Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1070041" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Likier Cointreau</strong></p><p></p><p></p><p></p><p><em>Zaliczany do najlepszych klasycznych likierów na świecie, o subtelnym, czystym i świeżym zapachu pomarańczy i delikatnym korzennym smaku. Jak wiele innych, uważany za panaceum na smutki i lekarstwo na pobudzenie apetytu.</em></p><p></p><p>Cointreau (czyt, kłantro) to bezbarwny trunek o 40 % zawartości alkoholu. Należy do likierów typu Triple Sec ( to znaczy, że alkohol bazowy, z którego robi się likier, był trzykrotnie destylowany). Powstał w znanej dziś na całym świecie firmie gorzelniczej, założonej w 1849 roku, w Angers we Francji, przez braci Adolphe oraz Eduarda-Jeana Cointreau. W roku 1875 Eduard Cointreau, syn Eduarda-Jeana przejął działającą destylarnię i wkwintesencji smaku Cointreau. Chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością smaku słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych&#8221;.</p><p></p><p>Proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną. Wysuszone zielonobrązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowoczerwone skórki słodkich pomarańczy najpierw przechowywane są w specjalnych koszach, a następnie poddawane maceracji i destylowane w ognistoczerwonych miedzianych kadziach, aby wydobyć z nich każdą kroplę olejków eterycznych.</p><p></p><p>Od 1994 roku wytwarzany również w wersji Cointreau Lemon na bazie destylatów limonek i cytryn.</p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Od kilku lat ambasadorem likieru jest skandalizująca aktorka i modelka Dita von Teese. Jest podobno ulubionym trunkiem starych brytyjskich marynarzy, którzy w pubach sączą go w dużych szklankach z lodem. Dzięki modnemu serialowi &#8222;Seks w wielkim mieście&#8221; bardzo popularny stał się drink o nazwie Cosmopolitan, należy on również do ulubionych koktajli Madonny.</li> <li data-xf-list-type="ul">Cointreau doskonale komponuje się z gorzką czekoladą, a także z każdym sokiem, najlepiej świeżo wyciskanym, niesamowicie wprost wydobywającym smak likieru. Jest jednym z najczęściej używanych składników w wyrafinowanej kuchni francuskiej.</li> </ul><p>Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1070041, member: 10341"] [B]Likier Cointreau[/B] [I]Zaliczany do najlepszych klasycznych likierów na świecie, o subtelnym, czystym i świeżym zapachu pomarańczy i delikatnym korzennym smaku. Jak wiele innych, uważany za panaceum na smutki i lekarstwo na pobudzenie apetytu.[/I] Cointreau (czyt, kłantro) to bezbarwny trunek o 40 % zawartości alkoholu. Należy do likierów typu Triple Sec ( to znaczy, że alkohol bazowy, z którego robi się likier, był trzykrotnie destylowany). Powstał w znanej dziś na całym świecie firmie gorzelniczej, założonej w 1849 roku, w Angers we Francji, przez braci Adolphe oraz Eduarda-Jeana Cointreau. W roku 1875 Eduard Cointreau, syn Eduarda-Jeana przejął działającą destylarnię i wkwintesencji smaku Cointreau. Chciałem połączyć krystaliczną przejrzystość z subtelnością smaku słodkich i gorzkich skórek pomarańczowych”. Proces produkcji jest pilnie strzeżoną tajemnicą rodzinną. Wysuszone zielonobrązowe skórki gorzkich pomarańczy oraz pomarańczowoczerwone skórki słodkich pomarańczy najpierw przechowywane są w specjalnych koszach, a następnie poddawane maceracji i destylowane w ognistoczerwonych miedzianych kadziach, aby wydobyć z nich każdą kroplę olejków eterycznych. Od 1994 roku wytwarzany również w wersji Cointreau Lemon na bazie destylatów limonek i cytryn. [LIST][*]Od kilku lat ambasadorem likieru jest skandalizująca aktorka i modelka Dita von Teese. Jest podobno ulubionym trunkiem starych brytyjskich marynarzy, którzy w pubach sączą go w dużych szklankach z lodem. Dzięki modnemu serialowi „Seks w wielkim mieście” bardzo popularny stał się drink o nazwie Cosmopolitan, należy on również do ulubionych koktajli Madonny. [*]Cointreau doskonale komponuje się z gorzką czekoladą, a także z każdym sokiem, najlepiej świeżo wyciskanym, niesamowicie wprost wydobywającym smak likieru. Jest jednym z najczęściej używanych składników w wyrafinowanej kuchni francuskiej. [/LIST] Żródło: miesięcznik Moje Gotowanie [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom