamon, kwiat i gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, imbir, kminek, goździki, pieprz, gorczyca. Hinduski ucierają tę mieszankę (na świeżo) w moździerzu.</p><p> <strong>Mixed herbs</strong> - mieszanka suszonych ziół: tymianek, majeranek, pietruszka, bazylia i rozmaryn. Stosowana do dań pikantnych.</p><p> <strong>Garam masala</strong> - ta <em>piekąca mieszanka</em> przygotowywana jest przez Hinduski na świeżo przez prażenie przypraw: kolendra, chili i czarny pieprz. Stosowana na Zachodzie głównie do hinduskich dań.</p><p> <strong>Chińska <em>5 smaków</em></strong> - mieszanka stosowana do pikantnych potraw kuchni wschodnich. Skład: anyż, biały pieprz, cynamon, goździki i nasiona kopru włoskiego.</p><p> <strong>Pickling spice</strong> - czarny pieprz, gorczyca, ziele angielskie, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i kolendra. Gotowa mieszanka nie mielonych przypraw do sosów, octów i marynat.</p><p> <strong>Bouquet garni</strong> - mieszanka ziół zawiniętych w gazę używana w kuchni francuskiej, hiszpańskiej. Podstawowe składniki to: tymianek, pietruszka i liść laurowy; ew. seler, czosnek, majeranek, cząber i rozmaryn.</p><p> <strong>Quatre epices</strong> - mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon (ew. imbir).</p><p> <strong>Zioła prowansalskie</strong> - tymianek, majeranek, estragon, jałowiec, lawenda, laur, rozmaryn i koper włoski. </p><p> </p><p> Oczywiście możemy spróbować własnych sił i z <em>fantazją</em> przygotować aromatyczne mieszanki ziołowe z ziół dostępnych w naszych ogrodach, takich jak pietruszka, koper, tymianek, bazylia, seler, por, szczypiorek czy rzeżucha. Dla tych, którzy chętnie stosowaliby zioła, ale nie mają rozeznania - oto małe abc - jakie zioło do jakiej potrawy? </p><p></p><p> <strong>Zupy</strong></p><p> - ziemniaczana - pietruszka, majeranek, zioła prowansalskie, pieprz biały i czarny</p><p> - kapuśniak - kminek, papryka, pieprz biały, cebula</p><p> - pomidorowa - bazylia, estragon, pietruszka, pieprz biały, papryka słodka</p><p> - rosół - zioła prowansalskie, kwiat gałki muszkatołowej, pietruszka, pieprz biały lub czarny</p><p> - fasolowa lub grochowa - pietruszka, bazylia, majeranek, pieprz biały lub czarny, chili</p><p> - kalafiorowa - pietruszka, pieprz biały, kwiat gałki muszkatołowej, cebula</p><p> - barszcz - czosnek, majeranek, pietruszka, liść laurowy, pieprz czarny.</p><p></p><p> <strong>Potrawy mięsne</strong></p><p> - baranina - zioła prowansalskie, kminek, imbir mielony, liść laurowy, goździki, ziele angielskie, cebula, czosnek, pieprz, rozmaryn</p><p> - cielęcina - bazylia, majeranek, lubczyk, szałwia, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek, goździki, pieprz, oregano</p><p> - wołowina - czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk, laur</p><p> - wieprzowina - chili, curry, czosnek, imbir, papryka, jałowiec, majeranek, ziele angielskie, pieprz</p><p> - golonka - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny cały, estragon, jagody jałowca, cebula i czosnek </p><p> - mielone mięso - majeranek, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, cebula</p><p> - dziczyzna - zioła prowansalskie, jałowiec, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, pietruszka, goździki, oregano, pieprz</p><p> - drób - pietruszka, majeranek, rozmaryn, szałwia, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz</p><p> - pasztet - imbir, gałka muszkatołowa, cebula, pieprz</p><p></p><p> <strong>Ryby</strong></p><p> - ryby smażone - curry, bazylia, imbir, tymianek, rozmaryn, pieprz</p><p> - ryby gotowane - pietruszka, jałowiec, pieprz</p><p> - galareta - liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jałowiec, cebula, pieprz, zioła prowansalskie</p><p></p><p> <strong>Potrawy z warzyw</strong></p><p> - buraki - liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz</p><p> - fasola biała - bazylia, gałka muszkatołowa, chili, pieprz, majeranek</p><p> - fasola szparagowa - cząber, majeranek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pietruszka, pieprz</p><p> - dania jednogarnkowe z ziemniakami - lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, cebula, chili, zioła prowansalskie</p><p> - kapusta biała - cebula, pieprz, gałka muszkatołowa</p><p> - kapusta czerwona - ziele angielskie, goździk, pieprz, liść laurowy</p><p> - ogórki - koper, papryka, pieprz, trybula</p><p></p><p> <strong>Sosy</strong></p><p> - koperkowy - koper, pieprz biały</p><p> - pomidorowy - estragon, lubczyk, pieprz, oregano</p><p> - do mięsa - zioła prowansalskie, oregano, curry, pieprz</p><p> - diabelski - przyprawy chińskie, pieprz, ostra papryka</p><p> - zielony - koper, estragon, pietruszka, szczypiorek, zioła prowansalskie</p><p> - ostry - chili, curry, papryka ostra, pieprz</p><p> - słodki - cynamon, mielone goździki, wanilia, anyż</p><p></p><p> <strong>Potrawy z jaj</strong></p><p> - majonez - curry, imbir, pieprz, czosnek</p><p> - jajecznica - cebula, szczypiorek, szałwia</p><p></p><p> <strong>Potrawy z sera</strong></p><p> - twarożek - kminek, pieprz, cebula, papryka słodka, imbir, oregano, szczypiorek, estragon</p><p></p><p> <strong>Sałatki</strong></p><p> - ziemniaczana - estragon, pietruszka, pieprz, szczypiorek, cebula, czosnek, bazylia, cząber, lubczyk</p><p> - ogórkowa - estragon, oregano, koper, pietruszka, szczypiorek, szałwia</p><p> - pomidorowa - estragon, pieprz, cebula, koper zielony</p><p> - ziołowa - bazylia, cząber, koper, estragon, lubczyk, szczypiorek, trybula, pieprz, cebula, czosnek</p><p> - z drobiu - pieprz, szałwia, przyprawy chińskie</p><p></p><p> <strong>Potrawy słodkie</strong></p><p> - budyń - anyż, cynamon, wanilia</p><p> - kompoty - goździki, wanilia, skórka pomarańczowa i cytrynowa, imbir</p><p> - wypieki (słodkie i wytrawne) - imbir, anyż, gałka muszkatołowa, goździki, mielone ziele angielskie, cynamon, skórka pomarańczowa i cytrynowa, czarnuszka</p><p> - grzane wino - cynamon, goździki, anyż, imbir</p><p></p><p> Żródło: kobieta.interia.pl</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1062560, member: 10341"] [B] [/B] [B] [/B] [B]Zioła w kuchni[/B] [B] [/B] [I]Zioła w kuchni stosowane były zawsze, ale tradycje kulinarne danego kraju czy narodu decydowały, jakie do czego dodawano. [/I]"Każda kuchnia ma swoje ulubione zioła: majeranek, koperek, mięta i koperek na Bliskim Wschodzie i w Grecji używane są do potraw z baraniny; w Tajlandii liście kolendry zdobią prawie każde danie (...). Włosi lubią połączenie bazylii z pomidorami i rozmarynu z baraniną, Niemcy - cząbru z fasolą, Francuzi - estragonu z kurczakiem i kopru włoskiego z rybami". ([I]Wielka księga ingrediencji[/I], P.Dowell, A.Balley, Wiedza i Życie, 1992). Nasi przodkowie zaczynali od ziół rodzimych, dziko rosnących m.in. mięty, chrzanu, kminku, ale i do nas dotarły przyprawy [I]korzenne[/I]. Nasz klimat nie zmusza nas do stosowania przypraw jako konserwantów, jak w kuchniach basenu śródziemnomorskiego czy Dalekiego Wschodu, gdzie warunki klimatyczne powodują szybkie psucie się produktów żywnościowych. W naszej kuchni przyprawy urozmaicają pożywienie, mają korzystny wpływ na układ trawienny: poprawiają apetyt, zwiększają wydzielanie śliny i soków żołądkowych, co w efekcie powoduje, że potrawy są łatwiej strawne. Przyprawy ziołowe podkreślają aromat potraw, dlatego ważny jest umiar w stosowaniu ziół silnie pachnących takich jak: lubczyk, majeranek, tymianek, rozmaryn, hyzop, szałwia czy laur. Przyprawy korzenne uzyskuje się poprzez suszenie części (kwiaty, nasiona, kora, liście, korzenie) roślin aromatycznych. Najpopularniejsze to: goździki, cynamon, pieprz, imbir, gałka muszkatołowa, ziele angielskie, szafran, wanilia. Przyprawy należy przechowywać w szczelnie zamkniętych, najlepiej szklanych pojemnikach; przyprawy ziarniste mielić dopiero przed użyciem a świeże, zielone gałązki ziół dodawać do potraw pod koniec gotowania lub do już ugotowanych. Świeże zioła są lepsze niż suszone, dlatego warto mieć zimą w doniczkach zieloną pietruszkę, bazylię lub tymianek. Zioła suszone mają intensywniejszy smak i aromat, warto więc wiedzieć, że na 3 łyżki ziół świeżych, zamiennie stosuje się jedną łyżkę ziół suszonych. Człowiek zdrowy powinien używać przypraw ziołowych i korzennych, osoby chore (kłopoty żołądkowe, choroby nerek) powinny umiejętnie je stosować, ale na pewno się ich nie wyrzekać; zamiast ostrych przypraw takich jak chrzan, jałowiec, gorczyca czy papryka, używać łagodniejszych, ale pobudzających apetyt: lubczyk, estragon, melisa, bazylia i pietruszka. Niektóre kuchnie wypracowały sobie mieszanki przyprawowe; uważa się, że łączenie mielonych przypraw jest sztuką co najmniej jak sporządzanie mieszanek herbaty czy perfum. Dokładne proporcje i skład mieszanek niejednokrotnie są tajemnicą danej kuchni. Oto najbardziej popularne mieszanki. [B]Curry[/B] - pochodzi z Indii, chętnie stosowana w kuchniach Zachodu. W zależności od składników jest łagodna, ostra i piekąca. Podstawowe składniki: kurkuma, kardamon, kwiat i gałka muszkatołowa, ziele angielskie, kolendra, imbir, kminek, goździki, pieprz, gorczyca. Hinduski ucierają tę mieszankę (na świeżo) w moździerzu. [B]Mixed herbs[/B] - mieszanka suszonych ziół: tymianek, majeranek, pietruszka, bazylia i rozmaryn. Stosowana do dań pikantnych. [B]Garam masala[/B] - ta [I]piekąca mieszanka[/I] przygotowywana jest przez Hinduski na świeżo przez prażenie przypraw: kolendra, chili i czarny pieprz. Stosowana na Zachodzie głównie do hinduskich dań. [B]Chińska [I]5 smaków[/I][/B] - mieszanka stosowana do pikantnych potraw kuchni wschodnich. Skład: anyż, biały pieprz, cynamon, goździki i nasiona kopru włoskiego. [B]Pickling spice[/B] - czarny pieprz, gorczyca, ziele angielskie, goździki, imbir, gałka muszkatołowa i kolendra. Gotowa mieszanka nie mielonych przypraw do sosów, octów i marynat. [B]Bouquet garni[/B] - mieszanka ziół zawiniętych w gazę używana w kuchni francuskiej, hiszpańskiej. Podstawowe składniki to: tymianek, pietruszka i liść laurowy; ew. seler, czosnek, majeranek, cząber i rozmaryn. [B]Quatre epices[/B] - mielony pieprz, gałka muszkatołowa, goździki i cynamon (ew. imbir). [B]Zioła prowansalskie[/B] - tymianek, majeranek, estragon, jałowiec, lawenda, laur, rozmaryn i koper włoski. Oczywiście możemy spróbować własnych sił i z [I]fantazją[/I] przygotować aromatyczne mieszanki ziołowe z ziół dostępnych w naszych ogrodach, takich jak pietruszka, koper, tymianek, bazylia, seler, por, szczypiorek czy rzeżucha. Dla tych, którzy chętnie stosowaliby zioła, ale nie mają rozeznania - oto małe abc - jakie zioło do jakiej potrawy? [B]Zupy[/B] - ziemniaczana - pietruszka, majeranek, zioła prowansalskie, pieprz biały i czarny - kapuśniak - kminek, papryka, pieprz biały, cebula - pomidorowa - bazylia, estragon, pietruszka, pieprz biały, papryka słodka - rosół - zioła prowansalskie, kwiat gałki muszkatołowej, pietruszka, pieprz biały lub czarny - fasolowa lub grochowa - pietruszka, bazylia, majeranek, pieprz biały lub czarny, chili - kalafiorowa - pietruszka, pieprz biały, kwiat gałki muszkatołowej, cebula - barszcz - czosnek, majeranek, pietruszka, liść laurowy, pieprz czarny. [B]Potrawy mięsne[/B] - baranina - zioła prowansalskie, kminek, imbir mielony, liść laurowy, goździki, ziele angielskie, cebula, czosnek, pieprz, rozmaryn - cielęcina - bazylia, majeranek, lubczyk, szałwia, zioła prowansalskie, rozmaryn, czosnek, goździki, pieprz, oregano - wołowina - czosnek, pieprz, zioła prowansalskie, lubczyk, laur - wieprzowina - chili, curry, czosnek, imbir, papryka, jałowiec, majeranek, ziele angielskie, pieprz - golonka - ziele angielskie, liść laurowy, pieprz czarny cały, estragon, jagody jałowca, cebula i czosnek - mielone mięso - majeranek, gałka muszkatołowa, tymianek, pieprz, cebula - dziczyzna - zioła prowansalskie, jałowiec, tymianek, rozmaryn, liść laurowy, pietruszka, goździki, oregano, pieprz - drób - pietruszka, majeranek, rozmaryn, szałwia, liść laurowy, ziele angielskie, pieprz - pasztet - imbir, gałka muszkatołowa, cebula, pieprz [B]Ryby[/B] - ryby smażone - curry, bazylia, imbir, tymianek, rozmaryn, pieprz - ryby gotowane - pietruszka, jałowiec, pieprz - galareta - liść laurowy, ziele angielskie, goździki, jałowiec, cebula, pieprz, zioła prowansalskie [B]Potrawy z warzyw[/B] - buraki - liść laurowy, ziele angielskie, goździki, pieprz - fasola biała - bazylia, gałka muszkatołowa, chili, pieprz, majeranek - fasola szparagowa - cząber, majeranek, gałka muszkatołowa, zioła prowansalskie, pietruszka, pieprz - dania jednogarnkowe z ziemniakami - lubczyk, liść laurowy, ziele angielskie, gałka muszkatołowa, pieprz, cebula, chili, zioła prowansalskie - kapusta biała - cebula, pieprz, gałka muszkatołowa - kapusta czerwona - ziele angielskie, goździk, pieprz, liść laurowy - ogórki - koper, papryka, pieprz, trybula [B]Sosy[/B] - koperkowy - koper, pieprz biały - pomidorowy - estragon, lubczyk, pieprz, oregano - do mięsa - zioła prowansalskie, oregano, curry, pieprz - diabelski - przyprawy chińskie, pieprz, ostra papryka - zielony - koper, estragon, pietruszka, szczypiorek, zioła prowansalskie - ostry - chili, curry, papryka ostra, pieprz - słodki - cynamon, mielone goździki, wanilia, anyż [B]Potrawy z jaj[/B] - majonez - curry, imbir, pieprz, czosnek - jajecznica - cebula, szczypiorek, szałwia [B]Potrawy z sera[/B] - twarożek - kminek, pieprz, cebula, papryka słodka, imbir, oregano, szczypiorek, estragon [B]Sałatki[/B] - ziemniaczana - estragon, pietruszka, pieprz, szczypiorek, cebula, czosnek, bazylia, cząber, lubczyk - ogórkowa - estragon, oregano, koper, pietruszka, szczypiorek, szałwia - pomidorowa - estragon, pieprz, cebula, koper zielony - ziołowa - bazylia, cząber, koper, estragon, lubczyk, szczypiorek, trybula, pieprz, cebula, czosnek - z drobiu - pieprz, szałwia, przyprawy chińskie [B]Potrawy słodkie[/B] - budyń - anyż, cynamon, wanilia - kompoty - goździki, wanilia, skórka pomarańczowa i cytrynowa, imbir - wypieki (słodkie i wytrawne) - imbir, anyż, gałka muszkatołowa, goździki, mielone ziele angielskie, cynamon, skórka pomarańczowa i cytrynowa, czarnuszka - grzane wino - cynamon, goździki, anyż, imbir Żródło: kobieta.interia.pl [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom