Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1072106" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Magia kawy</strong></p><p> </p><p></p><p> W królestwie smaków i aromatów jest też zaczarowana kraina kawy. Kto raz odnalazł do niej drogę, będzie tam chciał wracać stale&#8230;</p><p></p><p> Nie ulega wątpliwości, że bardzo wielu pasjonatów kawy uwiódł najpierw jej aromat. Któż z nas nie pamięta z najwcześniejszego dzieciństwa tak magicznego przedmiotu jak młynek do kawy – pachnący, skrzypiący i kipiący ciemnobrązowymi ziarenkami. </p><p></p><p> Podobnie jak z miłością od pierwszego wejrzenia, tak samo jest z zapachem. Kawa to najlepszy przykład uwodzenia aromatem. Niezwykle zresztą skutecznego uwodzenia, bo trudno spotkać kogoś, komu aromat kawy byłby niemiły. Niektórzy twierdzą nawet, że wystarczy im sam zapach, zwłaszcza świeżo palonej kawy. Choć to powonienie wabi nas ku aromatycznej filiżance czarnego naparu, nie wolno jednak zapomnieć i o podniebieniu. Dopiero wtedy damy naszym zmysłom doskonałą kawową pełnię. </p><p></p><p> Pamiętajmy jednak, że wiele zależy od nas! Niczego przecież nie można uronić z magii smaków i aromatów zaklętych w kawie. Kawa to artykuł delikatny i wrażliwy. Nie służy jej światło słoneczne ani dostęp tlenu. Dlatego warto ją przechowywać – po otwarciu hermetycznego opakowania – na przykład w szczelnej metalowej puszce. Świeża, dobrze przechowywana kawa to pierwsza tajemnica doskonałego naparu o odpowiednim smaku i aromacie. Do przygotowania doskonałej kawy najlepiej wybierać naczynia porcelanowe, ceramiczne lub szklane. Nie wolno też zapominać o jakości wody używanej do zaparzania. Powinna ona zawierać związki mineralne, ale nie może być zbyt twarda. Gotowej kawy nie należy w żadnym wypadku powtórnie podgrzewać czy gotować.</p><p></p><p> Żródło: &#8222;Smaki i aromaty&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1072106, member: 10341"] [B]Magia kawy[/B] [B] [/B] W królestwie smaków i aromatów jest też zaczarowana kraina kawy. Kto raz odnalazł do niej drogę, będzie tam chciał wracać stale… Nie ulega wątpliwości, że bardzo wielu pasjonatów kawy uwiódł najpierw jej aromat. Któż z nas nie pamięta z najwcześniejszego dzieciństwa tak magicznego przedmiotu jak młynek do kawy – pachnący, skrzypiący i kipiący ciemnobrązowymi ziarenkami. Podobnie jak z miłością od pierwszego wejrzenia, tak samo jest z zapachem. Kawa to najlepszy przykład uwodzenia aromatem. Niezwykle zresztą skutecznego uwodzenia, bo trudno spotkać kogoś, komu aromat kawy byłby niemiły. Niektórzy twierdzą nawet, że wystarczy im sam zapach, zwłaszcza świeżo palonej kawy. Choć to powonienie wabi nas ku aromatycznej filiżance czarnego naparu, nie wolno jednak zapomnieć i o podniebieniu. Dopiero wtedy damy naszym zmysłom doskonałą kawową pełnię. Pamiętajmy jednak, że wiele zależy od nas! Niczego przecież nie można uronić z magii smaków i aromatów zaklętych w kawie. Kawa to artykuł delikatny i wrażliwy. Nie służy jej światło słoneczne ani dostęp tlenu. Dlatego warto ją przechowywać – po otwarciu hermetycznego opakowania – na przykład w szczelnej metalowej puszce. Świeża, dobrze przechowywana kawa to pierwsza tajemnica doskonałego naparu o odpowiednim smaku i aromacie. Do przygotowania doskonałej kawy najlepiej wybierać naczynia porcelanowe, ceramiczne lub szklane. Nie wolno też zapominać o jakości wody używanej do zaparzania. Powinna ona zawierać związki mineralne, ale nie może być zbyt twarda. Gotowej kawy nie należy w żadnym wypadku powtórnie podgrzewać czy gotować. Żródło: „Smaki i aromaty” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom