Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 1076295" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Aromaty włoskiej kuchni</strong></p><p></p><p> </p><p></p><p> Kuchni włoskiej chyba nikt nie umie sobie nawet wyobrazić bez ziołowych przypraw. Ale na szczęście Włosi nie kryją słabości do aromatycznych ziół i wykorzystują je w swojej kuchni często i bardzo umiejętnie. Używają przede wszystkim świeżych, które pobudzają apetyt i wydobywają z przyrządzanych potraw cały bukiet smaków.</p><p></p><p> Królową włoskich ziół jest bez wątpienia bazylia. Jej aromat nieodłącznie kojarzy się ze słoneczną Italią. Ze świeżych listków bazylii można przyrządzać pyszne pasty, ale przede wszystkim używana jest do sałatek warzywnych. Bez niej pizza byłaby mdła, a pierożki ravioli i inne mączne specjały nie zasługiwałyby na tak wielkie uznanie smakoszy. Suszone i świeże liście bazylii dodawane są do zup, sosów, do mięsa, drobiu oraz dziczyzny, a także do twarogu, jaj i koniecznie do pomidorów. </p><p></p><p> Czosnek – niezwykle popularny, zwłaszcza na południu kraju – najczęściej dodaje się do mięs. Ale też świeżym posiekanym czosnkiem przyprawia się szpinak, sałatę i inne zielone warzywa. </p><p></p><p> Kopru włoskiego – ulubionego dodatku do białych mięs, ryb i sosów rybnych używa się w połączeniu z rozmarynem i bazylią. </p><p></p><p> Listkami mięty przyprawia się faszerowane karczoch i szpinak, posypuje ugotowane ziemniaki i sałatkę z pomidorów. Miętę dodaje się również do kotletów wieprzowych i pieczeni z baraniny. Rozmaryn – wraz z oregano, bazylią i natką pietruszki – wzbogaca smak pieczonej lub duszonej baraniny.</p><p></p><p> Opisując aromaty włoskiej kuchni należy jeszcze choćby wspomnieć o tymianku, szałwi oraz liściach laurowych.</p><p></p><p> Wspaniałe dania kuchni włoskiej kuszą cudownie pachnącymi ziołami. Oregano, estragon czy bazylia pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie – znakomicie zastępując przy tym szkodliwą dla zdrowia sól.</p><p></p><p> Sypanie jednak zbyt dużej ilości ziół do potraw może &#8222;zabić&#8221; ich smak. Zioła powinny jedynie podkreślić smak zupy, sosu, mięsa czy ryby.</p><p></p><p> Źródło: Pani domu poleca</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 1076295, member: 10341"] [B]Aromaty włoskiej kuchni[/B] Kuchni włoskiej chyba nikt nie umie sobie nawet wyobrazić bez ziołowych przypraw. Ale na szczęście Włosi nie kryją słabości do aromatycznych ziół i wykorzystują je w swojej kuchni często i bardzo umiejętnie. Używają przede wszystkim świeżych, które pobudzają apetyt i wydobywają z przyrządzanych potraw cały bukiet smaków. Królową włoskich ziół jest bez wątpienia bazylia. Jej aromat nieodłącznie kojarzy się ze słoneczną Italią. Ze świeżych listków bazylii można przyrządzać pyszne pasty, ale przede wszystkim używana jest do sałatek warzywnych. Bez niej pizza byłaby mdła, a pierożki ravioli i inne mączne specjały nie zasługiwałyby na tak wielkie uznanie smakoszy. Suszone i świeże liście bazylii dodawane są do zup, sosów, do mięsa, drobiu oraz dziczyzny, a także do twarogu, jaj i koniecznie do pomidorów. Czosnek – niezwykle popularny, zwłaszcza na południu kraju – najczęściej dodaje się do mięs. Ale też świeżym posiekanym czosnkiem przyprawia się szpinak, sałatę i inne zielone warzywa. Kopru włoskiego – ulubionego dodatku do białych mięs, ryb i sosów rybnych używa się w połączeniu z rozmarynem i bazylią. Listkami mięty przyprawia się faszerowane karczoch i szpinak, posypuje ugotowane ziemniaki i sałatkę z pomidorów. Miętę dodaje się również do kotletów wieprzowych i pieczeni z baraniny. Rozmaryn – wraz z oregano, bazylią i natką pietruszki – wzbogaca smak pieczonej lub duszonej baraniny. Opisując aromaty włoskiej kuchni należy jeszcze choćby wspomnieć o tymianku, szałwi oraz liściach laurowych. Wspaniałe dania kuchni włoskiej kuszą cudownie pachnącymi ziołami. Oregano, estragon czy bazylia pobudzają apetyt, przyspieszają trawienie – znakomicie zastępując przy tym szkodliwą dla zdrowia sól. Sypanie jednak zbyt dużej ilości ziół do potraw może „zabić” ich smak. Zioła powinny jedynie podkreślić smak zupy, sosu, mięsa czy ryby. Źródło: Pani domu poleca [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom